ΕΛΛΑΔΑ

ΔΕΗ: Πώς μπορείτε να ρυθμίσετε τηλεφωνικά τις οφειλές σας

ΔΕΗ: Πώς μπορείτε να ρυθμίσετε τηλεφωνικά τις οφειλές σας
ΙΝΤΙΜΕ/ ΒΑΡΑΚΛΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

Ακόμα και με ένα SMS θα μπορούν οι οφειλέτες απλήρωτων λογαριασμών ρεύματος ΔΕΗ να ρυθμίζουν ποσά έως και 5.000 ευρώ από σήμερα, Τρίτη. 

Οι αρμόδιοι υπάλληλοι της επιχείρησης, μέσω του τηλεφωνικού αριθμού 11770, θα ενημερώνουν τους ενδιαφερομένους ανάλογα με το ύψος των οφειλών τους, για το ποσό της προκαταβολής που θα πρέπει να πληρώσουν αλλά και τον αριθμό των μηνιαίων δόσεων.

Με αυτό τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα σε όσους χρωστούν και θέλουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους να τηλεφωνούν αποφεύγοντας τις ουρές στα καταστήματα της επιχείρησης. Η υπηρεσία του τηλεφωνικού κέντρου 11770, όπως είχε ανακοινώσει η ΔΕΗ, ενεργοποιείται χθες, Τρίτη.

Πώς θα λειτουργεί η νέα υπηρεσία

Οι οφειλέτες θα καλούν το πενταψήφιο νούμερο 11770 και έχοντας μπροστά τους την αστυνομική τους ταυτότητα και τον ΑΦΜ θα μπορούν να ζητούν τον διακανονισμό των χρεών τους. Στη συνέχεια ο αρμόδιος υπάλληλος θα τους γνωστοποιεί τη δυνατότητα ρύθμισης που έχουν.

Αφού οι οφειλέτες συμφωνήσουν τότε η επιχείρηση θα τους αποστέλλει μήνυμα SMS στο κινητό τους με την προθεσμία κατάθεσης της προκαταβολής και τον ηλεκτρονικό κωδικό πληρωμής.

Η δυνατότητα ηλεκτρονικής πληρωμής

Οι πελάτες της ΔΕΗ θα μπορούν και πάλι χωρίς να επισκεφθούν κατάστημα να πληρώνουν ηλεκτρονικά. Η δυνατότητα αυτή δίνεται είτε μέσω της ιστοσελίδας της ΔΕΗ είτε μέσω web banking με τη χρήση της χρεωστικής ή της πιστωτικής τους κάρτας.

Μπορούν επίσης να πληρώνουν και με τη χρήση κάρτας στα ειδικά ηλεκτρονικά σημεία (paycenters) που διαθέτουν οι τράπεζες, αλλά ακόμα και επισκεπτόμενοι τα καταστήματα της επιχείρησης.

Μετά την κατάθεση της προκαταβολής, οι οφειλέτες θα λαμβάνουν ταχυδρομικώς το πρόγραμμα των μηνιαίων δόσεων με τις ημερομηνίες-προθεσμίες για την καταβολή τους.

Πώς θα βοηθήσει η νέα υπηρεσία

Με τον τρόπο αυτό, όπως αναφέρουν πηγές στα «ΝΕΑ», η επιχείρηση επιδιώκει να διευκολύνει τους οφειλέτες για την πληρωμή των χρεών τους χωρίς ταλαιπωρία.

Οι ιδίες πηγές σημειώνουν ότι αν δεν είναι συνεπείς στον διακανονισμό τους, τότε η εταιρεία δεν θα χαριστεί και θα προχωρεί αυτόματα στην αποκοπή της παροχής ηλεκτροδότησης.

Αναφορικά με την έως τώρα πορεία των διακανονισμών που εφάρμοσε η ΔΕΗ από την 1η Οκτωβρίου, πηγές αναφέρουν ότι εκδηλώνεται μεγάλο ενδιαφέρον και κυρίως από πελάτες με απλήρωτα ποσά άνω των 3.000 ευρώ.

Το δέλεαρ για αυτές τις περιπτώσεις είναι το ποσοστό της προκαταβολής, το οποίο έπεσε στο 20% για την αποπληρωμή χρεών μέχρι 18 μήνες καις το 30% εφόσον επιλεγούν οι 24 μηνιαίες δόσεις.

Στα 2,792 δισ. τα χρέη για το 1ο εξάμηνο

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία που αφορούν την πορεία των ληξιπρόθεσμων χρεών προκύπτει ότι το συνολικό ποσό για χαμηλή, μέση και υψηλή τάση ανήλθε το πρώτο εξάμηνο του έτους στα 2,792 δισ. ευρώ, ενώ στο τέλος του 2018 ήταν οριακά υψηλότερο στα 2,817 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι από τους 2.336.552 ενεργούς και τελικούς πελάτες της χαμηλής τάσης, οι οφειλές διαμορφώνονται ως εξής:

  • Μέχρι 500 ευρώ χρωστούν 1.663.808. Το συνολικό ύψος του χρέους ανέρχεται σε 192 εκατ. Ευρώ
  • Για ποσά από 501 έως 1.000 ευρώ οι οφειλέτες φτάνουν τους 276.964 και οι απλήρωτοι λογαριασμοί είναι 155 εκατ. ευρώ
  • Από 1.001 έως 3.000 ευρώ χρωστούν 143.182 και η κατηγορία αυτή έχει απλήρωτους λογαριασμούς 999 εκατ. ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ