ΕΛΛΑΔΑ

Εποχική γρίπη: Επαρκείς οι ποσότητες αντιικών φαρμάκων για τις ανάγκες της Ελλάδας

Εποχική γρίπη: Επαρκείς οι ποσότητες αντιικών φαρμάκων για τις ανάγκες της Ελλάδας
ASSOCIATED PRESS

Σημαντική αύξηση παρουσιάζει η ζήτηση για αντιικά φάρμακα τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης έχει περάσει σε περίοδο έξαρσης.

Καθώς υπήρξαν αναφορές για έλλειψη αντιικών φαρμάκων και συγκεκριμένα οσελταμιβίρης σε φαρμακεία, ο ΕΟΦ απαγόρευσε προσωρινά τις παράλληλες εξαγωγές του συγκεκριμένου φαρμάκου. Επίσης, αποφάσισε η χορήγηση των αντιικών να γίνεται μόνο με ιατρική συνταγή.

Για να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη διάθεση της οσελταμιβίρης, η φαρμακευτική εταιρεία Roche Hellas βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς. H οσελταμιβίρη (Tamiflu) είναι ένα αντιικό φάρμακο το οποίο ενδείκνυται για τη θεραπεία της γρίπης σε ενήλικες και παιδιά, συμπεριλαμβανομένων των τελειόμηνων νεογνών καθώς και για την πρόληψη της γρίπης σε ασθενείς ηλικίας ενός έτους και άνω. Κάθε χρόνο παρατηρείται αύξηση στην κατανάλωση της οσελταμιβίρης για τη θεραπεία και πρόληψη της γρίπης κατά τη διάρκεια του χειμώνα, καθώς η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης αυξάνεται.

Όπως επισημαίνει η εταιρεία, η διάθεση όλων των περιεκτικοτήτων των καψακίων του φαρμακευτικού σκευάσματος οσελταμιβίρη γίνεται σε επαρκείς ποσότητες, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς μέσω των προβλεπόμενων καναλιών. «Μετά την πρόσφατη απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών και της ενδοκοινοτικής διακίνησης της οσελταμιβίρης που εξέδωσε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) στις 27/01/2020, πιστεύουμε ότι έχουμε αρκετό απόθεμα για να καλύψουμε τις ανάγκες της Ελλάδας για τη φετινή περίοδο γρίπης» τονίζει η Roche Hellas και προτρέπει τους πολίτες να ακολουθούν την απόφαση του ΕΟΦ σχετικά με τη συνταγογράφηση της οσελταμιβίρης, καθώς και τις συστάσεις του θεράποντος ιατρού.

ΕΟΦ: Μόνο με ιατρική συνταγή

Για να διασφαλιστεί η διάθεση των αντιικών φαρμάκων για την εποχική γρίπη σε όλους όσοι τα έχουν πραγματικά ανάγκη, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων αποφάσισε να χορηγούνται μόνο με ιατρική συνταγή.

Σύμφωνα με το Επιστημονικό Συμβούλιο Εγκρίσεων του ΕΟΦ, «ο τρόπος διάθεσης των προϊόντων TAMIFLU και RELENZA ορίζεται με περιορισμένη ιατρική συνταγή φυλασσόμενη επί διετία».

Φέτος στη χώρα μας κυριαρχούν και τα δύο στελέχη του ιού της γρίπης τύπου Α (Η1Ν1 και Η3Ν2), γεγονός που συμβάλλει στην αυξημένη νοσηρότητα και στην επιβάρυνση του συστήματος υγείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ