ΕΛΛΑΔΑ

Επεισόδια και χημικά: Ένταση στο εκπαιδευτικό συλλαλητήριο

Επεισόδια και χημικά: Ένταση στο εκπαιδευτικό συλλαλητήριο

Ολοκληρώθηκαν τα εκπαιδευτικά συλλαλητήρια που έλαβαν χώρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου στην Αθήνα ξέσπασαν επεισόδια στην πλατεία Συντάγματος, μεταξύ διαδηλωτών και της αστυνομίας.

Συγκεκριμένα, ομάδα φοιτητών επιτέθηκε στα ΜΑΤ που βρίσκονταν στο σημείο με σημαίες και οι αστυνομικοί απάντησαν με χρήση χημικών.

Λίγη ώρα πριν από τα επεισόδια είχαν αποχωρήσει οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν, επίσης, στην πορεία.

Το συλλαλητήριο διοργανώθηκε με αφορμή την ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας με τίτλο «Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, Ειδικοί λογαριασμοί Κονδυλίων Έρευνας Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Ερευνητικών και Τεχνολογικών Φορέων και άλλες διατάξεις».

Κινητοποιήσεις και στη Θεσσαλονίκη

Στο υφυπουργείο Μακεδονίας Θράκης ολοκληρώθηκε η πορεία των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων στη Θεσσαλονίκη.

Κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα δάσκαλοι, καθηγητές και φοιτητές, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν νωρίτερα στο άγαλμα Βενιζέλου, έκαναν πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης με αίτημα να αποσυρθούν οι διατάξεις για την Παιδεία. Οι εκπαιδευτικοί υποστηρίζουν ότι οι ρυθμίσεις αυτές εξισώνουν τα ιδιωτικά κολέγια με τα πανεπιστήμια και πλήττουν τη Δημόσια Εκπαίδευση.

«Με το πρόσχημα ότι η Ελλάδα πρέπει να προσαρμοστεί με τις κοινοτικές διατάξεις, το υπουργείο Παιδείας προσπαθεί να εξισώσει τα πτυχία μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με αυτά των ΑΕΙ, την στιγμή που έχει αποκλείσει πολλούς εκπαιδευτικούς – πτυχιούχους Παιδαγωγικών Ακαδημιών διετούς φοίτησης από τις προσλήψεις στοπ Δημόσιο», τόνισε ο αιρετός εκπρόσωπος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) στο Κεντρικό πηρεσιακό Συμβούλιο του Υπ. Παιδείας, Νίκος Φασφαλής.

«Στην κινητοποίηση συμμετέχει και ο Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΕΣΔΕΠ) του Α.Π.Θ. διότι το άρθρο 50 του νόμου πλήττει όλο τον εκπαιδευτικό κόσμο και τα πανεπιστήμια, υποβαθμίζει όλα τα πτυχία των σχολών που παράγουν εκπαιδευτικούς», σημείωσε η καθηγήτρια του ΑΠΘ Βενετία Αποστολίδου, και υποστήριξε ότι «τα πανεπιστήμια περνούν από ένα συνεχές σύστημα αξιολόγησης και πιστοοποίησης των πτυχίων, ενώ τα κολέγια δεν έχουν κανέναν σύστημα αξιολόγησης».

Η πρόεδρος της Γ΄ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, Γιάννα Λαθήρα τόνισε ότι «οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων μαζί με τους φοιτητές θα παλέψουμε ώστε αυτές οι ρυθμίσεις ακόμη κι΄ αν ψηφιστούν να μην εφαρμοστούν στην πράξη», ενώ ο πρόεδρος της Ένωσης Δημοσιουπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης (ΕΔΟΘ), Ανδρέας Γιακουμής είπε ότι «είναι επιτακτική η ανάγκη προσλήψεων μόνιμου προσωπικού γιατί η εκπαίδευση αυτή τη στιγμή λειτουργεί με αναπληρωτές οι οποίοι βρίσκονται σε ομηρία».

Η πανεκπαιδευτική κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με κάλεσμα συμμετοχής σε πανελλαδική απεργία και μαζική συγκέντρωση στην Αθήνα στις 31 Ιανουαρίου, ενώ νωρίτερα φοιτητές πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στις διατάξεις του εκπαιδευτικού νομοσχεδίου στους χώρους του ΑΠΘ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ