ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Στο «κόκκινο» ο υδράργυρος και την Πέμπτη – Ποιες περιοχές θα «ψηθούν» με 40άρια

Καιρός:  Στο «κόκκινο» ο υδράργυρος και την Πέμπτη – Ποιες περιοχές θα «ψηθούν» με 40άρια
EUROKINISSI

Ηλιοφάνεια και πολύ υψηλές θερμοκρασίες αναμένονται την Πέμπτη σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα, η οποία θα συνεχίσει να... σιγοψήνεται.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 38 βαθμούς, αλλά στα παραθαλάσσια η μέγιστη θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στο Σαρωνικό ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ και στα ανατολικό μέτριοι 5 μποφόρ και τοπικά ισχυροί 6 μποφόρ.

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις, αυξημένες αναμένονται τις θερμές ώρες της ημέρας στα βόρεια ηπειρωτικά, με τοπικές βροχές στα βόρεια κυρίως ορεινά, τοπικές καταιγίδες στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και πολύ υψηλές θερμοκρασίες στα κεντρικά, δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά τμήματα.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 38 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, 22 έως 38 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα (στη Θεσσαλία έως τους 40-41 βαθμούς Κελσίου), 20 έως 39 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στη Δυτική Στερεά τοπικά 40-41 βαθμούς Κελσίου), 23 έως 33 βαθμούς στις Κυκλάδες και την Κρήτη, 23 έως 36 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και τοπικά ισχυροί 6 μποφόρ, στο Νότιο Αιγαίο από δυτικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και βαθμιαία στο Καρπάθιο ισχυροί 6 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς και πρόσκαιρα τις απογευματινές ώρες από βορειοδυτικές διευθύνσεις σχεδόν μέτριοι 4 μποφόρ.

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες στα ορεινά αναμένονται την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 25 έως 36 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς και τις μεσημεριανές ώρες από νότιες διευθύνσεις σχεδόν μέτριοι 4 μποφόρ.

Αναλυτικά η πρόγνωση από την ΕΜΥ:

Αττική

Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 39 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και πρόσκαιρα το μεσημέρι - απόγευμα νότιοι με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Αρχικά γενικά αίθριος, όμως από το μεσημέρι βαθμιαία θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη κυρίως το απόγευμα, σποραδικές καταιγίδες
Άνεμοι: Mεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά μέχρι το μεσημέρι βορειοανατολικοί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 39 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Γενικά αίθριος καιρός. Πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ορεινά της Ηπείρου και της Δυτικής Στερεάς.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 39 και κατά τόπους στην Ήπειρο και τη Δυτική Στερεά έως 40 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο η ελάχιστη κατά τόπους 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Γενικά αίθριος καιρός. Πρόσκαιρες νεφώσεις θα αναπτυχθούν τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στη Θεσσαλία και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 39 και κατά τόπους στη Θεσσαλία και τη Στερεά έως 40 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

Οδηγίες για τις μέρες που θα έχει καύσωνα

Οδηγίες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, που είναι καλό να γνωρίζουμε για τις πολύ θερμές μέρες του καλοκαιριού, μας υπενθυμίζει με ανακοίνωσή του ο δήμος Αθηναίων.

Για όσους είναι σε εξωτερικό χώρο, τους συμβουλεύει μεταξύ άλλων να αναζητήσουν σκιά, να πίνουν νερό, να αποφεύγουν ποτά και χειρωνακτική εργασία ή άσκηση. Όσοι είναι σε εσωτερικό χώρο, να κλείνουν τα παράθυρα, τα παντζούρια, τα ρολά ή τις κουρτίνες κατά τη διάρκεια της ημέρας, να χρησιμοποιούν κλιματισμό αν διαθέτουν, να πίνουν νερό, να αποφεύγουν να βγαίνουν κατά τις θερμές ώρες, όπως και τυχόν χειρονακτική εργασία ή άσκηση, να κάνουν ντους ή να χρησιμοποιούν δροσερά επιθέματα, παγοκύστες, πετσέτες ή υγρά σφουγγάρια, να φορούν ελαφρά και χαλαρά ρούχα από φυσικά υφάσματα και να τρώνε μικρές και επαρκείς ποσότητες φαγητού.Για όσους παίρνουν συστηματική φαρμακευτική αγωγή, συστήνεται να διατηρούν τα φάρμακα κάτω από τους 25 βαθμούς Κελσίου ή στο ψυγείο και να ζητούν τη συμβουλή του ιατρού αν έχουν κάποια χρόνια πάθηση. Επίσης, όσοι αισθάνονται ζάλη, αδυναμία, έντονη δίψα ή πονοκέφαλο, να μεταβούν σε ένα δροσερό μέρος και να μετρήσουν τη θερμοκρασία τους, να πιούν νερό ή φρέσκους χυμούς και εάν τα συμπτώματα επιμένουν, να μη πάρουν ασπιρίνη ή παρακεταμόλη, αλλά να καλέσουν γιατρό ή να πάνε στο νοσοκομείο, ή να καλέσουν στο 112 που είναι ο αριθμός έκτακτης ανάγκης στην Ευρώπη.

Ο δήμος Αθηναίων καλεί τους δημότες του να χρησιμοποιούν και την πρωτοποριακή εφαρμογή EXTREMA Europe, που προσφέρει χρήσιμες συμβουλές για την προστασία από τις υψηλές θερμοκρασίες, ενώ υποδεικνύει σε χάρτη τα κοντινότερα δροσερά σημεία της πόλης. Η εφαρμογή EXTREMA Europe προστατεύει τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, υποδεικνύοντας στον χρήστη ενδεχόμενο προσωποποιημένο ρίσκο στην υγεία, λόγω υψηλών θερμοκρασιών, σε αληθινό χρόνο και συγκεκριμένο χώρο, με βάση δορυφορικά δεδομένα.

Η εφαρμογή προέκυψε από τη συνεργασία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών με το πρόγραμμα «Ανθεκτική Αθήνα» και τη ΔΑΕΜ του δήμου Αθηναίων χρησιμοποιώντας οδηγίες της Ιατρικής Σχολής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ