ΕΛΛΑΔΑ

Νέες τουρκικές Navtex «κυκλώνουν» το Καστελόριζο

Νέες τουρκικές Navtex «κυκλώνουν» το Καστελόριζο
Φωτογραφία αρχείου EPA/ TOLGA BOZOGLU

Έρευνες σε περιοχή της τουρκικής υφαλοκρηπίδας -πολύ κοντά στην ελληνική και την κυπριακή- που καλύπτει από Καστελόριζο μέχρι και δυτικά της Κύπρου, θα πραγματοποιήσει τις επόμενες μέρες το δεύτερο σεισμογραφικό σκάφος της Τουρκίας «Oruc Reis».

Η Άγκυρα ανήγγειλε τις νέες έρευνες, που θα πραγματοποιηθούν από το τουρκικό «Oruc Reis» μέχρι τις 20 Οκτωβρίου, σε περιοχή νοτιοανατολικά του Κας, με νέα Navtex που εκδόθηκε το απόγευμα της Δευτέρας.

Νωρίτερα σήμερα, η υδρογραφική υπηρεσία της Αττάλειας εξέδωσε ναυτική αγγελία για το ερευνητικό πλοίο «Bilim 2», που «δεσμεύει» μια μεγάλη θαλάσσια περιοχή ανατολικά του Καστελόριζου, και προβλέπει την διεξαγωγή ωκεανογραφικών και κλιματολογικών ερευνών, με διάρκεια έως την Τετάρτη.

Ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας, ζητά επίσης από τα παραπλέοντα σκάφη να τηρήσουν μεγάλη απόσταση από το «Bilim 2».

turkish navtex

Οι δύο νέες ναυτικές αγγελίες έρχονται λίγες μέρες μετά την έκδοση της προκλητικής NAVTEX που «δέσμευε» την μεγαλύτερη μέχρι στιγμής θαλάσσια περιοχή για έρευνες σεισμολογικού και υδατογραφικού χαρακτήρα, χωρίζοντας το Καστελόριζο από τη Ρόδο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ