ΕΛΛΑΔΑ

Τι είναι το Δίκτυο για τη δημόσια υγεία που ετοιμάζει ο Ανδρέας Ξανθός

Τι είναι το Δίκτυο για τη δημόσια υγεία που ετοιμάζει ο Ανδρέας Ξανθός
INTIME/ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ο Ανδρέας Ξανθός φαίνεται ότι είναι έτοιμος πλέον να πάρει το όπλο του για τα καλά μάλιστα.

Ο πρώην υπουργός Υγείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ επανέρχεται δριμύτερος, με στόχο το προσεχές διάστημα να κάνει αισθητή την παρουσία του στα υγειονομικά δρώμενα, δηλώνοντας παρών και… ενοχλώντας με τις παρεμβάσεις του όσο μπορεί, την κυβέρνηση και συγκεκριμένα την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Η αρχή αναμένεται να γίνει την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου στις 6 το απόγευμα στα γραφεία της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας με μία ομιλίαπαρέμβαση, γύρω από το «Δίκτυο για την καθολική κάλυψη Υγείας και την υπεράσπιση της Δημόσιας Περίθαλψης».

Και όπως όλα δείχνουν, ο κ. Ανδρέας Ξανθός, είναι αποφασισμένος να υπερασπιστεί τις πολιτικές που είχε νομοθετήσει, πολιτικές γύρω από την καθολική κάλυψη υγείας, γύρω από την πρόσβαση όλων των πολιτών και ιδιαίτερα των ανασφάλιστων στο δημόσιο σύστημα υγείας, και κυρίως για την υπεράσπιση και διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ. Αποφασισμένος επίσης, να επιτεθεί στους εκπροσώπους του ΠΙΣ οι οποίοι πρόσφατα κατέθεσαν τις δικές τους προτάσεις, αναφορικά με το ΕΣΥ και το δημόσιο σύστημα υγείας, οι οποίοι μιλούν μεταξύ άλλων για ΣΔΙΤ (συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα) για συνεργασίες με ασφαλιστικές εταιρείες, για μετατροπή των νοσοκομείων από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ.

«Οφείλουμε από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υπερασπιστούμε, μαζί με το έντιμο και αξιόπιστο ανθρώπινο δυναμικό του συστήματος Υγείας, όχι μόνο το τεράστιας κοινωνικής σημασίας έργο της επιβίωσης, ενδυνάμωσης και προσβασιμότητας της δημόσιας περίθαλψης σε συνθήκες Μνημονίου και λιτότητας, αλλά κυρίως την Υγεία ως καθολικό κοινωνικό δικαίωμα καθώς και τη διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ, που έχει αρχίσει να τίθεται σε διακινδύνευση με βάση την «ατζέντα» του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου», τονίζει ο πρώην υπουργός Υγείας, σε μία ανακοίνωση με αφορμή την δημιουργία Δικτύου αλλά και την επερχόμενη πρώτη ομιλία- παρέμβαση και συνεχίζει:

«Απέναντι στη προοπτική μιας ακραίας νεοφιλελεύθερης μετάλλαξης του ΕΣΥ, είναι κρίσιμης σημασίας η προάσπιση των βασικών στρατηγικών μας επιλογών όπως η άρση των ανισοτήτων πρόσβασης με το ν.4368/2016 για την κάλυψη ανασφάλιστων πολιτών, η υγειονομική φροντίδα προσφύγων-μεταναστών, η επένδυση περισσότερων ανθρώπινων και υλικών πόρων στο ΕΣΥ, οι προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και η θεσμική εξυγίανση του Συστήματος Υγείας ( ΠΦΥ, φάρμακο, προμήθειες, Ψυχική Υγεία, Εξαρτήσεις, Επείγουσα Ιατρική, Ιατρική Εκπαίδευση, Αποκατάσταση, πολιτική για τον Καρκίνο, μετασχηματισμός του ΚΕΕΛΠΝΟ σε ΕΟΔΥ κλπ), η έμφαση στα δικαιώματα των ασθενών, η σταδιακή υπέρβαση της λιτότητας και η μείωση των ιδιωτικών δαπανών υγείας».

Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, «η Υγεία είναι υπόθεση Ισότητας και Κοινωνικής Δικαιοσύνης, ενώ το «Δίκτυο» μπορεί να λειτουργήσει ως «χώρος» διαλόγου, αμφίδρομης ενημέρωσης και κοινής δράσης, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να συμβάλλει στη συγκρότηση ενός δημόσιου «ολοποιητικού» (και όχι αποσπασματικού-συντεχνιακού) πολιτικού λόγου για την Υγεία και για τις νέες ανάγκες που πρέπει να ενσωματωθούν σε ένα αριστερό-προοδευτικό πρόγραμμα υγείας, στην Ελλάδα της μεταμνημονιακής εποχής».

Εν τω μεταξύ, όπως δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ, εντός των επόμενων εβδομάδων, το υπουργείο Υγείας φέρνει στη Βουλή νομοσχέδιο-τομή για τη δημόσια υγεία, κάτι που έχει να συμβεί, από το 2005.

Το νομοσχέδιο αυτό θα ρυθμίζει θέματα πρόληψης, screening και υγείας και υγιεινής σε ό,τι έχει να κάνει με τον πληθυσμό της χώρας που απουσιάζουν πολλές φορές και από το δημόσιο λόγο, αλλά και σε σχέση με τη συνεργασία του Υπουργείου

Υγείας με Δήμους και Περιφέρειες σε ό,τι έχει να κάνει με θέματα αιχμής. Ακόμα και για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ή τη ρύθμιση του πώς υλοποιείται screening στον πληθυσμό για τον καρκίνο, μαστογραφίες στις γυναίκες και γενικότερα ζητήματα δημόσιας υγείας.

Ο Ανδρέας Ξανθός λοιπόν ετοιμάζεται να πάρει το όπλο του, και να στηλιτεύσει τα κακώς κείμενα αλλά και να δηλώσει παρών στις εξελίξεις που τρέχουν αναφορικά με τη δημόσια υγεία. Όμως και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας «οπλοφορεί» ήδη από τις αρχές του Ιουλίου του 2019, όταν ανέλαβε η κυβέρνηση της Ν. Δημοκρατίας και είναι αποφασισμένη να κάνει τα πάντα για να αφήσει το δικό της στίγμα στην Αριστοτέλους. Και όπως όλα δείχνουν δεν θα παίξει μόνο άμυνα…

Και οι συμπράξεις (ΣΔΙΤ) θα είναι μόνο η αρχή στην ατζέντα της νέας ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ