ΕΛΛΑΔΑ

Απώλεια στρατιωτικού υλικού Λέρος: Στο επίκεντρο των ερευνών 10 άτομα – Τα σενάρια που εξετάζονται

Απώλεια στρατιωτικού υλικού Λέρος: Στο επίκεντρο των ερευνών 10 άτομα – Τα σενάρια που εξετάζονται

Πολλά είναι τα σενάρια που εξετάζουν οι Αρχές για την απώλεια στρατιωτικού υλικού στη Λέρο. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, έκανε έκκληση για αυτοσυγκράτηση έως ότου βγει το πόρισμα για το περιστατικό, ενώ, παράλληλα, ζήτησε να μην αποτελέσει αντικείμενο φθηνής μικροπολιτικής εκμετάλλευσης.

Οι έρευνες των Αρχών έχουν επεκταθεί εκτός νησιού, καθώς εξετάζεται κάθε πιθανό ενδεχόμενο, με τις Αρχές να προσπαθούν να δώσουν απαντήσεις αρχικά στο πότε χάθηκαν τα όπλα, αλλά και στο ποιοι είχαν πρόσβαση στην αποθήκη.

Η ασυμφωνία προβλεπόμενου και κατεχόμενου στρατιωτικού υλικού διαπιστώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, μετά από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στη μονάδα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Alpha, οι Αρχές έχουν βάλει στο επίκεντρο των ερευνών έναν συγκεκριμένο κύκλο ανθρώπων, αξιωματικών αλλά και κατώτερου προσωπικού, περίπου 10 ατόμων, που βρίσκονται μέσα στο στρατόπεδο τους τελευταίους μήνες.

Από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, κλιμάκιο της οποίας έχει μεταβεί στη Λέρο μαζί με ειδικούς της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας της ΕΛΑΣ προκειμένου να συνδράμουν στις έρευνες, απομακρύνεται το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας.



Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ίδιου μέσου, η Αντιτρομοκρατική δεν αποκλείει τη συμμετοχή ομάδας στρατιωτικών, που είχαν πρόσβαση στην αποθήκη. Όπως μάλιστα τονίζεται, τα όπλα βρίσκονταν σε πολλά σακβουαγιάζ και δεν θα μπορούσε μόνο ένα άτομο να υλοποιήσει την κλοπή.

Θα αναζητηθούν ίχνη DNA, ίχνη από αποτυπώματα και θα αναλυθεί το υλικό από τις κάμερες, για να διαπιστωθεί ποιος κινήθηκε στη συγκεκριμένη αποθήκη.

Το σενάριο της δολιοφθοράς ενισχύεται από τις δηλώσεις του αντιστράτηγου των ε.α. Λ. Τζούμη, στο κεντρικό δελτίο του τηλεοπτικού σταθμού Alpha:

«Όπου υπάρχουν τέτοιου είδους πυρομαχικά και οπλισμός υπάρχουν κάμερες που λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο. Συνεπώς λοιπόν το να προβεί κάποιος σε μία τέτοια ενέργεια, ο οποίος δεν γνωρίζει τι γίνεται, πρέπει να έχει πληροφόρηση εκ των έσω», είπε χαρακτηριστικά.

Τι χάθηκε

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, το ΓΕΝ πληροφόρησε την αστυνομία πως έχουν χαθεί χειροβομβίδες, αντιαρματικές οπλοβομβίδες και άλλος οπλισμός από αποθήκη στρατιωτικού υλικού η οποία, όμως, ήταν σφραγισμένη και δεν υπάρχουν ίχνη παραβίασης.



Παναγιωτόπουλος: Δεν προέκυψε χθες, διαπιστώθηκε χθες

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε πως «πρέπει να περιμένουμε το πόρισμα για το περιστατικό και να μην προβαίνουμε σε ανεύθυνα συμπεράσματα», ζητώντας παράλληλα η υπόθεση αυτή να μην αποτελέσει αντικείμενο φθηνής μικροπολιτικής εκμετάλλευσης.

«Χθες το απόγευμα διαπιστώθηκε απώλεια στρατιωτικού υλικού στην υπηρεσία Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων Λέρου κατά τις διαδικασίες παράδοσης- παραλαβής στην υπηρεσία. Αμέσως διατάχθηκε η διενέργεια προανάκρισης από τις αρμόδιες στρατιωτικές και αστυνομικές αρχές, με τη συνδρομή της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και υπό την επίβλεψη στρατιωτικού εισαγγελέα», αναφέρει στη δήλωσή του ο υπουργός.

«Αντικείμενο της έρευνας που διεξάγεται, είναι να διερευνηθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έλαβε χώρα η απώλεια του υλικού, καθώς προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ότι αυτή εκτείνεται σε ικανό βάθος χρόνου. Καθίσταται προφανές ότι το ζήτημα δεν πρόεκυψε χθες, αλλά διαπιστώθηκε χθες», υπογραμμίζει.

«Ας αφήσουμε τα αρμόδια προανακριτικά όργανα να πραγματοποιήσουν την έρευνα που από την πρώτη στιγμή έλαβαν την εντολή να διεκπεραιώσουν και ας περιμένουμε το πόρισμα των εργασιών τους πριν καταλήξουμε σε ανεύθυνα, επιπόλαια και ανακριβή συμπεράσματα, δεδομένων των ανωτέρω, θα συνιστούσαμε λίγη αυτοσυγκράτηση σε αυτούς που επιχειρούν απροκάλυπτη πολιτική σπέκουλα στην υπόθεση αυτή, για φθηνή μικροπολιτική εκμετάλλευση», καταλήγει ο κ. Παναγιωτόπουλος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ