ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζονται οι συμβάσεις 4.000 εργαζομένων στα νοσοκομεία μέσω ΟΑΕΔ

Συνεχίζονται οι συμβάσεις 4.000 εργαζομένων στα νοσοκομεία μέσω ΟΑΕΔ
INTIME

Τη συνέχιση των συμβάσεων 4.000 εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη, ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Οι συμβάσεις αυτές σύντομα θα έληγαν, εξασφαλίστηκε όμως η παράτασή τους σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας και τον ΟΑΕΔ.

«Το υπουργείο Υγείας εξασφάλισε τη συνέχιση των συμβάσεων 4.000 εργαζομένων στα νοσοκομεία όλης της χώρας. Σε αυτό συνετέλεσε το υπουργείο Εργασίας και ο ΟΑΕΔ, μιας και οι εργαζόμενοι προέρχονται από το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας του Οργανισμού. Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι να καλύπτει επαρκώς τις ανάγκες του Ε.Σ.Υ. σε ανθρώπινο δυναμικό, προκειμένου κάθε πολίτης να έχει πρόσβαση σε ασφαλείς και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας» δήλωσε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Για την παράταση των συγκεκριμένων συμβάσεων είχε ενημερώσει ήδη ο υφυπουργός Υγείας από την προηγούμενη Τετάρτη (16/10/2019), κατά την κινητοποίηση σωματείων εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία. Ωστόσο, δεν υπήρξε ανάλογη δέσμευση για τις συμβάσεις των επικουρικών (γιατρών, νοσηλευτών, διοικητικών, τεχνολόγων), ούτε για τους συμβασιούχους καθαριστές - εργάτες (οι οποίοι απολύονται 31/12/2019) ή τους εργολαβικούς εργαζόμενους (σίτιση, φύλαξη, τεχνικοί).

Απεργία στα νοσοκομεία

Σήμερα, υπάρχει πανελλαδική 24ωρη απεργία των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσιας Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ, οι νοσοκομειακοί γιατροί απεργούν: «Γιατί τη στιγμή που τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας στενάζουν κάτω από τις τραγικές ελλείψεις σε μόνιμους γιατρούς, η κυβέρνηση όχι μόνο δε λέει κουβέντα για προσλήψεις μόνιμων γιατρών ώστε να καλυφθούν τα χιλιάδες κενά αλλά και αρνείται να διορίσει 208 συναδέλφους, των οποίων οι κρίσεις έχουν ολοκληρωθεί εδώ και μήνες.

- Για να μπει τέλος στην εργασιακή ομηρία και να μονιμοποιηθούν οι συνάδελφοι επικουρικοί, αρκετοί από τους οποίους δουλεύουν ολόκληρους μήνες χωρίς να πληρώνονται με ευθύνη τόσο της σημερινής όσο και της προηγούμενης κυβέρνησης.

- Γιατί αντί να στελεχώσουν τα νοσοκομεία με νέους γιατρούς και να μεταλαμπαδεύεται η πολύτιμη εμπειρία των παλιότερων που εργάζονται για δεκαετίες στο δημόσιο σύστημα υγείας, σχεδιάζουν να αυξήσουν το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 69.

- Γιατί θέλουμε να ζούμε από το μισθό μας. Γιατί αρνούμαστε το εισόδημά μας και η επιστημονική μας εξέλιξη να εξαρτώνται από τα έσοδα που θα εξασφαλίζει το νοσοκομείο από τους ασθενείς – πελάτες.

- Γιατί θέλουμε να ασκούμε την ιατρική με επιστημονικά κριτήρια και όχι να κόβουμε εξετάσεις και θεραπείες αναγκαίες, για να μειωθεί το κόστος και να στοιχίζει πιο φθηνά ο ασθενής.

- Για την υπεράσπιση της συλλογικής οργάνωσης και της συνδικαλιστικής δράσης των εργαζομένων που μπήκαν στο στόχαστρο της κυβέρνησης με το αντεργατικό έκτρωμα, το "αναπτυξιακό νομοσχέδιο – σκούπα". Ενώνουμε τη φωνή μας με τους συναδέλφους από άλλους κλάδους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Ματαιώνουμε τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς να το περάσουν χωρίς να κουνηθεί φύλλο. Στις 23 Οκτώβρη απεργούμε διεκδικώντας λύσεις στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε γιατροί, υγειονομικοί και ασθενείς. Διεκδικούμε σύγχρονα μισθολογικά εργασιακά και επιστημονικά δικαιώματα».

Από την πλευρά της ΠΟΕΔΗΝ τονίζει ότι «αιτία πολέμου» είναι: «Η δυνατότητα εργασίας ιδιωτών γιατρών στα Νοσοκομεία για οποιονδήποτε λόγο. Προσλήψεις γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού χρειάζεται το σύστημα. Χάσαμε 25.000 την περίοδο των μνημονίων.

- Η εγκατάσταση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού από ιδιωτικές εταιρίες στα νοσοκομεία για να πλουτίζουν σε βάρος των ασθενών και του Δημοσίου. Επενδύσεις σε εξοπλισμό και υποδομές χρειάζεται το σύστημα.

- Η μετατροπή της Νομικής μορφής των νοσοκομείων από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου σε οτιδήποτε άλλο (ΝΠΙΔ, Ανώνυμες Εταιρείες). Το Νοσοκομείο Σαντορίνης που λειτουργεί ως Ανώνυμη Εταιρεία (ΑΕΜΥ ΑΕ) από την εποχή ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θα πρέπει άμεσα να μετατραπεί σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου.

- Το σύστημα χρειάζεται χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, αύξηση των Δημόσιων Δαπανών για την Υγεία στο μέσο όρο των χωρών της Ε.Ε. και όχι περαιτέρω μετακύλιση της λειτουργίας του στις τσέπες των πολιτών. Έως εδώ και μη παρέκει!

Αγωνιζόμαστε για:

  • Δωρεάν Δημόσια Υγεία με επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση
    • Μονιμοποίηση εκτάκτων
    • Αύξηση μισθών
    • Ένταξη στα ΒΑΕ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ