ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Νέο κύμα καύσωνα σαρώνει τη χώρα - Πού θα χτυπήσει «κόκκινο» ο υδράργυρος

Καιρός: Νέο κύμα καύσωνα σαρώνει τη χώρα - Πού θα χτυπήσει «κόκκινο» ο υδράργυρος
EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Νέο κύμα καύσωνα αναμένεται να πλήξει τη χώρα από σήμερα, Δευτέρα. Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για άνοδο της θερμοκρασίας, με τιςμέγιστες τιμές της να φτάνουν τους 39 βαθμούς στα ηπειρωτικά, ενώ σε περιοχές της Στερεάς και κυρίως της Θεσσαλίας θα ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς.

 

Το νέο έντονο κύμα ζέστης, το οποίο κατά τόπους στα ηπειρωτικά και σε ορισμένα αστικά κέντρα θα πληροί τις προϋποθέσεις ώστε να χαρακτηριστεί καύσωνας, θα διατηρηθεί μέχρι την Τετάρτη, ημέρα κατά την οποία αναμένεται αισθητή πτώση της θερμοκρασίας στη Βόρεια Ελλάδα.

Παράλληλα, το διήμερο Δευτέρα -Τρίτη αναμένονται τοπικές βροχές ή καταιγίδες μετά το μεσημέρι κυρίως στην Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη, ενώ την Τετάρτη τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν τις θερμές ώρες της ημέρας στην Κεντρική και κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα.

Σημαντική υποχώρηση των θερμοκρασιών σε ολόκληρη τη χώρα προβλέπεται από την Πέμπτη 11/07.

MaxT Slde Jul8

Στο χάρτη παρουσιάζονται ενδεικτικά οι περιοχές όπου αναμένεται να σημειωθούν οι υψηλότερες θερμοκρασίες σήμερα, Δευτέρα/Πηγή: meteo

O καιρός σήμερα

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 15 έως 35 βαθμούς, στην υπόλοιπη Μακεδονία και τη Θράκη από 18 έως 39, στην Κεντρική Ελλάδα από 20 έως 41 βαθμούς και ενδεχομένως τοπικά στη Θεσσαλία 42 βαθμούς, στην Ήπειρο από 20 έως 35, στην Δυτική και Νότια Ελλάδα από 22 έως 37, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 22 έως 40, στα νησιά του Ιονίου από 22 έως 34 βαθμούς, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα από 19 έως 35, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 22 έως 37 και στις Σποράδες και στις Κυκλάδες από 19 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο από νότιες διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι, 3 με 5 μποφόρ, και στο υπόλοιπο Αιγαίο δυτικοί βορειοδυτικοί με ίδιες εντάσεις, ενώ τοπικά στα νοτιότερα πελάγη πρόσκαιρα θα φτάσουν τα 6 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και τις θερμές ώρες της ημέρας δυτικοί με εντάσεις έως 5 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένεται ηλιοφάνεια και έντονη ζέστη. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με εντάσεις έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 27 έως 39 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται ηλιοφάνεια και ζέστη με λίγες τοπικές νεφώσεις μετά το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις ασθενείς. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 26 έως 36 βαθμούς, αλλά περιφερειακά του κέντρου οι μέγιστες θα φτάσουν στους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτικά η πρόγνωση από την ΕΜΥ:

Αττική

Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα παραθαλάσσια από νότιες διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 40 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και το μεσημέρι - απόγευμα νότιοι με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 38 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Γενικά αίθριος. Από το μεσημέρι θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι ή σποραδικές καταιγίδες, κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στην κεντρική και κυρίως την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 38 και στην κεντρική Μακεδονία έως 39 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις στην Ήπειρο τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 38 και κατά τόπους 39 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις στα βόρεια τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα νότια δυτικοί 3 έως 5 μποφόρ. Βαθμιαία από δυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 40 και κατά τόπους στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την Πελοπόννησο 41 με 42 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και παροδικά στα νότια έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 34 και στην Κρήτη έως 36 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και τοπικά στα νότια έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 37 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ