ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Εικόνες ντροπής στις φοιτητικές εστίες του ΑΠΘ

Θεσσαλονίκη: Εικόνες ντροπής στις φοιτητικές εστίες του ΑΠΘ
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε σοβαρή καταγγελία για την κατάσταση διαβίωσης στις φοιτητικές εστίες, προχώρησαν οικότροφοι φοιτητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με αυτή, εξαιτίας των φραγμένων σωληνώσεων στις φοιτητικές εστίες του ΑΠΘ υπήρξε υπερχείλιση ακάθαρτων νερών από την αποχέτευση, τα οποία έφτασαν στους διαδρόμους, μέχρι και τα δωμάτια.

Οι φοιτητές μάλιστα αναφέρουν, σύμφωνα με τα foititikanea.gr, ότι το φαινόμενο επαναλήφθηκε πάνω από τρεις φορές σε μια εβδομάδα και οι αρμόδιοι δεν έχουν εγγυηθεί την οριστική λύση του προβλήματος.

Σε απόφασή του, ο Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης επισημαίνει ότι η ζωή στις φοιτητικές εστίες και μάλιστα εν μέσω εξεταστικής δεν είναι υποφερτή.

«Δεν έχει υπάρξει καμία ριζική συντήρηση στις σωληνώσεις των εγκαταστάσεων, αλλά μόνο πρόχειρες επιδιορθώσεις. Στην ίδια τύχη με τις σωληνώσεις βρίσκονται και οι ανελκυστήρες οι οποίοι στην σπάνια περίπτωση που λειτουργούν, αποτελούν κίνδυνο για θανάσιμα ατυχήματα, καθώς και ο εγκλωβισμός έχει γίνει ρουτίνα. Εξίσου, αποτελούν πηγή μικροβίων καθώς τα σκουπίδια μεταφέρονται παράλληλα με εμάς», αναφέρουν.

Οι φοιτητές εξηγούν ότι ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός έχει σοβαρές ελλείψεις. Ως εκ τούτου, υπάρχουν χώροι που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν και οι διαθέσιμοι να είναι δυσανάλογοι των αναγκών των οικοτρόφων. «Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων να καλύψουν τα προβλήματα των εστιών, τα υλικά που τους παρέχονται αλλά και ο αριθμός των ιδίων είναι ελάχιστος για να καλυφθούν οι ανάγκες των φοιτητών. Ακόμα και όταν γίνεται -σπάνια – απόφραξη, δεν υπάρχει πρόβλεψη για απολύμανση και απεντόμωση του χώρου. Σε συνδυασμό με όλα αυτά η καθαριότητα είναι ανεπαρκής, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του υπευθύνου προσωπικού, λόγω έλλειψης του αντίστοιχου εξοπλισμού», προσθέτουν.

Παράλληλα, οι οικότροφοι αναφέρονται στα προβλήματα στη θέρμανση και στη σίτιση και επισημαίνουν ότι η μη λύση του προβλήματος θα καταστήσει μη εφικτή τη φοίτηση παιδιών, που προέρχονται μάλιστα από φτωχές οικογένειες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ