ΕΛΛΑΔΑ

Πλημμύρες, λάσπη και καταστροφές: Προβλήματα από την κακοκαιρία σε όλη τη χώρα

Πλημμύρες, λάσπη και καταστροφές: Προβλήματα από την κακοκαιρία σε όλη τη χώρα
Φωτογραφία αρχείου INTIME

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που έχει εκδώσει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Έντονη χαλαζόπτωση σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στην Αθήνα.

Ο καιρός στην Αττική άρχισε να χαλάει από τα δυτικά και πλέον εξαπλώνεται με καταιγίδες κυρίως στα δυτικά και βόρεια του νομού.

Το μέτωπο τοπικά ισχυρών βροχών και καταιγίδων επηρέασε από τις μεταμεσονύκτιες ώρες έως και το ξημέρωμα της Παρασκευής τη Δυτική Ελλάδα και τα νησιά του Ιονίου. Το μέτωπο αυτό, σύμφωνα με τις προγνώσεις των μετεωρολόγων, αναμένεται να κινηθεί αργά προς τα ανατολικά και να «σαρώσει» σχεδόν το σύνολο της χώρας με εξαίρεση την Κρήτη.

Δείτε τους χάρτες που δημοσίευσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία:

Προβλήματα στον Προαστιακό

Η πτώση ενός δένδρου προκάλεσε προβλήματα στα δρομολόγια του Προαστιακού.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ υπάρχει διακοπή ηλεκτροδότησης στο ύψος της Λεύκας, από πτώση δένδρου, λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων.

Όπως ανακοινώθηκε αναμένονται καθυστερήσεις στα δρομολόγια.

Στο σημείο τα συνεργεία του ΟΣΕ εργάζονται για την αποκατάσταση του προβλήματος.

Έρχεται και λασποβροχή

Παράλληλα, αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα, με συνέπεια να εμφανιστεί το φαινόμενο των λασποβροχών. Μετά τη διέλευση του μετώπου, η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ αντίθετα πολύ υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες αναμένονται στη Βόρεια Κρήτη.

Δείτε τον χάρτη στη gallery που ακολουθεί αλλά και το πού θα ρίξει λασποβροχή:

Η θάλασσα βγήκε στη στεριά σε Κεφαλονιά και Ιθάκη – Καταστροφές και κλειστά σχολεία

Έντονα καιρικά φαινόμενα σε Κεφαλονιά και Ιθάκη, με κλειστά σχολεία και δρόμους – ποτάμια. Προβλήματα προκλήθηκαν σε γειτονιές και κεντρικούς δρόμους.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικράτησε είναι πως τα σχολεία και στα δύο νησιά θα παραμείνουν σήμερα κλειστά, με απόφαση του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς Σταύρου Τραυλού, καθώς οι δρόμοι που έχουν μετατραπεί σε ποτάμια είναι απροσπέλαστοι.

Επιπλέον καταγράφθηκαν κατολισθήσεις, ενώ συνεχίζει να βρέχει καταρρακτωδώς. Οι περισσότεροι έχουν μείνει στα σπίτια τους για να προστατευτούν. Η κυκλοφορία ακόμα και πεζών είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα από την κακοκαιρία υπάρχουν στην Αγία Ευφημία και στο Νύφι, καθώς πλημμύρισαν υπόγεια και σπίτια, ενώ ήδη μηχανήματα βρίσκονται στον δρόμο προκειμένου οι δρόμοι να παραμείνουν ανοιχτοί.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, τα προβλήματα μέχρι στιγμής εστιάζονται στο Νύφι, στα Δρακοπουλάτα, στην ΑγίαΕυφημία, ενώ έχει καταγραφεί μία πτώση δέντρου στα Ομαλά.

Το κρουαζιερόπλοιο Norwegian Star, προερχόμενο από τη Μύκονο αν και ήταν προγραμματισμένο να καταπλεύσει σήμερα στο Αργοστόλι, αναγκάστηκε να αποχωρήσει καθώς οι πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν την πρόσδεση του.

Σύμφωνα με τον Μετεωρολογικό Σταθμό Φαρακλάτων από χθες Πέμπτη έως και τις 8 το πρωί της Παρασκευής έχουν καταγραφεί συνολικά 75 mm βροχής που αντιστοιχούν σε 75 τόνους νερού ανά στρέμμα με τα περισσότερα κατά τη διάρκεια της σημερινής νύχτας. Η θερμοκρασία υποχώρησε σημαντικά με ελάχιστη τιμή σήμερα το πρωί τους 15,8 βαθμούς Κελσίου.

Με ανάρτησή του στο διαδίκτυο, ο έπαρχος Ιθάκης προειδοποιεί για κατολισθήσεις. «Επειδή σε πολλά σημεία του Επαρχιακού Οδικού δικτύου έχουν γίνει κατολισθήσεις, παρακαλούμε τους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην οδήγηση για τις επόμενες ώρες και έως ότου καθαριστούν οι δρόμοι από τα συνεργεία που έχει ορίσει η Περιφέρεια».

Ποτάμια οι δρόμοι στην Τρίπολη - Η κακοκαιρία σφυροκοπά την Πελοπόννησο

Η σφοδρή κακοκαιρία «χτύπησε» και την περιοχή της Τρίπολης.

Καταστήματα κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν καθώς η νεροποντή είναι πολύ έντονη.

Στην πλατεία Αγίου Βασιλείου επίσης η κατάσταση είναι δύσκολη, καθώς κατεβαίνει «ποτάμι», όπως και στην 28ης Οκτωβρίου όπου υπάρχει διακοπή ρεύματος, αλλά και στην Ερυθρού Σταυρού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ