ΕΛΛΑΔΑ

Τραγωδία λούνα παρκ: «Έφυγε άδικα το παιδί μου», λέει η μητέρα της 14χρονης

Τραγωδία λούνα παρκ: «Έφυγε άδικα το παιδί μου», λέει η μητέρα της 14χρονης
ΚΥΔΩΝΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Η μητέρα της 14χρονης που έχασε τη ζωή της στο λούνα παρκ στον Αλμυρό του Βόλου ξεσπά και ζητά να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για τον θάνατο της κόρης της.

«Ποιος δε θα θύμωνε; Στη δικιά μου περίπτωση, ποιος δε θα θύμωνε; Γιατί έφυγε άδικα το παιδί μου. Στη συγκεκριμένη κούρσα θα μπορούσαν να φύγουν κι άλλα παιδιά! Γιατί ήταν τόσο δυνατή, πήγαινε... με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Και οι πραγματογνώμονες που το 'βαλαν μπροστά από κάτω ήταν και ζαλίζονταν, όχι να ανέβεις πάνω!», περιέγραψε η μητέρα, μιλώντας στο Star.

«Ας έλεγε να μην ανέβουν παιδάκια πάνω, ότι δεν είναι 15 ίππων ότι είναι 120 ίππων να μπαίνουν μεγάλοι μόνο, να μην μπαίνουν παιδάκια και φεύγουν έτσι άδικα».

Τα ευρήματα της πραγματογνωμοσύνης οδηγούν την πλευρά της ιδιοκτήτριας του λούνα παρκ να ζητήσει συμπληρωματικό έλεγχο, καθώς, όπως ισχυρίζεται ο δικηγόρος της, υπάρχουν σημαντικές παραλείψεις.

«Η πραγματογνωμοσύνη δεν έγινε σε καθεστώς πραγματικών συνθηκών. Δηλαδή δεν ήταν έμφορτο. Όταν έχει δύο τόνους συμπεριφέρεται κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο ή διαφοροποιείται;» λέει ο δικηγόρος της ιδιοκτήτριας του λούνα παρκ, Χρήστος Νάστος.



«Έτσι λειτουργούν όλα τα λούνα παρκ»

«Δεν είναι κρυφό ότι η ιπποδύναμη του συγκεκριμένου μηχανήματος ξεπερνούσε κατά πολύ τους 15 ίππους… μάλλον είναι κι αδιάφορο. Είναι σαφές ότι είναι ένα μηχάνημα με μεγάλη ιπποδύναμη που μπορούσε να μεταφέρει περίπου 30 ανθρώπους. Όλοι γνωρίζουμε ότι η ιπποδύναμη του συγκεκριμένου μηχανήματος είναι πολλαπλάσια των 15 ίππων», τόνισε μιλώντας στο ίδιο μέσο, ο κ. Νάστος.

Μάλιστα ανέφερε ότι: «Ενδεχομένως κάποιοι παρέσυραν την αξιότιμη και αξιοσέβαστη κυρία εισαγγελέα για να συντάξει και να υπογράψει ένα τέτοιο έγγραφο με αυτό το περιεχόμενο, αφού ύστερα από έρευνα του γραφείου τέτοια προϋπόθεση από τον νόμο δεν ορίζεται. Δεν είναι υποχρέωση του επιχειρηματία να επιχειρεί την έκδοση αδείας μεγαλύτερα των 15 ίππων».

Στη συνέχεια ο δικηγόρος ζήτησε να μη συνδέεται ο θάνατος της 13χρονης με τις προϋποθέσεις που ζητούνται για την έκδοση αδειών στα λούνα παρκ. «Με τον τρόπο αυτό λειτουργούν όλα τα λούνα παρκ», κατέληξε ο κ. Νάστος.



Τι αναφέρει η πραγματογνωμοσύνη

Όπως αποκαλύπτεται, η ισχύς του μοιραίου «χαλιού», απ’ όπου εκτοξεύτηκε και έχασε τη ζωή της η 14χρονη στις 30 Αυγούστου 2019, ήταν της τάξης των 123 ίππων και όχι των 15 HP, που ήταν δηλωμένο στις αρχές (οκτώ φορές μεγαλύτερη δηλαδή).

Με βάση τα ευρήματα, η άδεια έπρεπε να είχε δοθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης (Γ.Γ. Βιομηχανίας) και όχι από τον Δήμο Αλμυρού.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου, για να προλάβει τυχόν παρόμοια ατυχήματα στο μέλλον, έστειλε επιστολή στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, με αποδέκτη όλους τους Δήμους των τεσσάρων νομών σχετικά με την ασφαλή λειτουργία και το καθεστώς αδειοδότησης των λούνα παρκ, που περιοδεύουν σε εμποροπανηγύρεις σε διάφορες περιοχές τα καλοκαίρια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ