ΕΛΛΑΔΑ

Δέκα ευρώ θα στοιχίζουν οι νέες ταυτότητες

Δέκα ευρώ θα στοιχίζουν οι νέες ταυτότητες
Eurokinissi/ Βερβερίδης Βασίλης

Σε έκδοση νέων δελτίων ταυτότητας υποχρεώνεται η ελληνική κυβέρνηση, σαν άμεση συμβατική υποχρέωση της απέναντι σε Ε.Ε. και ΗΠΑ.

Η διαδικασία έκδοσης νέων ταυτοτήτων ξεκινάει από τα τέλη Ιανουαρίου και θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του Ιουνίου, καθώς αποτελεί υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ. Για την έκδοση νέας ταυτότητας ο κάθε πολίτης θα πρέπει να καταβάλει το ποσό των 10 ευρώ.

Τα νέα δελτία ταυτότητας θα περιέχουν εκτός από δακτυλικά αποτυπώματα και πρόσθετα «βιομετρικά στοιχεία» που τοποθετούνται με μικροτσίπ, όπως για παράδειγμα το «αποτύπωμα» της ίριδας του κατόχου. Η κίνηση αυτή έχει σκοπό να μειώσει τα ποσοστά παραχάραξης των ταυτοτήτων.

Σύμφωνα, μάλιστα, με αξιωματούχους του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχει ήδη συγκροτηθεί επιτροπή που θα ασχοληθεί αποκλειστικά με την εξέταση των τεχνικών χαρακτηριστικών και τη διεκπεραίωση της πρότασης αυτής. Στην επιτροπή, η οποία συγκροτήθηκε πριν περίπου έναν μήνα, συμμετέχουν και αστυνομικοί της διεύθυνσης Διαβατηρίων ΕΛ.ΑΣ. Στο πίσω μέρος της ταυτότητας, στο barcode, θα αναγράφονται προσωπικά δεδομένα όπως η διεύθυνση κατοικίας, το ποινικό μητρώο, τυχόν παραβιάσεις του κώδικα κυκλοφορίας, πληροφορίες αεροπορικού ταξιδιού τον τελευταίο καιρό και –τυχόν- μεταναστευτικό στάτους.

Το ζήτημα συζητήθηκε στην πρόσφατη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στην Αθήνα τόσο με τον Αλέξη Τσίπρα όσο και με το Νίκο Κοτζιά. Οι Αμερικανοί θεωρούν ότι οι σημερινές ταυτότητες μπορούν εύκολα να παραποιηθούν και στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν για την έκδοση διαβατηρίων από κυκλώματα πλαστογράφων. Αντίθετα, στα διαβατήρια που εκδίδονται από την Αστυνομία –σύμφωνα με τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές ασφαλείας– δεν έχουν παρατηρηθεί μέχρι στιγμής κρούσματα πλαστογραφίας.

Το επόμενο διάστημα επίκειται η αξιολόγηση του ηλεκτρονικού προγράμματος Visa Waiver, το πρόγραμμα, δηλαδή, που επιτρέπει σε όσους ταξιδεύουν στις ΗΠΑ για τουριστικούς ή επαγγελματικούς λόγους να μην χρειάζονται θεώρηση διαβατηρίων και να λαμβάνουν την άδεια εισόδου μόνο ηλεκτρονικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ