ΕΛΛΑΔΑ

Λίστα Λαγκάρντ: Κατέβαλε το πρόστιμο των 3,3 εκατ. ευρώ ο Σταύρος Παπασταύρου

Λίστα Λαγκάρντ: Κατέβαλε το πρόστιμο των 3,3 εκατ. ευρώ ο Σταύρος Παπασταύρου
EUROKINISSI/ AΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ

Κατέβαλε σήμερα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, το πρόστιμο των 3,3 εκατ. ευρώ που του είχε επιβληθεί στο πλαίσιο των ερευνών για τη λίστα Λαγκάρντ ο δικηγόρος και πρώην συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά Σταύρος Παπασταύρου.

Ο δικηγόρος εμπλέκεται στην υπόθεση του λογαριασμού των 5,4 εκατ. δολαρίων στην τράπεζα HSBC που αποκαλύφθηκε μέσω της λίστας Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με τον πρόσφατο έλεγχο του Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου, ο λογαριασμός στην Ελβετία ανήκει στον Σταύρο Παπασταύρου και του καταλογίζει ως αποτέλεσμα του φορολογικού ελέγχου που διατάχθηκε σε βάρος του από το 2000-12, ποσό 3,3 εκατ. ευρώ. Ο κ. Παπασταύρου σε ανακοίνωση που εξέδωσε κάνει λόγο για κατασκευασμένο στοιχείο και λέει πως αναγκάστηκε -προκειμένου να πληρώσει το πρόστιμο- να δανειστεί από τον πραγματικό δικαιούχο του λογαριασμού: Aναλυτική η ανακοίνωση

«Προχώρησα σήμερα, για λόγους συμμόρφωσης στις διατάξεις που προβλέπουν την καταβολή ταμειακά βεβαιωμένων ποσών, στην εξόφληση των προστίμων που μου καταλογίσθηκαν άδικα για τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο δεν ήμουν δικαιούχος.
Με βάση ένα κατασκευασμένο «στοιχείο», αγνώστου ταυτότητας και προέλευσης, επιχειρήθηκε η προσωπική και επαγγελματική μου διαπόμπευση.
Η καταβολή έγινε μέσω δανείου που αναγκάστηκα να πάρω από τον πραγματικό δικαιούχο του λογαριασμού καθώς προσωπικά ουδέποτε απέκτησα ούτε και διαθέτω τέτοιο ποσό.
Δηλώνω ρητά και κατηγορηματικά ότι δεν αποδέχομαι τον υπό κρίση καταλογισμό. Προχωρώ στην άσκηση όλων των προβλεπομένων από τη νομοθεσία ενδίκων ενεργειών, προκειμένου να διαγνωστεί από τις δικαστικές αρχές η σε βάρος μου αδικία και να ακυρωθεί το σχετικό πρόστιμο. Είμαι βέβαιος ότι στο τέλος αυτής, της επώδυνης για εμένα, διαδικασίας θα δικαιωθώ».

Ακολούθησε η σχετική ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία αναφέρεται: «Σήμερα, ο πρώην στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά, Στ Παπασταύρου πλήρωσε το πρόστιμο 3,3 εκατομμυρίων ευρώ που του καταλόγισε το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων για τη «λίστα Λαγκάρντ», Άραγε, η ΝΔ, η οποία τον περασμένο Ιούλιο είχε υπερασπιστεί τον κ. Παπασταυρου, με ανακοίνωση της στην οποία μιλούσε για «συκοφαντία που πέφτει στο κενό», αλλά και ο κ. Σαμαράς, ο οποίος δήλωνε υπερήφανος για τον εξ απορρήτων του, συνεχίζουν να έχουν την ίδια άποψη για τον εκλεκτό τους; Ο κ. Μητσοτάκης, που αυτοπροβάλλεται ως εκπρόσωπος της «Νέας Ελλάδας», της αξιοκρατίας και της δικαιοσύνης, θα συμφωνούσε, σήμερα, ότι «μακάρι να είχαμε δέκα Σταύρους Παπασταύρου»;

Συναγερμός για τη λίστα Μπόργιανς

Την ίδια στιγμή συναγερμό έχει σημάνει στις φορολογικές αρχές της χώρας το γεγονός πως πολιτικοί, ηθοποιοί και τραγουδιστές, δημοσιογράφοι-τηλεπερσόνες αλλά και γνωστές γραφίδες εντύπων, κρύβονται πίσω από ροές εκατομμυρίων ευρώ προς την τράπεζα της Ελβετίας UBS και αποτελούν μέρος της αποκαλούμενης λίστας Μπόργιανς – από το όνομα του υπουργού Οικονομικών του γερμανικού κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας- που την παρέδωσε στην ελληνική κυβέρνηση.

Εντυπωσιακό είναι το ποσό των 100 εκατ. ευρώ που έχει σταλεί από φυσικό πρόσωπο, από τους μεγαλύτερους επιχειρηματίες της χώρας, ενώ στο top-10 των εμβασμάτων βρίσκονται και μεγάλες εταιρείες με αποστολές 200-300 εκατ. ευρώ.

Οι οικονομικοί εισαγγελείς κυρία Ελένη Τουλουπάκη και κ.κ. Παναγιώτης Αθανασίου, Γιάννης Δραγάτσης, Χρήστος Ντζούρας και Γιώργος Καλούδης καθημερινά βρίσκονται μπροστά σε χιλιάδες ταυτοποιήσεις προσώπων τα οποία δεν δήλωσαν στην Εφορία τα εκατομμύρια ευρώ που έστελναν στο εξωτερικό.

Για την περίοδο 2005-09, τα 9.500 εμβάσματα που κατευθύνονταν στην ελβετική τράπεζα ή εισέρχονταν από την ίδια τράπεζα στην Ελλάδα καταγράφουν ένα πλέγμα φοροδιαφυγής, αλλά και κυκλοφορίας «μαύρου χρήματος» από και προς τη χώρα μας.

Σύντομα θα ταυτοποιηθούν άλλα 35.000 εμβάσματα με στόχο να φτάσουν τις 100.000, τα οποία θα αποκαλύψουν και τους κωδικούς που εμπεριέχονται στη λίστα Μπόργιανς.

Μεταξύ των πολιτικών προσώπων, υπάρχουν και πρόσωπα υπεράνω υποψίας που εξέπληξαν και εκείνους που τους εντόπισαν. Συγκεκριμένα γυναίκα δημοσιογράφος και τηλεπερσόνα εντοπίστηκε να έχει αποστείλει την επίμαχη πενταετία το ποσόν των 2,5 εκατ. ευρώ, γνωστή γλύπτρια έστειλε 3 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα, αλλά καιτραγουδίστρια του εντέχνου είχε προχωρήσει στην αποστολή ποσού ύψους 250.000 ευρώ.

Στη λίστα Μπόργιανς, όπως έχει ταυτοποιηθεί με βάση τον κατάλογο των εμβασμάτων που έστειλε η Τράπεζα της Ελλάδος, έχουν εντοπιστεί και μεγαλοδικηγόροι (κάποιοι ασχολούνται με υποθέσεις εξοπλιστικών), ενώ άλλος μεγαλοδικηγόρος έχει στείλει 1 εκατ. ευρώ στην Ελβετία. Γιατροί του Κολωνακίου αποτελούν επίσης μέρος του καταλόγου με συχνές αποστολές εμβασμάτων, αφού, όπως φαίνεται, κινούσαν τα ποσά και σε νυχτερινές ώρες αμέσως μετά τις επισκέψεις των υψηλών πελατών τους.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον εμφανίζει επίσης η ταύτιση προσώπων της λίστας Μπόργιανς με τη λίστα Λαγκάρντ. Διαχειριστής της λίστας Λαγκάρντ, ο οποίος δεν είναι κατηγορούμενος, εμφανίζεται να διακινεί ποσά εκατομμυρίων και στη λίστα Μπόργιανς, κάτι που εγείρει ερωτήματα για το αν υπάρχει συσχέτιση με «μαύρο χρήμα» που έχει φύγει από τη χώρα μας.

Διαβάστε ακόμα:

Τσίπρας σε Μπόργιανς: «Πολλοί φοροφυγάδες έχουν χάσει τον ύπνο τους»

Φορολογική συνεργασία Ελλάδας και Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ