ΕΛΛΑΔΑ

Πυροσβέστες στη Θεσσαλονίκη «ανέστησαν» το αρχαιότερο κλιμακοφόρο

Πυροσβέστες στη Θεσσαλονίκη «ανέστησαν» το αρχαιότερο κλιμακοφόρο
seleo.gr

Μικροί και μεγάλοι ανεβαίνουν στο ιστορικό κι εμβληματικό κλιμακοφόρο όχημα ΠΣ 57 στη Θεσσαλονίκη, ενημερώνονται από τους πυροσβέστες και φυσικά φωτογραφίζονται. Έχουν την ευκαιρία να το επεξεργαστούν, να δουν πώς δουλεύει, αλλά και να κάνουν ένα ταξίδι στην ιστορία που μετρά πίσω στο 1940, όταν μαζί με άλλα τρία ιδίου τύπου οχήματα, 45 υδροφόρα, 6 ασθενοφόρα κι έξι λεωφορεία αποτέλεσαν την πρώτη μεγάλη προμήθεια οχημάτων του Πυροσβεστικού Σώματος.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του seleo.gr, το μεράκι, η επιμονή και υπομονή τριών πυροσβεστών οδήγησε να μεταμορφωθεί το παρατημένο εμβληματικό ΠΣ 57. Χρειάστηκαν 2,5 χρόνια εθελοντικής εργασίας, ώστε να το επαναφέρουν στην αρχική του μορφή και το ξανά συστήνουν στο κοινό, που έχει την ευκαιρία να το δει από κοντά στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ.

Το κλιμακοφόρο, το οποίο έφερε πάνω του όλα τα σημάδια του χρόνου, βρήκαν παρατημένο σε μία αποθήκη μια παρέα τριών μάχιμων πυροσβεστών –ο Πυρονόμος Ηρακλής Στάικος, ο Πυρονόμος Γεώργιος Γουρτζιλίδης και ο Αρχιπυροσβέστης Λεωνίδας Κυνηγόπουλος, οι οποίοι ξεκίνησαν να το επαναφέρουν στη ζωή.

Αφιέρωσαν αμέτρητες ώρες εθελοντικής εργασίας και κατάφεραν σε μόλις 2,5 χρόνια να το ανασκευάσουν με δικές τους δαπάνες. Αφού πήραν τις απαραίτητες άδειες, ξεκίνησαν κομμάτι - κομμάτι να το συναρμολογούν. Μετά από λίγο καιρό ήρθαν οι πρώτες χορηγίες ανθρώπων που θέλησαν να τους βοηθήσουν ώστε το όχημα να πάρει ''σάρκα και οστά''.

Δείτε το βίντεο ολόκληρη τη διαδικασία που χρειάστηκε ώστε να το επαναφέρουν στην αρχική του μορφή:

Το 2000 έγινε μία προσπάθεια αναπαλαίωσης, η οποία όμως δεν ολοκληρώθηκε, έτσι παρέμεινε σε μία αποθήκη. Οι καιρικές συνθήκες και η φθορά του χρόνου, προκάλεσαν ανυπολόγιστες καταστροφές στο κλιμακοφόρο. Πέντε χρόνια αργότερα, το 2005 μεταφέρθηκε στον 6ο Πυροσβεστικό Σταθμό στη Σίνδο. Και το 2016 ήρθε η μεγάλη στιγμή. Ξεκίνησαν τις εργασίες, ώστε να το διασώσουν και να το φτάσουν στη σημερινή του μορφή.

Το ιστορικό ΠΣ 57, υπηρέτησε στο Πυροσβεστικό Σώμα από το 1940 έως και το 1995. Με αφετηρία τη Θεσσαλονίκη, μετακινήθηκε στην Αθήνα, μετά στη Ρόδο και κατέληξε στις Σέρρες. Με ενεργή υπηρεσία 55 ετών, συνέβαλε στην εξέλιξη του Πυροσβεστικού Σώματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ