ΕΛΛΑΔΑ

Υπόθεση Novartis: Νέα έρευνα για τις μηνύσεις Σαμαρά, Βενιζέλου και Αβραμόπουλου

Υπόθεση Novartis: Νέα έρευνα για τις μηνύσεις Σαμαρά, Βενιζέλου και Αβραμόπουλου
(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Ανασύρονται ως προς τα μη πολιτικά πρόσωπα οι μηνύσεις του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του πρώην υπουργού Ευάγγελου Βενιζέλου και του Ευρωπαίου επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου σχετικά με την υπόθεση της Novartis.

Ως προς τα πολιτικά πρόσωπα, του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, η δικογραφία έχει ήδη διαβιβαστεί στη Βουλή από το Μάιο του 2018.

Η ανάσυρση από το αρχείο των σχετικών μηνύσεων έγινε κατόπιν αιτήματος του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιάννη Αγγελή. Ειδικότερα, ο κ. Αγγελής, στις 19 Ιουνίου 2019, κατέθεσε δεκασέλιδη «αναφορά-ανάκληση», με την οποία ζητούσε οι επίμαχες μηνύσεις των τριών εν λόγω πολιτικών που στρέφονται κατά των εισαγγελέων Διαφθοράς, των προστατευόμενων μαρτύρων, αλλά και πολιτικών προσώπων που ο ίδιος είχε θέσει στο αρχείο, να ανασυρθούν με την αιτιολογία ότι έχουν προκύψει νέα στοιχεία, που επιβάλλουν την εκ νέου διερεύνηση των καταγγελλομένων.

Ακόμη, ο κ. Αγγελής κατήγγειλε παρεμβάσεις από τον λεγόμενο «Ρασπούτιν» και ζητούσε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την αποκάλυψη της ταυτότητάς του.

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου ανέθεσε τη διερεύνηση του αιτήματός του στην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θεοδώρου, η οποία είχε την υποχρέωση να προτείνει στην κυρία Δημητρίου για τη βασιμότητα του αιτήματος ανάσυρσης.

Τελικά, σήμερα η κυρία Δημητρίου ανέσυρε από το αρχείο τις μηνύσεις των τριών μηνυτών-πολιτικών προσώπων ως προς το σκέλος που αφορά τους εισαγγελείς Διαφθοράς και τους προστατευόμενους μάρτυρες και την ανέθεσε στην κυρία Θεοδώρου ζητώντας να διερευνηθούν οι καταγγελίες των τριών πολιτικών.

Κατόπιν αυτών η κυρία Θεοδώρου θα διερευνήσει το σκέλος που αφορά τυχόν διάπραξη ποινικών αξιόποινων πράξεων, όπως παράβαση καθήκοντος, από την επικεφαλής κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και τους επίκουρους εισαγγελείς Χρήστο Ντζούρα και Στέλιο Μανώλη.

Παράλληλα στις 2 Ιουλίου 2019 θα εξεταστεί από το δικαστικό συμβούλιο του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου, το αίτημα του κ. Αγγελή που έχει καταθέσει για εξαίρεση τόσο της κυρίας Δημητρίου όσο και του αντεισαγγελέα του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου Δημήτρη Δασούλα από την υπόθεση της διενέργειας από τον τελευταίο (κ. Δασούλα) της ποινικής έρευνας για τις δυο εμπιστευτικές αναφορές του κ. Αγγελή, που έχει καταθέσει τον περασμένο Ιανουάριο στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την υπόθεση Novartis.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ