ΕΛΛΑΔΑ

Τι αλλάζει στη διαδικασία αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας των αποφοίτων κολεγίων

Τι αλλάζει στη διαδικασία αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας των αποφοίτων κολεγίων
Φωτογραφία αρχείου INTIME/ ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Απλοποιείται και επιταχύνεται η διαδικασία αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας των αποφοίτων κολεγίων, ενώ παράλληλα αίρονται οι αποκλεισμοί που προκαλεί ο ισχύων νόμος, με τη νέα διάταξη του υπουργείου Παιδείας που θα έρθει άμεσα στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει ο «Ελεύθερος Τύπος», η διάταξη, η οποία βρίσκεται στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή, προβλέπει τη δημιουργία νέων οργάνων αναγνώρισης της επαγγελματικής ισοδυναμίας (σ.σ.: σε σχέση με το δυσλειτουργικό, όπως αποδείχτηκε, ΣΑΕΠ) που θα προχωρούν ταχύτερα τις διαδικασίες.

Διευκρινίζεται ότι, εκτός από τους χιλιάδες αποφοίτους που κάθε χρόνο ολοκληρώνουν τις σπουδές τους από τα κολέγια, εκκρεμούν χιλιάδες αιτήσεις από παλαιότερους υποψηφίους που ακόμα δεν έχουν καταφέρει να αναγνωρίσουν το πτυχίο τους.

Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο και για άλλα σημεία της διάταξης που θα «ξεμπλοκάρουν» τα κωλύματα που προκλήθηκαν από την προηγούμενη ρύθμιση, που απέκλειε έναν μεγάλο αριθμό ειδικοτήτων, ενώ δημιουργούσε προβλήματα και στους αποφοίτους των κολεγίων από τρίτες χώρες (π.χ. Αμερική).

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα κολέγια επιθυμούν την άρση των παραπάνω αποκλεισμών, καθώς και την αναγνώριση του πτυχίου από το Δημόσιο. Οι πληροφορίες, πάντως, κάνουν λόγο για διόρθωση των αποκλεισμών, ενώ σχετικά με το Δημόσιο, θα ισχύσει ό,τι ίσχυε και στο παρελθόν.

Οι απόφοιτοι θα μπορούν να πάρουν άδεια άσκησης επαγγέλματος, ενώ όσον αφορά τους διαγωνισμούς ΑΣΕΠ, θα συνεχίσει να ζητείται ακαδημαϊκή ισοδυναμία.

Σημειώνεται ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε φέρει πριν από μερικούς μήνες διάταξη που προέβλεπε ταχύτερες διαδικασίες στην επαγγελματική ισοδυναμία των τίτλων σπουδών των αποφοίτων κολεγίων, η οποία είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από τα κολέγια.

Σε δηλώσεις της στον Real FM την Πέμπτη, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ανέφερε: «Περνάμε τώρα διάταξη, θα μπει προς ψήφιση την ερχόμενη εβδομάδα, που αφορά στην επαγγελματική ισοδυναμία των κολεγίων. Και το λέμε αυτό γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση θέλησε να καταργήσει αυτή την ισοδυναμία. Γενικότερα θεσμοθετούμε με επείγοντα τρόπο διατάξεις, οι οποίες στοχεύουν στο να δώσουν μια μεγαλύτερη ελευθερία στα πρωτοβάθμια ιδρύματα. Και το λέω αυτό με αφορμή διατάξεις που περνάμε και για μεταπτυχιακά προγράμματα σε δημόσια πανεπιστήμια».

Οι σημαιοφόροι

Μεταξύ άλλων, η κ. Κεραμέως ανακοίνωσε και μία σειρά άλλων διατάξεων που θα έρθουν με επείγουσες διαδικασίες στη Βουλή που αφορούν τόσο την Πρωτοβάθμια όσο και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Μεταξύ αυτών είναι και η διάταξη για τους σημαιοφόρους στις εθνικές επετείους που προβλέπει το να κρατάει τη σημαία στις παρελάσεις ο καλύτερος μαθητής και να μην προκύπτει αυτό από κλήρωση. Στόχος της υπουργού είναι να προλάβει την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, όπως είχε εξαγγείλει και παλαιότερα.

Παράλληλα, έρχονται διατάξεις και για τα δημόσια Ιδρύματα, με επίκεντρο τα μεταπτυχιακά. «Διατάξεις που απελευθερώνουν τα μεταπτυχιακά, που θα φέρουν κόσμο πίσω από άλλες χώρες, γιατί ξέρετε δεν χάνουμε μόνο φοιτητές, χάνουμε και καθηγητές», ανέφερε και συνέχισε: «Να δώσουμε στα ελληνικά πανεπιστήμια το χώρο, την ελευθερία που τους αρμόζει».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ