ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός ανάμεσα σε Κρήτη & Κύθηρα: Η δόνηση ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα

Σεισμός ανάμεσα σε Κρήτη & Κύθηρα: Η δόνηση ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα
Φωτογραφία Αρχείου ΙΝΤΙΜΕ

Σε μεγάλο τμήμα της χώρας έγινε αισθητός ο ισχυρός σεισμός των 6,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε γύρω στις 09:25 το πρωί μεταξύ της Κρήτης και των Κυθήρων.

«Εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα στις 09:23 ώρα Ελλάδος, οι σεισμογράφοι τους κατέγραψαν σφοδρή σεισμική δόνηση, με μέγεθος 6.1 βαθμών της κλίμακας Richter, που προέρχεται από απόσταση 258 χλμ. ν. της Αθήνας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Το επίκεντρό του σεισμού εντοπίζεται μεταξύ της δυτικής Κρήτης και των Κυθήρων στα 84 χλμ. δυτικά από τα Χανιά, στο θαλάσσιο χώρο 20 χλμ. νότια των Αντικυθήρων. Το εστιακό του βάθος εντοπίζεται στα 70,7 χλμ.

Ταρακουνήθηκε η μισή Ελλάδα

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Κρήτη, καθώς και σε μεγάλο κομμάτι της χώρας μέχρι και την Αθήνα και σύμφωνα με μαρτυρίες, διήρκεσε αρκετά δευτερόλεπτα.

Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην Κίσσαμο, την Παλαιόχωρα και το βόρειο τμήμα των Χανίων προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους.

Εν τω μεταξύ, στις αυλές των σχολείων του Ηρακλείου βρέθηκαν οι μαθητές μετά το σεισμό.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο προϊστάμενος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου Κώστας Θεοφάνους, στα σχολεία ενεργοποιήθηκε το σχέδιο σεισμού και οι μαθητές παρέμειναν στις αυλές των σχολείων, ενώ ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης, Μανώλης Καρτσωνάκης, εξήγησε ότι βρίσκεται σε επαφή με την Πολιτική Προστασία του Δήμου και της Περιφέρειας, χωρίς μέχρι στιγμής πάντως, να έχει καταγραφεί κάποια ζημιά ή τραυματισμός από τον σεισμό.

Αυτοψίες κτηρίων στα Κύθηρα

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα όλα τα σχολεία στα Κύθηρα. Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη, δεν έχει καταγραφεί κανένα πρόβλημα για τα σχολεία της Αττικής.

Ο κ. Πατούλης βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με το δήμαρχο Κυθήρων, Ευστράτιο Χαρχαλάκη, προκειμένου να ενημερώνεται συνεχώς για το αν υπάρχουν προβλήματα στο νησί.

Με εντολή του ιδίου, κλιμάκιο μηχανικών της Περιφέρειας που βρίσκεται στα Κύθηρα πραγματοποιεί αυτοψίες στα δημόσια κτήρια και στα σχολεία.

Πρόκειται για κλιμάκιο τεσσάρων μηχανικών της Περιφέρειας Αττικής που βρίσκεται στο νησί λόγω έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη, και αυτή την ώρα υπό τον συντονισμό της αντιπεριφερειάρχη Νήσων Βασιλικής Θεοδωρακοπούλου-Μπόγρη, πραγματοποιεί αυτοψίες για τυχόν ζημιές που έχουν προκληθεί από το σεισμό.



Παπαδόπουλος στο CNN Greece: Δεν αναμένονται μετασεισμοί

Η ισχυρή σεισμική δόνηση των 6,1 Ρίχτερ έγινε αισθητή σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, όπως τόνισε, μιλώντας στο CNN Greece, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Ο κ. Παπαδόπουλος διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει «ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας», καθώς, όπως σημείωσε, δεν αναμένονται μετασεισμοί και αυτός θεωρείται ο κύριος.

Τέτοιου είδους σεισμοί έχουν μεγάλη ακτίνα αισθητότητας, είπε ακόμη ο ίδιος.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Παπαδόπουλος, η δόνηση, που σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης, δεν φαίνεται να συνδέεται με τον ισχυρό σεισμό που «ταρακούνησε» την Αλβανία τα ξημερώματα της Τρίτης και οδήγησε στον θάνατο δεκάδων ατόμων.

Ο δήμαρχος Χανίων στο CNN Greece

Το CNN Greece επικοινώνησε με τον Δήμαρχο Χανίων, Παναγιώτη Σημανδηράκη, οποίος εμφανίστηκε καθησυχαστικός.

«Είμαστε ακόμα σε φάση ενημέρωσης. Από ότι φαίνεται δεν είναι κάτι ανησυχητικό» είπε ο δήμαρχος και συμπλήρωσε: «μέχρι στιγμής δεν έχουμε καμιά ενημέρωση για κάποια ζημιά στον Δήμο μας, ούτε για κάποιον τραυματισμό».

Σύμφωνα με τον κ. Σημανδηράκη «ο σεισμός ίσως να έγινε πιο αισθητός στον Δήμο Κισσάμου καθώς το επίκεντρο ήταν δυτικά των Χανίων».



Ζημιές στην Κίσσαμο

Κάποιες ζημιές στο Λύκειο Κισσάμου ανέφερε ο δήμαρχος της περιοχής, Γιώργος Μυλωνάκης, μιλώντας στο cretalive.gr, ο οποίος προληπτικά και για λόγους ασφαλείας εξέδωσε απόφαση να μη λειτουργήσουν τα σχολεία του δήμου.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του δήμου, «ο δήμαρχος Κισσάμου, Γεώργιος Μυλωνάκης, αποφάσισε την εκκένωση σήμερα Τετάρτη 27 Νοεμβρίου, όλων των σχολείων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης του δήμου καθώς και των Παιδικών Σταθμών».

Παράλληλα, υπάρχουν αναφορές για ζημιές σε ερειπωμένα κτίσματα σε διάφορους οικισμούς.

Σε επιφυλακή οι Αρχές

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία στην Κρήτη, βρίσκεται σε ετοιμότητα. Σύμφωνα με τον διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών του νησιού, Νίκο Λαγουδάκη, μετά την πρώτη επαφή που υπήρξε με τις υπηρεσίες, δεν έχει καταγραφεί κάποιο πρόβλημα, ωστόσο ο μηχανισμός βρίσκεται σε ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπιστεί, πιθανό πρόβλημα.

«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάποια αναφορά για ζημιές, ωστόσο πυροσβεστικά οχήματα, επειδή το επίκεντρο του σεισμού ήταν μεταξύ Κυθήρων και Κρήτης, έχουν σπεύσει σε σημεία της παράκτιας ζώνης», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λαγουδάκης.



«Καμία σχέση με τον σεισμό της Αλβανίας»

Όπως ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, από τα πρώτα στοιχεία προκύπτει ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό. «Δεν θα έχουμε συνέχεια κατά πάσα πιθανότητα», τόνισε ο σεισμολόγος.

Ξεκαθάρισε δε, ότι ο σεισμός αυτός «δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τη φονική δόνηση που συγκλόνισε την Αλβανία», χθες.

«Από ελάχιστους έως καθόλου μετασεισμούς», προέβλεψε επίσης ο καθηγητής σεισμολογίας Κωνσταντίνος Παπαζάχος μιλώντας στον ΑΝΤ1.



ΔΗΜΟΦΙΛΗ