ΕΛΛΑΔΑ

Χαρισματικά παιδιά εκπαιδεύονται στη χημεία των τροφίμων και τις αρχές της υγιεινής διατροφής

Χαρισματικά παιδιά εκπαιδεύονται στη χημεία των τροφίμων και τις αρχές της υγιεινής διατροφής

«Το καλοκαίρι δεν είναι μόνο για να παίζουμε ή να πηγαίνουμε στην παραλία. Το θέμα είναι να κάνουμε κάτι πιο παραγωγικό» μου είπε ο 13χρονος Αντρέας, όταν τον ρώτησα γιατί επίλεξε εν μέσω καλοκαιρινών διακοπών να συμμετάσχει στο CTY Greece του Κολλεγίου Ανατόλια. Το εν λόγω Κέντρο προσφέρει τη δυνατότητα σε μαθητές με υψηλές ακαδημαϊκές ικανότητες από όλη την Ελλάδα, την Κύπρο και τον κόσμο, να καλλιεργήσουν στο έπακρο τις δυνατότητές τους, να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους, την ίδια στιγμή που έρχονται αντιμέτωποι με ακαδημαϊκές προκλήσεις και ανακαλύπτουν έναν κόσμο που ανταποκρίνεται στον ενθουσιασμό τους και στο εξαιρετικό τους δυναμικό.

Είναι αλήθεια πως σήμερα όλα τα trends επιβάλλουν να παρακολουθούμε τη διατροφή μας περισσότερο και καλούμαστε καθημερινά να στραφούμε σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Για αυτόν τον λόγο, το νέο μάθημα που προσφέρεται σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου στα θερινά προγράμματα του Κέντρου για Χαρισματικά – Ταλαντούχα παιδιά / Center for Talented Youth του Κολλεγίου Ανατόλια αφορά στη διατροφή («Nutrition: Highway to Health»).

Το CNN Greece την περασμένη Τετάρτη μπήκε στην τάξη μαζί με τα χαρισματικά/ταλαντούχα παιδιά του CTY Greece και κλήθηκε να απαντήσει στα ερωτήματα που θέτει το νέο αυτό μάθημα, το οποίο πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Lidl Ελλάς και Lidl Κύπρου.

2 copy

«Τι περιέχει περισσότερο ασβέστιο: 150 γραμ. γιαούρτι ή 60 γραμ. σαρδέλας;» ήταν ένα από τα πολλά ερωτήματα που κληθήκαμε να απαντήσουμε. Προς έκπληξη όλων μας, οι σαρδέλες περιέχουν περισσότερο ασβέστιο, καθώς «το ασβέστιο από τα κόκκαλα της σαρδέλας είναι πιο βιοαπορροφήσιμο» όπως μου είπε στο αυτί ο Ανδρέας, για να με εκπλήξει ακόμη μία φορά, παρά τα 13 του χρόνια.

Nutrition: Highway to Health – Τι είναι το νέο μάθημα

Το νέο μάθημα αφορά τόσο στη χημεία των τροφίμων, όσο και στις αρχές της υγιεινής διατροφής. Μέσα από εργαστηριακά πειράματα και συζητήσεις οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να κατανοήσουν βαθύτερα τη διατροφική αξία και τις βασικές αρχές της χημείας, της μικροβιολογίας και της τεχνολογίας παρασκευής των τροφίμων, όπως και του ρόλου της υγιεινής διατροφής στην πρόληψη ασθενειών και την καλή υγεία.

Ταυτόχρονα, έχουν την ευκαιρία να διερευνήσουν τους βασικούς κανόνες διατροφής, σύμφωνα με τα παγκόσμια πρότυπα, για τη σωστή τους ανάπτυξη, τη διατήρηση της υγείας και την πρόληψη των ασθενειών, αλλά και να μελετήσουν τη χημική σύνθεση, τη θρεπτική αξία και τη μικροβιολογία διαφόρων τροφίμων και να γνωρίσουν μερικές από τις βασικές τεχνολογίες συντήρησης. Με τη βοήθεια της νευροεπιστήμης θα ανακαλύψουν τις παραμέτρους που επηρεάζουν τις διατροφικές μας επιλογές, ενώ θα μάθουν να ερμηνεύουν τις διαφορετικές ετικέτες με σκοπό να αξιοποιήσουν τις πληροφορίες αυτές στην επιλογή κατάλληλων τροφίμων, για το σχεδιασμό μια υγιεινής διατροφής.

3

«Ο βασικός στόχος που επιλέξαμε να στηρίξουμε οικονομικά το νέο μάθημα του CTY Greece του Κολλεγίου Ανατόλια, ‘Nutrition: Highway to Health’, είναι να μυήσουμε τα παιδιά από μικρή ηλικία σε μια ισορροπημένη κουλτούρα διατροφής και υγείας. Συγκεκριμένα, σκοπός μας είναι τα νέα παιδιά να κατανοήσουν βαθύτερα τη διατροφική αξία και το ρόλο της υγιεινής διατροφής στην πρόληψη ασθενειών και στην καλή υγεία, να διερευνήσουν τους βασικούς κανόνες διατροφής, σύμφωνα με τα παγκόσμια πρότυπα, για τη σωστή τους ανάπτυξη, τη διατήρηση της υγείας και την πρόληψη ασθενειών και εντέλει να επιλέξουν τα κατάλληλα τρόφιμα και πρώτες ύλες για τον σχεδιασμό μιας μακροχρόνιας ισορροπημένης διατροφής», επισήμανε η Βασιλική Αδαμίδου, Διευθύντρια Επικοινωνίας, Εταιρικής Υπευθυνότητας και Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης της Lidl Ελλάς.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Lidl Ελλάς στηρίζει για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά το Κέντρο για Χαρισματικά – Ταλαντούχα Παιδιά (CTY Greece) του Κολλεγίου Ανατόλια, προσφέροντας χρήματα για υποτροφίες σε περισσότερα από 25 παιδιά, καλύπτοντας το κόστος συμμετοχής τους στα θερινά προγράμματα του CTY Greece.

Χωρίς αμφιβολία, τα συγκεκριμένα χαρισματικά-ταλαντούχα παιδιά καλούνται να γίνουν μέρος μιας εξαιρετικής ακαδημαϊκής εμπειρίας, με τη μάθηση να γίνεται διαφορετικά, με πρωτότυπη προσέγγιση των γνωστικών αντικειμένων, καθώς τα μαθήματα που προσφέρονται είναι πανεπιστημιακού επιπέδου, διαδραστικά και γεμάτα προκλήσεις. Τέλος, να σημειώσουμε πως στο CTY Greece κάθε μαθητής έχει την ευκαιρία να γνωρίσει άλλα παιδιά με παρόμοιες ανησυχίες, αναζητήσεις και δίψα για μάθηση και να αναπτύξει το δυναμικό του στο μέγιστο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ