ΕΛΛΑΔΑ

Κινέτα: Δορυφορική εικόνα της καταστροφικής πλημμύρας

Κινέτα: Δορυφορική εικόνα της καταστροφικής πλημμύρας
ΙΝΤΙΜΕ/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Ο ευρωπαϊκός δορυφόρος Sentinel-2 πέρασε πάνω από την Ελλάδα την Δευτέρα, καταγράφοντας την εικόνα που δημιούργησε η κακοκαιρία «Γηρυόνης» στην περιοχή της Κινέτας.

Χαρακτηριστική στην εικόνα που αποτυπώθηκε είναι η αλλαγή του χρώματος της επιφάνειας της θάλασσας από τις απορροές χειμάρρων στην περιοχή, καθώς διακρίνονται και οι καμένες εκτάσεις στην Κινέτα από τη μεγάλη πυρκαγιά του Ιουλίου 2018.

Oι κάτοικοι της περιοχής μετρούν τις πληγές τους, καθώς η κακοκαιρία είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές σε 300 σπίτια.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας, μίλησε στο CNN Greece για τις αιτίες που η Κινέτα «βούλιαξε» τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κύρια αίτια της καταστροφής είναι η μεγάλη ποσότητα βροχής αλλά και η πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου του 2018.

1 copy

Η εικόνα που κατεγράφη από τον δορυφόρο/Πηγή: meteo.gr

«Το κύριο αίτιο ήταν η ραγδαία βροχόπτωση. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το ότι είχε καεί η περιοχή στις 23ης Ιουλίου του 2018 συνετέλεσαν ώστε να έχουμε αυτές τις ζημιές στην Κινέτα. Τα τεχνικά έργα δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στο νερό, στη λάσπη αλλά και στα δέντρα κι είχε γίνει απόφραξη όλων αυτών των διόδων του νερού με αποτέλεσμα να έχουμε το πλημμυρικό φαινόμενο» τόνισε ο κ. Λέκκας.

Περισσότερα από 300 σπίτια έχουν υποστεί μεγάλες υλικές ζημιές από το πέρασμα της κακοκαιρίας «Γηρυόνης» και τα συνεργεία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών να έχουν ήδη πραγματοποιήσει ήδη περίπου 100 αυτοψίες στην περιοχή.

Το CNN Greece επικοινώνησε και με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

«Σώθηκαν ζωές. Έγιναν υπεράνθρωπες προσπάθειες έτσι ώστε να μην θρηνήσουμε θύματα στη Κινέτα. Το έργο όλων ήταν πολύ δύσκολο. Ξέραμε ότι θα χτυπήσει η κακοκαιρία και ήμασταν σε πλήρη ετοιμότητα γι’ αυτό και δεν θρηνήσαμε θύματα. Επιπλέον θα πρέπει να τονίσουμε ότι και η ΕΜΑΚ ήταν σε ετοιμότητα από την πρώτη στιγμή να επέμβει» δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Την ίδια ώρα, συμπλήρωσε πως «υπήρχαν κάποιες δύσκολες περιπτώσεις καθώς η στάθμη του νερού μέσα σε σπίτια κατοίκων ξεπερνούσε το ένα μέτρο».

Ερωτηθείς για το αν θα υπάρξουν και άλλα τέτοια καταστροφικά φαινόμενα ο κ. Χαρδαλιάς δήλωσε χαρακτηριστικά «φυσικά και θα υπάρξουν. Η φύση εκδικείται» τόνισε στο CNN Greece και πρόσθεσε:

«Τις αυθαιρεσίες όλων των προηγούμενων ετών πληρώνουμε και θα συνεχίσουμε να τις πληρώνουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ