ΕΛΛΑΔΑ

Φακοί επαφής: Πόσα γνωρίζουμε για την ασφαλή τους χρήση;

Φακοί επαφής: Πόσα γνωρίζουμε για την ασφαλή τους χρήση;
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Jeff Chiu

Μπορεί να αγαπάμε να φοράμε φακούς επαφής, ωστόσο οφείλουμε να είμαστε πολύ καλά ενημερωμένοι για τους ίδιους τους φακούς αλλά και για την οφθαλμική μας υγεία. Σήμερα, 25 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη και περίπου 350.000 στην Ελλάδα χρησιμοποιούν φακούς επαφής, σχεδόν σε καθημερινή βάση.

Για τον λόγο αυτό, καμπάνια ενημέρωσης με θέμα «Φοράω Φακούς, Ενημερώνομαι Υπεύθυνα», υλοποιούν η Πανελλήνια Ένωση Οπτικών και Οπτομετρών (ΠΕΟΟ), ο Σύνδεσμος Οπτικών και Οπτομετρών Βορείου Ελλάδος (ΣΟΟΒΕ) και η Ελληνική Ακαδημία Οπτομετρίας (ΕΑΟ), με γνώμονα την διασφάλιση της ποιότητας όρασης και της καλύτερης οφθαλμικής υγείας των καταναλωτών.

Σκοπός της δράσης, είναι η ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού που χρησιμοποιεί ή πρόκειται να χρησιμοποιήσει φακούς επαφής, για την ορθή αγορά και διακίνησή τους, αλλά και η παροχή οδηγιών και συστάσεων σχετικά με την ασφαλή χρήση και την φροντίδα τους, ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστες επιπτώσεις στην οφθαλμική υγεία, ή, η διακοπή χρήσης τους για λόγους που δεν σχετίζονται με την εφαρμογή και την ποιότητά τους.

Στο πλαίσιο της καμπάνιας, οι κ.κ. Ηλίας Σαπουνάκης – Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Οπτικών & Οπτομετρών (ΠΕΟΟ), MSc, PhD, Υπ. Διδάκτωρ Ιατρικής ΔΠ Θράκης, Αλεξάνδρα Αποστολίδου - Πρόεδρος του Συνδέσμου Οπτικών και Οπτομετρών Βορείου Ελλάδος (ΣΟΟΒΕ), Ευγενία Κωνσταντακοπούλου - Αν. Γραμματέας Ελληνικής Ακαδημίας Οπτομετρίας (ΕΑΟ), MCOptom, MSc, PhD, DipTp(IP), επισήμαναν -μεταξύ άλλων- τα βασικά χαρακτηριστικά και τις επιδιώξεις της καμπάνιας και αναφέρθηκαν στο τι «πρέπει να γνωρίζει» ο καταναλωτής σχετικά με τους Φακούς Επαφής (ΦΕ).

Ειδικότερα αναφέρθηκαν στις απαιτούμενες προϋποθέσεις για την ασφαλή χρήση τους και την ευκολία που παρέχουν στο να ακολουθεί κανείς τον τρόπο ζωής που επιθυμεί, τη χρήση τους στη διόρθωση όλων των διαθλαστικών προβλημάτων όρασης (μυωπία, υπερμετρωπία κα.), στο ρόλο του Εφαρμοστή Φακών Επαφής στη διαπίστωση της καταλληλότητας του ενδιαφερόμενου ως μελλοντικού χρήστη ΦΕ, και, διευκρίνισαν και την έννοια του «ιδανικού ΦΕ» για το ίδιο το άτομο. Τόνισαν την ορθή χρήση ειδικώς για τα παιδιά και απάντησαν στα ερωτήματα «από πού, από ποιόν, πότε και με ποιο τρόπο» μπορεί ο καταναλωτής να προμηθεύεται με ασφάλεια τους φακούς επαφής του. Τέλος, επισημάνθηκε η σημαντικότητα της χρονικής συμμόρφωσης και της συμμόρφωσης στις οδηγίες των κατασκευαστών και του Εφαρμοστή Φακών Επαφής.

CONTACT LENSES CAMPAIGN LOGO

Τα οπτικά, ο φυσικός χώρος των φακών επαφής

«Στην ΠΕΟΟ, τον μεγαλύτερο φορέα εκπροσώπησης των επαγγελματιών του κλάδου, είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για την ενημερωτική αυτή δράση με την πολύ μεγάλη δυναμική και την ουσιαστική συμβολή της στη δημιουργία ενημερωμένων και υπεύθυνων πολιτών.Για μια ακόμη φορά, η ΠΕΟΟ συμμετέχει στη χώρα μας σε μια εκστρατεία ενημέρωσης που συγκεντρώνει την Αιγίδα των περισσότερων θεσμικών και επιστημονικών φορέων του κλάδου και έχει την υποστήριξη των οκτώ μεγαλυτέρων εταιρειών - κατασκευαστών και προμηθευτών φακών επαφής που δραστηριοποιούνται στη χώρα. Σχεδόν του συνόλου της αγοράς» υπογράμμισε στην ομιλία του ο κος Ηλίας Σαπουνάκης – Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Οπτικών & Οπτομετρών (ΠΕΟΟ), MSc, PhD, Υπ. Διδάκτωρ Ιατρικής ΔΠ Θράκης.

Στη συνέχεια σημείωσε ότι «Όσον αφορά στο διαδικτυακό εμπόριο και ειδικότερα την προμήθεια φακών επαφής, γυαλιών οράσεως και ηλίου, δυστυχώς υφίσταται έλλειμμα στο νομικό πλαίσιο και δεν διασφαλίζεται πλήρως η ορθή λειτουργία της διακίνησης των φακών επαφής, όπως αυτό συμβαίνει με τον φυσικό χώρο του οπτικού καταστήματος. Ο φυσικός χώρος του οπτικού καταστήματος, έχει ελεγχθεί από τα αρμόδια όργανα της πολιτείας και έχει λάβει την απαιτούμενη άδεια λειτουργίας. Ως εκ τούτου, εξασφαλίζεται η ορθή λειτουργία του χώρου και η ασφαλής διακίνηση των προϊόντων. Αντιθέτως η διακίνηση μέσω διαδικτύου είναι προφανές ότι δεν τηρεί κανόνες και εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία του καταναλωτή».

Συνεχίζοντας στην ομιλία του, αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα της χρήσης φακών επαφής, τονίζοντας ότι «η τήρηση των κανόνων φροντίδας και υγιεινής καθώς και η τακτικότητα των ελέγχων που έχουν οριστεί από τον εφαρμοστή καθιστά την χρήση των ΦΕ απόλυτα ασφαλή».

Για την αγορά φακών επαφής, ανέφερε ότι «η πώληση των φακών επαφής πρέπει να γίνεται σε ιχνηλάσιμη συσκευασία όπως αυτό ορίζεται από την κοινοτική οδηγία περί διακίνησης ιατροτεχνολογικών προϊόντων. Ιχνηλάσιμη νοείται η συσκευασία της οποίας μπορεί να αναζητηθεί η πορεία από τον κατασκευαστή έως τον τελικό καταναλωτή, στην οποία αναγράφεται ο αριθμός παρτίδας (LOT NUMBER), η ημερομηνία λήξεως, το υλικό, τα στοιχεία του φακού επαφής και ο κατασκευαστής.

Συνιστάται να προμηθεύεται ο καταναλωτής την επαρκή ποσότητα φακών για να δύναται να τους αντικαταστήσει στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα ή να υπάρχει άμεσα διαθέσιμο ανταλλακτικό ζεύγος για την αντικατάστασή τους σε περιπτώσεις πιθανής ζημίας ή φθοράς. Ο καταναλωτής που φορά ΦΕ πρέπει παράλληλα να κατέχει κι ένα ζευγάρι γυαλιών οράσεως που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της όρασης του για να μπορεί να αφαιρέσει τους φακούς του, όποτε αυτό κρίνεται από τον εφαρμοστή αναγκαίο».

Η σημασία του ειδικού οπτομέτρη

Η κυρία Αλεξάνδρα Αποστολίδου, Πρόεδρος του Συνδέσμου Οπτικών και Οπτομετρών Βορείου Ελλάδος (ΣΟΟΒΕ), ανέφερε στην ομιλία της: «Ο ΣΟΟΒΕ, με γνώμονα την ενίσχυση της ενημέρωσης του κοινού αλλά και των επαγγελματιών του κλάδου, συμμετέχει με όλες του τις δυνάμεις στη διάδοση των μηνυμάτων για την τήρηση του ρυθμιστικού πλαισίου που διέπει την αγορά και χρήση των ΦΕ και κατ’ επέκταση και για μία καλή οφθαλμική υγεία του χρήστη ΦΕ».

Συνεχίζοντας, υπογράμμισε τα σημεία που πρέπει να προσέξει ο καταναλωτής που θέλει να χρησιμοποιήσει ΦΕ, όταν επισκέπτεται για πρώτη φορά τον Εφαρμοστή Φακών Επαφής: «Το κοινό χρειάζεται να λάβει υπόψη και να αναμένει, ότι, κατά την πρώτη επίσκεψη, ο ειδικός πρέπει να ενημερωθεί τόσο για τη γενικότερη υγεία όσο και για το οφθαλμολογικό ιστορικό του ενδιαφερόμενου.

Ο ειδικός Οπτικός – Οπτομέτρης Εφαρμοστής που κατέχει τον αναγκαίο διαγνωστικό εξοπλισμό θα συλλέξει όλα τα δεδομένα για την επιλογή των κατάλληλων ΦΕ, θα ελέγξει την εφαρμογή τους και την όραση του ενδιαφερόμενου, αλλά και τη δυνατότητα πρόσβασης σε διάφορους τύπους ΦΕ σε σχέση με τα υλικά αλλά και τη διάρκεια χρήσης και αντικατάστασής τους. Αυτά τα χαρακτηριστικά θα πρέπει να έχει η πρώτη επίσκεψη στον ειδικό, έτσι θα πρέπει να είναι».

Η κυρία Ευγενία Κωνσταντακοπούλου, Αν. Γραμματέας Ελληνικής Ακαδημίας Οπτομετρίας (ΕΑΟ), MCOptom, MSc, PhD, DipTp(IP) μέσα από τον επιστημονικό ρόλο της Ακαδημίας, αναφέρθηκε στην ασφάλεια χρήσης των ΦΕ, την προηγμένη τεχνολογία που ενσωματώνουν και την ερευνητική δράση στο πεδίο των ΦΕ.

«Οι καινοτόμες τεχνολογίες στα υλικά από τα οποία κατασκευάζονται και ο σημαντικά χαμηλός αριθμός των επιπλοκών, κάνουν σήμερα τη χρήση των φακών επαφής ασφαλέστερη, ευκολότερη και πιο άνετη από ποτέ, προσφέροντας λύσεις σε ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού» σημείωσε η κα Κωνσταντακοπούλου.

«Είναι χαρακτηριστικό, ότι δεν υπάρχει όριο ηλικίας στη χρήση τους, ενώ, με την προϋπόθεση ότι ακολουθούνται οι οδηγίες χρήσης και εφαρμογής τους όπως ορίζονται από τον ειδικό, οι φακοί επαφής μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια και από παιδιά. Η ερευνητική δραστηριότητα που παρατηρείται παγκοσμίως οδηγεί σε διαρκείς βελτιώσεις των υλικών και του σχεδιασμού των φακών επαφής, εξασφαλίζοντας καλύτερη άνεση και ακόμη πιο ασφαλή χρήση. Οι φακοί επαφής χρησιμοποιούνται ακόμη και για τη διαχείριση οφθαλμικών παθήσεων, με πληθώρα διαγνωστικών και θεραπευτικών εφαρμογών» συμπλήρωσε.

Η καμπάνια και οι δράσεις της

Το πρώτο μέρος της καμπάνιας, που θα διαρκέσει έως το τέλος Αυγούστου 2019, στοχεύει στην ενημέρωση του καταναλωτή, του χρήστη φακών επαφής ή και των φροντιστών ατόμων που χρησιμοποιούν φακούς επαφής.

Στόχος για το κοινό αυτό, είναι να υπογραμμιστεί η σημαντικότητα των συστάσεων και των οδηγιών που διέπουν την προμήθεια και τη χρήση των ΦΕ, ώστε να τις ακολουθήσουν επιτυγχάνοντας ασφάλεια και άνεση στην καθημερινότητά τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ