ΕΛΛΑΔΑ

«Μάχη» κατά του Ζίου Ζίτσου και των πολεμικών τεχνών απο τη Μητρόπολη Γλυφάδας

«Μάχη» κατά του Ζίου Ζίτσου και των πολεμικών τεχνών απο τη Μητρόπολη Γλυφάδας
EUROKINISSI

Απρόβλεπτες αντιδράσεις, από την Εκκλησία, προκάλεσε η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να επιτρέψει σε  στελέχη της Ομοσπονδίας του Ζιού Ζίτσου να ενημερώσουν τους μαθητές δημοτικών σχολείων σχετικά με την πολεμική τέχνη. 

Σύμφωνα με την εγκύκλιο Φ6/1623/213794/Δ1/30-12-2015 του υπουργείου Παιδείας, δόθηκε έγκριση στην Ομοσπονδία να επισκεφθεί δημοτικά σχολεία και να παρουσιάσει το μαχητικό άθλημα, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της εκκλησίας.

Η Μητρόπολη Γλυφάδας με μια μακροσκελή ανακοίνωσή της προχωρά σε «αφορισμό» του Ζίου Ζίτσου και καλεί το Ορθόδοξο πλήρωμα να «απέχει από την οποιαδήποτε ενασχόληση με τις πολεμικές τέχνες».

Στην ανακοίνωση της Μητρόπολης Γλυφάδας τονίζεται πως «οι πολεμικές τέχνες δεν είναι απλές ασκήσεις εκγύμνασης, αλλά συστήματα που έχουν φιλοσοφικο-θρησκευτικό προσανατολισμό. Ανεξάρτητα από το στυλ που ακολουθεί κάποιος, το κλειδί για όλες τις πολεμικές τέχνες βρίσκεται στην επιδέξια χρήση της παγκόσμιας ζωτικής δύναμης (Τσι για τους Κινέζους και Κι για τους Γιαπωνέζους) μιας μεταφυσικής, “νεοποχίτικης ενέργειας που βρίσκεται έξω από τα όρια οποιουδήποτε επιστημονικού ελέγχου, μελέτης” ή μέτρησης. Η μεταφυσική υπόθεσή τους μάλιστα είναι ότι “ο ειδικός στις πολεμικές τέχνες είναι ικανός να τιθασεύει την συμπαντική ενέργεια τσι και να την στερεί ή να αδειάζει τον αντίπαλό του από αυτήν”.

Δηλαδή, η θεμελίωση των πολεμικών τεχνών βρίσκεται στις ενεργειακές πρακτικές του Τσι (Κι), οι οποίες είναι ασυμβίβαστες με την Ορθόδοξη πίστη και ζωή, κάτι που έχει τονιστεί σε Πανορθόδοξες Συνδιασκέψεις για θέματα αιρέσεων και παραθρησκείας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στα Πορίσματα της ΙΘ᾽ Πανορθοδόξου Συνδιασκέψεως Εντεταλμένων Ορθοδόξων Εκκλησιών και Ιερών Μητροπόλεων για θέματα αιρέσεων και παραθρησκείας τονίστηκαν και οι εξευρωπαϊσμένες μορφές των ανατολικών θρησκειών και των πρακτικών τους (Γιόγκα, Διαλογισμός, Ρέικι, Ρεφλεξολογία, Τάι Τσι, ενεργειακές μορφές τύπου Τσι, πολεμικές τέχνες της Ανατολής κλπ), που από τους αγνοούντες την αλήθεια γίνονται δεκτές σαν πρακτικές υγείας και ευεξίας».

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση τη στιγμή που επιχειρείται η απορθοδοξοποίηση του μαθήματος των θρησκευτικών «εισάγεται, δια της πλαγίας οδού, η κατήχηση σε βουδιστικά και ανατολικά φιλοσοφικο-θρησκευτικά συστήματα, όπως είναι αυτό της γιόγκα και των πολεμικών τεχνών. “Όταν οι Ορθόδοξοι νέοι ασχολούνται με τις τεχνικές αυτές χωρίς να το αντιληφθούν μυούνται τόσο στη θεωρία όσο και στην πράξη στον Βουδισμό, Ταοϊσμό, Ζεν, Σιντοϊσμό και άλλες θρησκευτικές τάσεις του πανθέου που επικρατεί στις χώρες της ´Απω Ανατολής”.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ