Λιμενικό: Προειδοποιητικά πυρά σε ασφαλή τομέα κατά ύποπτου σκάφους
Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: ΙΝΤΙΜΕ/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Τις συνθήκες υπό τις οποίες σκάφος του Λιμενικού αναγκάστηκε να προχωρήσει σε προειδοποιητικές βολές κατά ταχυπλόου που κινείτο με επικίνδυνους ελιγμούς ανοιχτά της Χίου περιγράφει σε ανακοίνωσή του το Αρχηγείο του Σώματος, διαψεύδοντας ωστόσο τουρκικά δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι πυροβόλησε κατά του σκάφους που μετέφερε πρόσφυγες και μετανάστες.

Όπως διευκρινίζεται στη σχετική ανακοίνωση, τις βραδινές ώρες της Τρίτης 12 Νοεμβρίου, πλωτό περιπολικό της Λιμενικής Αρχής Χίου στο πλαίσιο περιπολίας, εντόπισε ανατολικά του Βροντάδου και εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, θαλαμηγό ταχύπλοο σκάφος, μήκους 15 περίπου μέτρων, να κινείται ύποπτα με πορεία βορειοδυτική.

Στη θέα του σκάφους του Λιμενικού, το ταχύπλοο έσβησε τα φώτα του και ανέπτυξε μεγάλη ταχύτητα με κατεύθυνση τις τουρκικές ακτές, πραγματοποιώντας παράλληλα επικίνδυνους ελιγμούς εναντίον του περιπολικού σκάφους.

«Επισημαίνεται ότι το ανωτέρω θαλαμηγό σκάφος έχει απασχολήσει στο παρελθόν με αρκετά συμβάντα μεταφοράς μεταναστών, τους οποίους αποβίβαζε στην ευρύτερη περιοχή όπου έλαβε χώρα το εν λόγω συμβάν, χωρίς να έχει καταστεί δυνατή μέχρι σήμερα η ακινητοποίησή του και η σύλληψη των μελών του πληρώματος του», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το Λιμενικό και στο πλαίσιο των επιχειρησιακών διαταγών πραγματοποιήθηκαν εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, «οι προβλεπόμενοι ελιγμοί ακινητοποίησης και αποφυγής του ταχυπλόου με χρήση προβολέα, μεγαφώνων καθώς επίσης και με τη ρίψη προειδοποιητικών βολών σε ασφαλή τομέα, με αρνητικά αποτελέσματα ως προς την ακινητοποίησή του».

«Τελικά το ανωτέρω ύποπτο θαλαμηγό σκάφος εξήλθε των ελληνικών χωρικών υδάτων με πορεία προς τις έναντι τουρκικές ακτές», καταλήγει η ανακοίνωση.

Διαβάστε επίσης