ΕΛΛΑΔΑ

Κοινωνικό τιμολόγιο ΔΕΗ: Μέχρι πότε πρέπει να υποβάλετε την αίτησή σας

Κοινωνικό τιμολόγιο ΔΕΗ: Μέχρι πότε πρέπει να υποβάλετε την αίτησή σας
INTIME/ ΒΑΡΑΚΛΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

Άμεσα θα πρέπει να κινηθούν οι δικαιούχοι του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ για να συνεχίζουν να ωφελούνται από τις μειωμένες τιμές στο ηλεκτρικό τους ρεύμα.

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη για την υποβολή αιτήσεων ένταξης στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο (Κ.Ο.Τ.) ή στο Μητρώο Ευάλωτων Πελατών με βάση τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια του φορολογικού έτους 2018.

Υπενθυμίζεται ότι την υποχρέωση υποβολής νέας αίτησης έχουν και όσοι έχουν ενταχθεί στο Κ.Ο.Τ. κατά το παρελθόν, προκειμένου να αξιολογηθεί εκ νέου η υπαγωγή τους, με βάση τα στοιχεία του φορολογικού έτους 2018.

Η νέα αίτηση θα πρέπει να υποβληθεί άμεσα καθώς σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου αυτή γίνεται σε διάστημα ενός μήνα από την λήξη της προθεσμίας για την υποβολή δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων η οποία για το 2019 ήταν η 30ή Ιουλίου.

Όσοι λοιπόν δεν υποβάλλουν αίτηση μέχρι τα τέλη Αυγούστου αυτόματα απεντάσσονται από το κοινωνικό τιμολόγιο.

Σύμφωνα με τον νόμο, εφόσον από τη διαδικασία ελέγχου προκύψει ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις ένταξης σε άλλη κατηγορία τότε ο δικαιούχος μεταβαίνει αυτόματα σε αυτή. Εάν προκύψει ότι δεν πληρούνται πλέον οι προϋποθέσεις ένταξης σε καμία κατηγορία ή δεν υποβληθεί αίτηση τότε το Κ.Ο.Τ. παύει να ισχύει από την επόμενη ημέρα της λήξης της προθεσμίας.

Για την ένταξη στο ΚΟΤ Α απαιτείται να υπάρχει εγκεκριμένη αίτηση ΚΕΑ (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης) που να έχει εγκριθεί το τελευταίο δίμηνο (για αυτούς που έχουν εγκριθεί προ διμήνου απαιτείται επικαιροποίηση της αίτησης τους στο ΚΕΑ).

Για την ένταξη στο ΚΟΤ Β εξετάζονται εκ νέου τα προβλεπόμενα κριτήρια, ανεξάρτητα αν κάποιος κρίθηκε δικαιούχος του Κοινωνικού Μερίσματος.

Σημειώνεται ότι λαμβάνονται υπόψη και τυχόν τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις εφόσον έχουν εκκαθαριστεί. Επίσης για τυχόν φιλοξενούμενα ενήλικα μέλη, απαιτείται συναίνεση που δίνεται ηλεκτρονικά όπως γινόταν και με το Κοινωνικό Μέρισμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ