ΕΛΛΑΔΑ

Αίτηση θεραπείας για το Ελληνικό: Τι προβλέπει η τροποποίηση της υπουργικής απόφασης

Αίτηση θεραπείας για το Ελληνικό: Τι προβλέπει η τροποποίηση της υπουργικής απόφασης
INTIME

Ομόφωνα αποδεκτή έκανε σήμερα, Πέμπτη, το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) -μια μέρα μετά την αντίστοιχη γνωμοδότηση του ΚΑΣ- την αίτηση θεραπείας των ΤΑΙΠΕΔ και Ελληνικό ΑΕ, κατά της Υπουργικής Απόφασης σχετικά με την "Έγκριση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου "Εφαρμογή του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού - Αγίου Κοσμά", Περιφέρειας Αττικής".

Σύμφωνα με τη σημερινή γνωμοδότηση του ΚΣΝΜ, τροποποιείται όρος της παραπάνω Υπουργικής Απόφασης, η οποία ζητούσε να κατατίθενται προς έγκριση στις αρμόδιες διευθύνσεις του ΥΠΠΟΑ όλες οι μελέτες (αρχιτεκτονικές, στατικές και Η/Μ) σχετικά με την εφαρμογή του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού - Αγίου Κοσμά. Σύμφωνα με την τροποποίηση, οι μελέτες που θα υποβάλλονται προς έγκριση από το ΥΠΠΟΑ θα αφορούν τα κηρυγμένα νεότερα μνημεία και τις επεμβάσεις σε αυτά, συνοδευόμενες από πλήρη επιστημονική τεκμηρίωση. Επίσης, γίνεται αποδεκτή η δημιουργία υπόγειου πάρκινγκ εντός του χώρου του Ανατολικού Αεροδρομίου (κτίριο Σααρίνεν) καθώς είναι υπόγειο και δεν αντίκειται στην έννοια του αδόμητου χώρου, ενώ ζητήθηκε να κατατεθεί μελέτη για τις αθλητικές εγκαταστάσεις πλησίον αυτού.

Σημειώνεται ότι στο Μητροπολιτικό Πόλο Ελληνικού - Αγίου Κοσμά υπάρχουν τα εξής κηρυγμένα νεότερα μνημεία:

  • Το κτίριο του πρώην ανατολικού αεροδρομίου Αθηνών, έργο του διάσημου αρχιτέκτονα Έερο Σααρίνεν, που χαρακτηρίστηκε μνημείο το 2006. Ο χώρος περιμετρικά του κτιρίου (το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για εκθεσιακούς και συναφείς σκοπούς) και σε απόσταση 100 μέτρων από αυτό παραμένει αδόμητος με σκοπό την ανάδειξη του χαρακτηρισμένου μνημείου. Στον χώρο αυτόν καθαιρείται κάθε μεταγενέστερη του αρχικού κτιρίου προσθήκη. Το εμβαδόν του κτιρίου μαζί με την περιοχή προστασίας του είναι περίπου 77 στρέμματα.
  • Τα τρία υπόστεγα της Πολεμικής Αεροπορίας, που χαρακτηρίστηκαν νεότερα μνημεία το 2009 και θα στεγάσουν το Ιστορικό Αεροπορικό Μουσείο της Αεροπορίας, το οποίο θα είναι αφιερωμένο στην ιστορία της Ελληνικής Αεροπορίας. Περιμετρικά ορίζεται ζώνη προστασίας, εμβαδού, μαζί με τα υπόστεγα, περίπου 120 στρέμματα.
  • Το αγγλικό υπόστεγο (Παγόδα), δίπλα στον Λόφο Χασάνι, που χαρακτηρίστηκε το 2016. Το μνημείο εντάσσεται σε αρχαιολογικό χώρο και σε αυτόνομο οικοδομικό τετράγωνο, πανταχόθεν ελεύθερο, με χρήσεις πολιτισμού (έχει προταθεί να στεγάσει την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων, καθώς και αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής). Μαζί με το οικοδομικό τετράγωνο, το εμβαδόν του είναι γύρω στα 6 στρέμματα.

Όπως ειπώθηκε στο ΚΣΝΜ, στο Μητροπολιτικό Πόλο Ελληνικού - Αγίου Κοσμά, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού θα έχει επίβλεψη συνολικά σε περίπου 750 στρέμματα, στα οποία εντάσσονται αρχαιολογικοί χώροι και νεότερα μνημεία με τις περιοχές προστασίας τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ