ΕΛΛΑΔΑ

Νέες τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο και NAVTEX παρά τις συνομιλίες για τα ΜΟΕ

Νέες τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο και NAVTEX παρά τις συνομιλίες για τα ΜΟΕ
AP Photo/Emrah Gurel

Με αμείωτη ένταση συνεχίστηκαν και τη Δευτέρα οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, παρά την έναρξη των συνομιλιών στην Αθήνα για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, συνολικά εννέα αεροσκάφη προχώρησαν σε 34 παραβιάσεις, έξι παραβάσεις και τέσσερις εικονικές αερομαχίες στην περιοχή του Βορειοανατολικού, Κεντρικού και Νοτιοανατολικού Αιγαίου.

Σημειώνεται ότι έξι αεροσκάφη ήταν οπλισμένα. Κατά την ίδια πηγή, τα ανωτέρω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία προχώρησε στην έκδοση συνολικά 16 οδηγιών προς ναυτιλλομένους (NAVTEX) με τις οποίες δεσμεύει περιοχές σε όλο το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο – δυτικά της Κύπρου.

Στις θαλάσσιες περιοχές που δεσμεύει η Άγκυρα συμπεριλαμβάνεται η περιοχή μεταξύ Θάσου, Σαμοθράκης και Λήμνου καθώς και κοντά στη Σαμοθράκη.

Στις 16 συνολικά NAVTEX, συμπεριλαμβάνονται θαλάσσιες έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ασκήσεις πυρών στο Αιγαίο καθώς και ναυτικά γυμνάσια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ