ΕΛΛΑΔΑ

Νέο νοσοκομείο στην Ανατολική Αττική με τη συμβολή της Κύπρου

Νέο νοσοκομείο στην Ανατολική Αττική με τη συμβολή της Κύπρου
ΥΠ.ΥΓ

Ποσό 10 εκατομμυρίων ευρώ προσφέρει η Κυπριακή Δημοκρατία για την ανέγερση ενός νέου δημόσιου νοσοκομείου στην ανατολική Αττική.

 

Τις επόμενες ημέρες θα υπογραφεί το Πρωτόκολλο Συνεργασίας στο οποίο θα αποτυπώνεται η απόφαση που έλαβε το Υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου μετά την τραγωδία από τις πυρκαγιές στο Μάτι. Τα χρήματα θα τοποθετηθούν σε ειδικό λογαριασμό. Για το νέο νοσηλευτικό ίδρυμα θα αξιοποιηθεί ο χώρος του πρώην Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου «Νταού Πεντέλης» και του Κέντρου Υγείας Ραφήνας με προβλεπόμενη δυναμικότητα 80 κλινών (παθολογικών, χειρουργικών) και συνολική επιφάνεια 10.000 τ.μ.

Τα παραπάνω συζήτησαν ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, και ο υπουργός Υγείας της Κύπρου, Κωνσταντίνος Ιωάννου, την Τρίτη (02/07/2019). Αντικείμενο της συνάντησης ήταν, επίσης, η συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της φαρμακευτικής πολιτικής.

Συγκεκριμένα, συμφωνήθηκε οι εμπιστευτικές τιμές που θα προκύπτουν από τη διαπραγμάτευση της αρμόδιας Επιτροπής του υπουργείου Υγείας της Ελλάδας με τις φαρμακευτικές εταιρείες για τα φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ) να ισχύουν και για την Κύπρο. Το πρώτο βήμα γίνεται τώρα με τα φάρμακα για την ηπατίτιδα C και θα έχει ως αποτέλεσμα η Κύπρος να προμηθευθεί τα συγκεκριμένα σκευάσματα σε πολύ χαμηλότερες τιμές από αυτές που τα προμηθευόταν μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, η νέα συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Επιτροπής Αξιολόγησης και Διαπραγμάτευσης και των αντίστοιχων φαρμακευτικών εταιρειών, είναι πιο συμφέρουσα από την πρώτη, με την οποία είχε εξασφαλιστεί ο 5πλασιασμός των ασθενών με χρόνια ηπατίτιδα C που έχουν δυνατότητα πρόσβασης στις νέες θεραπείες.

Όπως ανέφερε ο Ανδρέας Ξανθός, «η διμερής αυτή συνεργασία Ελλάδας- Κύπρου στον τομέα του φαρμάκου είναι η απόδειξη των ισχυρών δεσμών αλληλεγγύης ανάμεσα στις δύο χώρες αλλά και ένα πολύ σημαντικό μήνυμα για την ανάγκη πολυμερών περιφερειακών συνεργασιών τύπου «Βαλέτα» (Συμμαχία χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου στην οποία συμμετέχει η Ελλάδα και η Κύπρος) για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των μεμονωμένων χωρών απέναντι στη φαρμακοβιομηχανία, με στόχο πάντα την εγγυημένη πρόσβαση των ασθενών στα καινοτόμα και ακριβά φάρμακα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ