ΕΛΛΑΔΑ

Έφοδοι Κικίλια στο ΕΣΥ, προσλήψεις, ΠΦΥ, ΣΔΙΤ: Τα μεγάλα στοιχήματα της νέας ηγεσίας του υπ. Υγείας

Έφοδοι Κικίλια στο ΕΣΥ, προσλήψεις, ΠΦΥ, ΣΔΙΤ: Τα μεγάλα στοιχήματα της νέας ηγεσίας του υπ. Υγείας
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Πλούσια σε κινητικότητα ήταν η πρώτη εβδομάδα της νέας κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη κι ειδικότερα της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.

Οι νέοι ένοικοι της Αριστοτέλους με επικεφαλής τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και τον υφυπουργό Βασίλη Κοντοζαμάνη, ήρθαν σαν… έτοιμοι από καιρό και έδωσαν από νωρίς το στίγμα τους. Άλλωστε το σύνθημα της προεκλογικής καμπάνιας του Βασίλη Κικίλια στην Α’ Αθήνας, ήταν «Πάμε Δυνατά».

Ειδικότερα ο νέος υπουργός ξεκίνησε τις αιφνιδιαστικές επισκέψεις ή εφόδους αν επιθυμείτε (χωρίς κάμερες και ενημέρωση), προκειμένου να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τα προβλήματα που ταλανίζουν τον χώρο της υγείας. Οι επισκέψεις που πραγματοποιεί ο κ. Κικίλιας –ξεκίνησε από τον Ευαγγελισμό, την ναυαρχίδα του ΕΣΥ, συνέχισε με το Λαϊκό και το νοσοκομείο Χαλκίδας με ενδιάμεσο σταθμό το ΕΚΑΒ- γίνονται εν ώρα εφημερίας και συνήθως μεσάνυχτα, ή πολύ πρωί, δηλαδή μία αντικειμενικά δύσκολη ώρα, όπου όλα μπορεί να συμβούν.

Οι επισκέψεις χαρακτηρίζονται από ανθρώπους τους χώρου ως παρωχημένη τακτική, ή ως μία τακτική που μπορεί να μην έχει άμεσα αποτελέσματα. Να θυμίσουμε για την ιστορία, ότι παρόμοιες «εφόδους» συνήθιζε να πραγματοποιεί ο κ. Γεώργιος Σούρλας την διετία 1990-1992 ως υπουργός Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Μία φορά ωστόσο ήταν η χαριστική βολή για τον κ. Σούρλα, καθώς υπήρξε κατακραυγή από τους εργαζομένους, με αποτέλεσμα να φυγαδευθεί από την πίσω πόρτα του Αγ. Σοφία. Και ο πρώην υπουργός Υγείας επί ΠΑΣΟΚ Αλέκος Παπαδόπουλος (2000-2002), συνήθιζε να επισκέπτεται αιφνιδιαστικά νοσοκομεία του ΕΣΥ, ενώ ο Γιάννης Φλώρος του ΠΑΣΟΚ (1982-1985), ως υφυπουργός Υγείας και Πρόνοιας ειδοποιούσε πάντα τους δημοσιογράφους και μάλιστα τους καλούσε να τον συνοδεύσουν.

Το περιβάλλον του νέου υπουργού Υγείας πάντως Βασίλη Κικίλια εκτιμά ότι αυτές οι αιφνιδιαστικές επισκέψεις που θα συνεχιστούν, θα αποδώσουν καρπούς, καθώς αποτυπώνεται και καταγράφεται η κατάσταση στην δημόσια υγεία. Ήδη οι αρμόδιες Ομάδες καταγράφουν τα προβλήματα.

Εκτός φυσικά από τις επισκέψεις σε νοσοκομεία και δημόσιες δομές αλλά και ΤΟΜΥ, υπάρχουν μία σειρά από άλλα ζητήματα, τα οποία αναμένεται να εξετάσει άμεσα το νέο υπουργικό δίδυμο της Αριστοτέλους. Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), ΕΟΠΥΥ, φαρμακευτική πολιτική και προσλήψεις, αποτελούν τα κρίσιμα μέτωπα.

Αναφορικά με την μεταρρύθμιση της ΠΦΥ, είναι γνωστό, ότι η Νέα Δημοκρατία δεν την δέχεται με την υπάρχουσα δομή. Ωστόσο όπως αναφέρει στο CNN Greece ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, (ο αρχιτέκτων του προγράμματος Υγείας της ΝΔ) δεν είναι λογικό να δημιουργούμε συνεχώς νέες ΤΟΜΥ, καθώς θα ήταν προτιμότερο να εντάξουμε στο σύστημα και κάποιες ιδιωτικές δομές (με αντίστοιχες συμβάσεις), χωρίς να επιβαρυνθούν φυσικά οι ασθενείς.

Όσον αφορά τις προσλήψεις, η Νέα Δημοκρατία έχει δεσμευθεί για 2.000 προσλήψεις νοσηλευτών. Αναφορικά με τις προσλήψεις των γιατρών, ο κ. Κοντοζαμάνης τονίζει ότι εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εγκρίνει την πράξη Υπουργικού Συμβουλίου για προσλήψεις γιατρών, τότε εμείς θα το προχωρήσουμε.

Πάντως η επόμενη επίσκεψη του νέου υπουργού Υγείας θα μπορούσε να γίνει στο νοσοκομείο Λήμνου, όπου εδώ και ένα μήνα, εφημερεύει μόνο μία παθολόγος (!).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ