ΕΛΛΑΔΑ

ΠΟΕΔΗΝ: «Χρέωσαν τουρίστα 590 ευρώ» στο νοσοκομείο της Σαντορίνης

ΠΟΕΔΗΝ: «Χρέωσαν τουρίστα 590 ευρώ» στο νοσοκομείο της Σαντορίνης
EUROKINISSI/KLODIAN LATO

«Μαύρη αγορά σε Καναδό τουρίστα» χαρακτηρίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) το λογαριασμό ύψους 590 ευρώ, που χρεώθηκε για τη νοσηλεία έκτακτου περιστατικού, στο Γενικό Νοσοκομείο Θήρας.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, «πολλοί είναι οι τουρίστες που διαμαρτύρονται για υπέρογκες χρεώσεις», «10 και 20 φορές πάνω από το επιτρεπόμενο». Στην περίπτωση του Καναδού τουρίστα, η ΠΟΕΔΗΝ υποστηρίζει ότι οι συγκεκριμένες εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε, στον ιδιωτικό τομέα στοιχίζουν 300 ευρώ και στα δημόσια νοσοκομεία 72,82 ευρώ, με βάση τον κρατικό τιμοκατάλογο και την κοστολόγηση των ιατρικών πράξεων από τον ΕΟΠΥΥ.

Με αφορμή το περιστατικό αυτό, η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει επίσης, ότι «η Σαντορίνη βουλιάζει από τουρισμό, όμως «οι κάτοικοι και οι επισκέπτες είναι ακάλυπτοι υγειονομικά καθ’ ότι το νοσοκομείο δουλεύει χειρότερα από το Κέντρο Υγείας που έκλεισε. Ούτε τοκετοί, ούτε αιμοκαθάρσεις σε νεφροπαθείς, ούτε χειρουργεία γίνονται στο νοσοκομείο».

Τα παραπάνω συνάγει η ΠΟΕΔΗΝ από το πρόγραμμα εφημεριών του νοσοκομείου. Όπως προκύπτει, «έχουν απομείνει 24 γιατροί όλων των ειδικοτήτων. Δύο παθολόγοι και ένας γενικός ιατρός, δύο καρδιολόγοι, ένας παιδίατρος, ένας χειρουργός, δύο αναισθησιολόγοι, δύο ορθοπεδικοί, μία γυναικολόγος». Επισημαίνοντας ότι τα ενοίκια στη Σαντορίνη είναι απλησίαστα για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, προσθέτει: «Η Διοίκηση της ΑΕΜΥ Α.Ε. που διορίσθηκε από κυβέρνηση που υποτίθεται είναι κατά της εισόδου του ιδιωτικού τομέα στα νοσοκομεία, τι κάνει; Προκήρυξε και προσλαμβάνει εξωτερικούς συνεργάτες ιατρούς με μπλοκάκι οι οποίοι παράλληλα θα ασκούν το επάγγελμα τους στα ιδιωτικά τους ιατρεία. Με τον τρόπο αυτό θα καλύπτεται το νοσοκομείο για κάποιες ώρες. Προσέλαβαν για λίγες ώρες την ημέρα ιδιώτη νεφρολόγο, καρδιολόγο, αναισθησιολόγο, ορθοπεδικό, παιδίατρο και χειρουργό. Και δεν είναι το μόνο νοσοκομείο στα νησιά που προσλαμβάνει ιδιώτες γιατρούς με μπλοκάκι για κάποιες ώρες και παράλληλα έχουν και τα ιδιωτικά τους ιατρεία (π.χ. ο μοναδικός καρδιολόγος στην Κω). Κρύβεται πίσω από το δάκτυλό της η κυβέρνηση, όταν μιλάει για Δημόσιο Σύστημα Υγείας» καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ.

«Είστε διάσημοι στον Καναδά»...

Στη φαντασία της ΠΟΕΔΗΝ βρίσκονται τα παράπονα των τουριστών, απαντά η διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας. Πάντως, δεν διαψεύδει την αυθεντικότητα της απόδειξης, ούτε διευκρινίζει με βάση ποιο τιμοκατάλογο προκύπτουν οι εν λόγω χρεώσεις.

«Όσον αφορά στον τιμοκατάλογο του Γ.Ν. Θήρας, μην εκτίθεστε άλλο κύριοι. Τα πολλά παράπονα των τουριστών μόνο στη φαντασία σας υπάρχουν και στα συμφέροντα αυτών που φρόντισαν να φτάσει η εν λόγω απόδειξη στα χέρια σας. Εκτός αν είστε τόσο διάσημοι στον Καναδά, ώστε οι Καναδοί τουρίστες που έχουν παράπονα απευθύνονται σ’ εσάς. Τώρα θα μας πείτε, αν έχεις καταθέσει λουλούδια στο Δρομέα υπάρχει πιθανότητα να είσαι παγκοσμίως όχι διάσημος βέβαια, αλλά διαβόητος» είναι το σχόλιο της διοίκησης.

Αναφορικά με τη στελέχωση του νοσοκομείου, διευκρινίζει ότι το Γ.Ν. Θήρας ολοκληρώνει τις προσλήψεις 6 γιατρών πλήρους απασχόλησης με Απόδειξη Παροχής Υπηρεσιών (μπλοκάκι), οι μεικτές μηνιαίες αποδοχές των οποίων θα φτάνουν τις 4.270 ευρώ και αντιστοιχούν σε πενθήμερη, 8ωρη εργασία, με 7 ενεργείς εφημερίες και 4 ετοιμότητας.

Επίσης, την περασμένη Παρασκευή (07/06/2019) δημοσιεύτηκαν οι τελικοί πίνακες της προκήρυξης, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται 21 γιατροί όλων των ειδικοτήτων, εκ των οποίων κάποιοι ήδη υπηρετούν ως Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου (ΙΔΟΧ) και μετατρέπονται σε Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ) και κάποιοι είναι καινούριοι. Συνολικά, οι γιατροί του νοσοκομείου είναι 45:

  • 21 γιατροί από διαγωνισμό ΙΔΑΧ
  • 9 γιατροί ΕΣΥ από πρώην Κ.Υ. Θήρας
  • 6 γιατροί πλήρους απασχόλησης με ΑΠΥ
  • 1 γιατρός – διευθυντής με 3ετή θητεία
  • 8 γιατροί υπαίθρου.

Πέντε διευθυντικές θέσεις 3ετούς θητείας, θα προκηρυχθούν το επόμενο διάστημα.

Αναφορικά με τις ιατρικές πράξεις στο Γ.Ν. Θήρας, η διοίκηση του νοσοκομείου παραθέτει στοιχεία του 2018, σύμφωνα με τα οποία πραγματοποιήθηκαν πάνω από 350 χειρουργικές επεμβάσεις στο άσηπτο χειρουργείο, 27.544 ασθενείς επισκέφθηκαν το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, 36.251 ασθενείς τα εξωτερικά ιατρεία και πραγματοποιήθηκαν 65 τοκετοί, ενώ για το πρώτο 5μηνο του 2019 οι τοκετοί ανέρχονται στους 52. Τέλος, η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού - όπως και ο ψηφιακός μαστογράφος- θα τεθεί σε λειτουργία στο αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς σήμερα, Τρίτη (11/06/2019) έγινε πρόσληψη νεφρολόγου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ