ΕΛΛΑΔΑ

«Ξεπάγωσαν» οι διορισμοί 175 γιατρών στα Επείγοντα – Αλλάζουν οι εφημερίες των νοσοκομείων

«Ξεπάγωσαν» οι διορισμοί 175 γιατρών στα Επείγοντα – Αλλάζουν οι εφημερίες των νοσοκομείων
INTIME NEWS

Υπογράφηκαν οι διορισμοί 175 γιατρών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων της Αττικής, ανακοίνωσε την Τρίτη (3/12/2019) ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Παρά το γεγονός ότι η διαδικασία των κρίσεων και έκδοσης των τελικών αποτελεσμάτων είχε ολοκληρωθεί εδώ και τέσσερις μήνες, το υπουργείο Υγείας είχε «παγώσει» τους διορισμούς επικαλούμενο παρατυπίες. Όπως είχε επισημάνει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), ζητώντας να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία των διορισμών στα ΤΕΠ, υπήρχαν γιατροί που είχαν παραιτηθεί από μόνιμες θέσεις για να λάβουν μέρος στην προκήρυξη. Κάποιοι μάλιστα είχαν επιτύχει σε αντίστοιχες διαδικασίες κρίσης για άλλες θέσεις και παραιτήθηκαν επειδή τους είχε ζητηθεί από τα αρμόδια όργανα ώστε να διοριστούν σε θέση των ΤΕΠ και κινδύνευαν να μείνουν άνεργοι.

Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, ολοκληρώθηκαν οι προβλεπόμενες από τη σχετική νομοθεσία διοικητικές ενέργειες και του ελέγχου νομιμότητας και τελικά υπογράφηκαν οι διορισμοί 175 γιατρών. Οι διορισμοί αφορούν σε 113 γιατρούς στα νοσοκομεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) και σε 62 γιατρούς στα νοσοκομεία της 2ης ΥΠΕ.

Επίσης, το υπουργείο Υγείας ολοκλήρωσε την κατανομή 1.300 θέσεων λοιπού προσωπικού για τα νοσοκομεία όλης της χώρας. Πρόκειται κυρίως για νοσηλευτές, σε ποσοστό 45%, και ειδικότητες όπως τραυματιοφορείς, προσωπικό ιατρικών εργαστηρίων, διοικητικό προσωπικό κ.α. Οι θέσεις έχουν κατανεμηθεί ανάλογα με τις ανάγκες των νοσοκομείων στις επτά Υγειονομικές Περιφέρειες, ως εξής: 1η ΥΠΕ: 270, 2η ΥΠΕ: 270, 3η ΥΠΕ: 150, 4η ΥΠΕ: 170, 5η ΥΠΕ: 130, 6η ΥΠΕ: 180, 7η ΥΠΕ: 130.

Έτοιμη προς δημοσίευση είναι και η προκήρυξη για 50 προσλήψεις στο ΕΚΑΒ. Οι προσλήψεις αφορούν στην κάλυψη 50 θέσεων πληρωμάτων ασθενοφόρων για το ΕΚΑΒ Αθήνας.

Οι προκηρύξεις για τους 1.350 διορισμούς αποστέλλονται στο ΑΣΕΠ, που θα έχει και την ευθύνη αξιολόγησης και έκδοσης των αποτελεσμάτων, τόνισε ο κ. Κικίλιας.

Ανασχεδιασμός των ΤΕΠ και αλλαγή στις εφημερίες

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο ανασχεδιασμός της λειτουργίας των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών και η διασύνδεσή τους με το ΕΚΑΒ, με στόχο τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας. Τα επόμενα βήματα που σχεδιάζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι η ίδρυση αυτόνομων ΤΕΠ και η αλλαγή του τρόπου εφημέρευσης των νοσοκομείων, επισήμανε ο Βασίλης Κικίλιας.

Παράλληλα χθες, Δευτέρα (03/12/2019) ο υπουργός Υγείας πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας με τους Διευθυντές των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) της 1ης και της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Η συνάντηση έγινε στο υπουργείο Υγείας, παρουσία του γενικού γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, Γιάννη Κωτσιόπουλου, του προέδρου του ΕΚΑΒ, Νίκου Παπαευσταθίου, καθώς και των Διοικητών της 1ης και της 2ης ΥΠΕ.

Ως βασική προτεραιότητα, ο κ. Κικίλιας έθεσε τη στελέχωση των ΜΕΘ με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και την αναβάθμιση του εξοπλισμού τους, με στόχο να λειτουργήσουν επιπλέον κλίνες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ