ΕΛΛΑΔΑ

Σαρώνει η εποχική γρίπη στη χώρα μας

Σαρώνει η εποχική γρίπη στη χώρα μας
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνεχίζεται η επέλαση της γρίπης στη χώρα μας, καθώς μόνο το τελευταίο 24ωρο άλλοι τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους έχοντας εμφανίσει σοβαρές επιπλοκές μετά τη νόσησή τους με γρίπη, ανεβάζοντας στους 44 τον αριθμό των νεκρών.

Ανάμεσα στα θύματα μια 55χρονη που προσβλήθηκε από γρίπη η οποία προκάλεσε λοίμωξη του αναπνευστικού και πέθανε την Πέμπτη περιμένοντας να βρεθεί κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), ο αριθμός των ασθενών με γρίπη που νοσηλεύονται σε κάποια Μονάδα Εντατικής Θεραπείας έχει φθάσει πλέον στους 106 ασθενείς.

Η πλειοψηφία των περιστατικών που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας πάσχουν από γρίπη τύπου Α και ειδικότερα από το πανδημικό στέλεχος της γρίπης Α(Η1Ν1). Την ίδια στιγμή το ΚΕΕΛΝΟ προειδοποιεί ότι «η χώρα βρίσκεται σε φάση αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης».

Στις ομάδες υψηλού κινδύνου περιλαμβάνονται άτομα με χρόνια νοσήματα, ηλικιωμένοι, έγκυες γυναίκες και παιδιά, αλλά μπορούν να προσβληθούν και νέοι υγιείς άνθρωποι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, οι ανήλικοι ασθενείς που νοσούν με γρίπη και εμφανίζουν βαριές επιπλοκές αποτελούν το 7% των ασθενών με γρίπη που έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα – ποσοστό υψηλό σε σχέση με τα προηγούμενα έτη.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ακόμη και τώρα την αναγκαιότητα του αντιγριπικού εμβολίου και συνιστούν σε όλους την σημασία της τήρησης των κανόνων υγιεινής αλλά και την άμεση επικοινωνία με τον γιατρό σε περίπτωση που κάποιος νοσήσει.

Διαβάστε επίσης

Σε έξαρση ο ιός της γρίπης-Σε επιφυλακή τα νοσοκομεία, 34 οι νεκροί

ΔΗΜΟΦΙΛΗ