ΕΛΛΑΔΑ

Ευρωπαϊκή καμπάνα στην Αθήνα για ανεπαρκή προστασία θύματος trafficking

Ευρωπαϊκή καμπάνα στην Αθήνα για ανεπαρκή προστασία θύματος trafficking
Eurokinissi/Βασίλης Παπαδόπουλος (φωτογραφία αρχείου)

Καμπάνα έριξε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) του Συμβουλίου της Ευρώπης στη χώρα μας καθώς δεν πήρε άμεσα μέτρα για να προστατεύσει Νιγηριανή, θύμα trafficking, από τα πρόσωπα που την εξανάγκαζαν να εκδίδεται επί δύο χρόνια.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΕΔΑΔ, καταλογίζεται στην Ελλάδα, «αμέλεια των αστυνομικών αρχών» και «καθυστερήσεις» στη διεξαγωγή της έρευνας και την ανάληψη δικαστικής δράσης εναντίον των μαστροπών.

Ειδικοτερα αναφέρει ότι η έρευνα σημαδεύτηκε από «πολλές ανεπάρκειες» και «μεγάλες καθυστερήσεις». Το όνομα του κυριότερου φερόμενου ως προαγωγού της νεαρής εντάχθηκε στον φάκελο των καταζητούμενων προσώπων. Αλλά από εκεί και πέρα, δεν «ανελήφθησαν απτά βήματα για τον εντοπισμό του και την προσαγωγή του ενώπιον της δικαιοσύνης», τόνισαν οι δικαστές.

Το ΕΔΑΔ αποφάνθηκε ότι η Ελλάδα παραβίασε το Άρθρο 4 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το οποίο απαγορεύει «τη σκλαβιά και την καταναγκαστική εργασία».

Καταδίκασε τη χώρα μας να καταβάλει για ηθική βλάβη 12.000 ευρώ και 3.000 για δικαστικά έξοδα στη νεαρή γυναίκα, η οποία σώθηκε από διάφορες διαδικασίες απέλασής της πριν τελικά καταφέρει να της χορηγηθεί άδεια παραμονής στην Ελλάδα.

Η προσφεύγουσα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, είχε εξαναγκαστεί να εκδίδεται από την άφιξή της στην Ελλάδα το 2004 σε ηλικία 22 ετών. Τον Νοέμβριο του 2006 είχε υποβάλει μήνυση για πρώτη φορά εναντίον των προαγωγών, αλλά η προσφυγή της είχε απορριφθεί ελλείψει επαρκών αποδεικτικών στοιχείων.

Κατόπιν υπέβαλε, στις αρχές του 2007, αίτημα να επανεξεταστεί η υπόθεσή της και παρέστη στη διαδικασία ως πολιτική αγωγή. Οι διώξεις άρχισαν τελικά το καλοκαίρι του 2007, αλλά ανεστάλησαν δύο χρόνια αργότερα καθώς οι δύο κατηγορούμενοι «δεν μπορούσαν να βρεθούν».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ