ΕΛΛΑΔΑ

Γ.Γ. υπ. Υγείας: Δύο έμπειροι επιστήμονες στην απαιτητική Αριστοτέλους – Το χαρτοφυλάκιο τους

Γ.Γ. υπ. Υγείας: Δύο έμπειροι επιστήμονες στην απαιτητική Αριστοτέλους – Το χαρτοφυλάκιο τους
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Δύο νέοι επιστήμονες από διαφορετικές διαδρομές και πόλεις –ο ένας από την Πελοπόννησο και ο δεύτερος από το Μάνστεστερ της Βρετανίας με πλούσια εμπειρία στα Μαθηματικά, κοστολόγηση νοσοκομειακών υπηρεσιών και στις νοσηλευτικές υπηρεσίες, κλήθηκαν να στηρίξουν το έργο της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.

Οι κ.κ. Ιωάννης Κωτσιόπουλος και Παναγιώτης Πρεζεράκος αφήνουν τις δουλειές τους και το επιστημονικό τους έργο και ανασκουμπώνονται για το απαιτητικό υπουργείο Υγείας ως νέοι γενικοί γραμματείς.

Στην περίπτωση μάλιστα του κ. Κωτσιόπουλου η λογική του brain gain από το brain drain βρίσκει την καλύτερη έκφρασή της, καθώς ο νέος γενικός γραμματέας, αφήνει πίσω του την ηρεμία της Βρετανικής καθημερινότητας και το περίφημο NHS και έρχεται να δώσει τα φώτα του στην επόμενη ημέρα της υγειονομικής περίθαλψης της Ελλάδας.

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Πρεζεράκος που θα ασχοληθεί μεταξύ άλλων με την πρόληψη, συγκλίνει με την τοποθέτηση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια κατά τη χθεσινή του ομιλία στη Βουλή με αφορμή τις Προγραμματικές Δηλώσεις, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων:

«Η ποιοτική δημόσια υγεία απαιτεί πριν από όλα οργανωμένη πρόληψη. Επαγγελόμαστε μια επανάσταση στην πρόληψη. Αυτή θα επιτευχθεί σταδιακά, αλλά με διαρκή πρόοδο, με την εφαρμογή προγράμματος για δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για όλους. Οι πολίτες θα ενημερώνονται και θα παραπέμπονται σε κρατικές και ιδιωτικές δομές».

Στην περίπτωση του κ. Παναγιώτη Πρεζεράκου, αξίζει να σημειωθεί, ότι ίσως για πρώτη φορά στα υγειονομικά δρώμενα, ένα στέλεχος προερχόμενο από την Νοσηλευτική, αναλαμβάνει κρίσιμο ρόλο στην Γενική Γραμματεία του υπουργείου Υγείας. Ο κ. Πρεζεράκος είναι απόφοιτος του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου με ειδίκευση (MSc.) στη Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου καθώς και διδακτορικού διπλώματος (Ph.D) του Τομέα Κοινωνικής Ιατρικής του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ. Είναι καθηγητής και πρόεδρος στο Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, πράγμα που σημαίνει, ότι αφήνει τη θέση του στο πανεπιστήμιο προς ώρας και ετοιμάζεται για την Αριστοτέλους. Να σημειωθεί ακόμη, ότι ο κ. Πρεζεράκος διετέλεσε διοικητής στο νοσοκομείο Κυπαρισσίας (στις αρχές του 2000) και μάλιστα η οικονομική εφημερίδα ΚΕΡΔΟΣ έγραφε τότε, «Η βάρκα της Κυπαρισσίας, βούλιαξε τις ναυαρχίδες της Αθήνας», αναφερόμενη στο γεγονός, ότι το εν λόγω νοσηλευτήριο, ήταν το πρώτο που είχε πιστοποιηθεί κατά ISO. Ο κ. Πρεζεράκος επίσης, εμπλέκεται για τρίτη φορά με τη δημόσια υγεία: επί υπουργίας Αλέκου Παπαδόπουλου το 2002 -ως διοικητής στο νοσοκομείο Κυπαρισσίας- και επί υπουργία Νικήτα Κακλαμάνη το 2004 ως επικεφαλής της Β’ Υγειονομικής Περιφέρειας Αθηνών.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, ο κ. Πρεζεράκος θα αναλάβει την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και ποιότητας ζωής, τον τουρισμό υγείας, τη Διαπολιτισμική Φροντίδα για τους μετανάστες, τον εθελοντισμό, την πρόληψη και την ΠΦΥ. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ακόμη ότι είναι σφόδρα πιθανό, να αναλάβει και το πεδίο του φαρμάκου.

Από την πλευρά του ο έτερος Γενικός γραμματέας Ιωάννης Κωτσιόπουλος θα αναλάβει τα Νοσοκομεία και τις μονάδες υγείας (Α’θμια, Β’θμια και Γ’θμια).

Έχει διατελέσει Αναπληρωτής Διοικητής στο Κωνσταντοπούλειο Γενικό Νοσοκομείο Νέας Ιωνίας (2011-2014) καθώς και μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης & Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (DRGs). Είναι μαθηματικός, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (MSc) στις Τεχνολογίες Λήψης Αποφάσεων από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και διδακτορικού στην Πληροφορική από το ίδιο πανεπιστήμιο.

Από το 2015 εργάζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο σε θέσεις ευθύνης στο NHS, όπως αυτή του Chief Information Officer, και είναι μέλος του NHS Digital Academy.

Αναμένουμε τις επόμενες ημέρες, την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων τους!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ