ΕΛΛΑΔΑ

Κάρπαθος: Χωρίς τον κατάλληλο εξοπλισμό καταδύθηκαν οι δύο δύτες στη σπηλιά

Κάρπαθος: Χωρίς τον κατάλληλο εξοπλισμό καταδύθηκαν οι δύο δύτες στη σπηλιά
Φωτογραφία αρχείου INTIME/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Χωρίς τον επαρκή οπλισμό φαίνεται πως καταδύθηκαν στη σπηλιά οι δύο δύτες που έχασαν τη ζωή τους στην Κάρπαθο.

Όπως αναφέρει στο OPEN TV ο δύτης και μέλος της ομάδας ερευνών, Νικόλαος Παραγιός:

«Πρέπει να είσαι εκπαιδευμένος για να κολυμπήσεις στο συγκεκριμένο σπήλαιο στην Κάρπαθο. Η είσοδος στο συγκεκριμένο σπήλαιο βρίσκεται σε βάθος 43 μέτρων. Έχει πολλά υπόγεια ρεύματα. Οι συνθήκες στο επιμέρους σημείο την κάνουν πιο δύσκολη. Αν δεν είσαι κατάλληλα εξοπλισμένος και προετοιμασμένος δεν επιχειρείς στο συγκεκριμένο σημείο».

«Μπήκαν χωρίς μίτο κατάδυσης, που θα τους βοηθούσε να διεισδύσουν και να αποχωρήσουν από το σημείο. Πρέπει να είχαν παντελή άγνοια του τι σημαίνει σπηλαιοκατάδυση», σημειώνει ο ίδιος, αναφερόμενος στα λάθη που έκαναν και τα οποία τους στέρησαν τη ζωή.



Επίσης, κατά τον κ. Παραγιό, πιθανόν να μην είχαν επαρκή και φωτισμό, ενώ φαίνεται πως τα κύματα τους αποπροσανατόλισαν με αποτέλεσμα να χάσουν την έξοδο.



Παράλληλα, η μορφολογία της σπηλιάς έκανε δύσκολο το έργο των ειδικών.

Νωρίτερα, όπως έγινε γνωστό, πως ανασύρθηκε από στελέχη της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών η σορός του ενός εκ των δύο δυτών.

Η επιχείρηση ανάσυρσης και της δεύτερης σορού αναμένεται να πραγματοποιηθεί αύριο, Δευτέρα καθώς οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή δεν ευνοούν προς το παρόν τη συνέχιση της επιχείρησης για τη ΜΥΑ.

Η σορός μεταφέρθηκε στην περιοχή Πηγάδια Καρπάθου για αναγνώριση.

Πρόκειται για δύο άνδρες, 65 και 30 ετών, από την Τσεχία και το Ιράν αντίστοιχα, οι οποίοι είχαν πάει για κατάδυση στην περιοχή Σώκαστρο και πιο συγκεκριμένα εντός σπηλιάς σε βάθος περίπου 45 μέτρων.

Ένας φίλος τους, τσεχικής καταγωγής, που επίσης είχε καταδυθεί στη σπηλιά, επέστρεψε στην επιφάνεια λόγω έλλειψης αέρα. Ωστόσο, οι φίλοι του δεν αναδύθηκαν και ο άνδρας ενημέρωσε τις αρμόδιες Αρχές.

Το Λιμενικό Σώμα ξεκίνησε άμεσα τις έρευνες για τον εντοπισμό των δυτών, με τη βοήθεια περιπολικών, ιδιωτικών σκαφών και ομάδας ιδιωτών δυτών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ