ΕΛΛΑΔΑ

Αυξήθηκε η χιονοκάλυψη μετά το ελάχιστο των τελευταίων 15 ετών στην Ελλάδα

Αυξήθηκε η χιονοκάλυψη μετά το ελάχιστο των τελευταίων 15 ετών στην Ελλάδα
INTIME/ ΜΑΚΡΗΣ ΑΡΓΥΡΗΣ

Σημαντική αύξηση της χιονοκάλυψης έφερε η κακοκαιρία που έπληξε τη χώρα μας μεταξύ 5 και 7 Φεβρουαρίου 2020.

Τον Ιανουάριο, η χιονοκάλυψη στην Ελλάδα κυμάνθηκε σε πολύ χαμηλά -αλλά όχι πρωτόγνωρα- επίπεδα, καθώς μόλις το 3% της έκτασης της χώρας καλυπτόταν από χιόνι ενώ η αντίστοιχη τιμή το 2013 ήταν στο 1.7% και το 2014 στο 1.8%.

Ωστόσο μετά την πρόσφατη κακοκαιρία, η χιονοκάλυψη επανήλθε κοντά στο μέσο όρο της τελευταίας 15ετίας, μετά το ακραίο ελάχιστο στις 27 Ιανουαρίου.

Όπως τονίζει το meteo.gr, παρότι η χιονοκάλυψη αυξήθηκε, οι ποσότητες χιονιού δεν ήταν αξιόλογες στις περισσότερες περιοχές που δέχθηκαν φρέσκο χιόνι, επομένως τις επόμενες ημέρες αναμένουμε και πάλι περιορισμένη χιονοκάλυψη για την εποχή.

Snow cover 08022020

Αντίθετα, πολύ μεγάλα ύψη χιονιού σημείωθηκαν στις χώρες περιμετρικά της Μαύρης Θάλασσας, με το χιόνι να ξεπερνά σε ύψος το ένα μέτρο ακόμη και σε παραθαλάσσιες περιοχές.

Ice snow Balkans 08022020

Ακόμη μία νύχτα με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες ήταν η νύχτα της Κυριακής 9 προς Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020, με την ελάχιστη να καταγράφεται στο Νέο Καύκασο Φλώρινας με -13.2 βαθμούς Κελσίου.

Στον πίνακα που ακολουθεί φαίνονται οι 8 σταθμοί του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr που κατέγραψαν τις χαμηλότερες θερμοκρασίες.

elaxistes thermokrasies copy

ΔΗΜΟΦΙΛΗ