ΕΛΛΑΔΑ

Το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τους «αιώνιους» φοιτητές

Το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τους «αιώνιους» φοιτητές

Στη θέσπιση νομοθετικού πλαισίου, με το οποίο θα καθορίζεται το ανώτατο όριο σπουδών στα ΑΕΙ προσανατολίζεται η κυβέρνηση και ειδικότερα του υπουργείου Παιδείας, σε μια προσπάθεια να μειωθεί ο αριθμός των «αιωνίων» φοιτητών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, θα συμμετάσχει την Τετάρτη στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, η οποία θα συζητήσει εκτενώς το θέμα αυτό.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, η απόφαση αυτή ήδη προκαλεί αντιδράσεις στις φοιτητικές παρατάξεις της Αριστεράς και συνιστά έναν από τους λόγους, για τους οποίους πραγματοποιούνται εδώ και λίγο καιρό καταλήψεις πανεπιστημιακών σχολών.

Τι προβλέπει ο σχεδιασμός του υπουργείου Παιδείας

Το υπουργείο Παιδείας αναμένεται να εξετάσει, ειδικότερα, τη διάρκεια του ανώτατου χρόνου σπουδών, όπως αυτό θεσπίστηκε με το Ν.4009/2011.

Ειδικότερα, προβλέπεται ο τύπος «ν+2», όπου «ν» είναι ο ελάχιστος χρόνος σπουδών κάθε τμήματος/σχολής.

Η ηγεσία του υπουργείου προτίθεται να επαναφέρει τη ρύθμιση για τους πρωτοετείς φοιτητές, ωστόσο εξετάζεται να είναι βελτιωμένη υπέρ των φοιτητών, δηλαδή ν+3 ή 2ν.

Παράλληλα, αναμένεται να δοθεί μεταβατική περίοδος στους νυν φοιτητές που είναι «αιώνιοι» ή φοιτούν σε έτος σπουδών από το δεύτερο και πάνω. Ήδη πάντως αρκετοί φοιτητικοί σύλλογοι έχουν αντιδράσει, ενώ για την Πέμπτη προγραμματίζεται νέο φοιτητικό συλλαλητήριο στην Αθήνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ