ΕΛΛΑΔΑ

Νέοι πρόεδροι σε Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων και Επιτροπή Διαπραγμάτευσης φαρμάκων

Νέοι πρόεδροι σε Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων και Επιτροπή Διαπραγμάτευσης φαρμάκων
Ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Δημήτρης Φιλίππου INTIME NEWS

Τον καθηγητή Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Γεώργιο Παπαθεοδωρίδη επέλεξε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας για τη θέση του προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ).

 

Ο κ. Παπαθεοδωρίδης είναι Διευθυντής στην Πανεπιστημιακή Γαστρεντερολογική Κλινική και Διευθυντής στη Μονάδα Μεταμόσχευση Ήπατος του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «ΛΑΪΚΟ». Αντικαθιστά στην προεδρία του ΕΟΜ, τον Ανδρέα Καραμπίνη, καθηγητή ΕΚΠΑ, Διευθυντή ΜΕΘ Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, η παραίτηση του οποίου είχε γίνει δεκτή από τις 5 Νοεμβρίου 2019.

Στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΜ διορίζεται, επίσης, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Πατρών, Επιστ. Υπεύθυνη ΜΕΘ-ΠΓΝΠ «ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΒΟΗΘΕΙΑ», Φωτεινή Φλίγκου.

Σε θεσμική επιλογή προχώρησε παράλληλα το υπουργείο Υγείας, για τη θέση του προέδρου στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων. Ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Δημήτρης Φιλίππου αναλαμβάνει τον κρίσιμο ρόλο του προέδρου της επιτροπής, η οποία διαπραγματεύεται τις τιμές των φαρμάκων μετά τη διαδικασία της αξιολόγησης. Υπενθυμίζεται πως και στην προηγούμενη σύνθεση της Επιτροπής, το ρόλο αυτό κρατούσε πάλι ο ΕΟΦ.

Με την επανενεργοποίηση της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης αναμένεται να «ξεκολλήσουν» και οι συμφωνίες για την αποζημίωση των φαρμάκων της ηπατίτιδας C, τις οποίες είχε ξεκινήσει η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, παρέμεναν όμως ανενεργές.

Σε εκκρεμότητα, πάντως, μένει η Επιτροπή Αξιολόγησης (HTA). Ο ομότιμος καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής του ΕΚΠΑ, Γιάννης Υφαντόπουλος, παραιτήθηκε από την υποψηφιότητά του για τη θέση του προέδρου «λόγω ανειλημμένων ακαδημαϊκών υποχρεώσεων», όπως επισημαίνει σε δήλωσή του.

Αναλυτικά, η σύνθεση της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων είναι η εξής:

  • Φιλίππου Δημήτριος, Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.)
  • Σκαλτσά Ελένη, Καθηγήτρια, Τμήμα Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ
  • Μαχαίρας Παναγιώτης, Ομότιμος Καθηγητής, Τμήμα Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ
  • Πανουτσόπουλος Γεώργιος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
  • Γκογκοζώτου Βασιλική-Κωνσταντίνα, Αξιολογήτρια στη Διεύθυνση Αξιολόγησης Προϊόντων - Γραμματέας του Τμήματος Δ΄ Ραδιενεργών Σκευασμάτων ή Ιδιοσκευασμάτων του Επιστημονικού Συμβουλίου Εγκρίσεων (Ε.Σ.Ε.) του Ε.Ο.Φ.
  • Βλάχου Μαργαρίτα, Νοσοκομειακός Φαρμακοποιός Ε.Σ.Υ.
  • Λίτσα Παναγιώτα, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Φαρμάκου Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
  • Κουράφαλος Βασίλειος, Προϊστάμενος του Τμήματος Σχεδιασμού, Παρακολούθησης Χορήγησης Θεραπευτικών Μέσων και Αξιοποίησης Ελέγχων της Διεύθυνσης Φαρμάκου Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
  • Κουτραφούρη Βασιλική, Προϊσταμένη του Τμήματος Τιμολόγησης Φαρμάκων του Ε.Ο.Φ.

Στις συνεδριάσεις της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης θα παρίσταται η Πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία υπηρετεί στο Γραφείο Νομικού Συμβούλου ΕΟΠΥΥ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ