ΕΛΛΑΔΑ

Προανακριτική: Προς άρση της προστασίας των «Κελέση» και «Σαράφη»

Προανακριτική: Προς άρση της προστασίας των «Κελέση» και «Σαράφη»

Άκαρπες είναι οι έρευνες της Aστυνομίας για τον εντοπισμό των δύο προστατευόμενων μαρτύρων με τα κωδικά ονόματα «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση», οι οποίοι δεν προσήλθαν στη ΓΑΔΑ για να καταθέσουν στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση Novartis, με αποτέλεσμα να διεταχθή η βίαιη προσαγωγή τους. Το ενδεχόμενο άρσης του καθεστώτος προστασίας μαρτύρων είναι ανοιχτό, δεν εξαρτάται όμως από την Προανακριτική η εφαρμογή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προστατευόμενοι μάρτυρες δεν βρέθηκαν στους χώρους που έχουν δηλώσει ότι διαμένουν ενώ φέρεται πως είναι κλειστά και τα κινητά τους τηλέφωνα.

Μάλιστα, τα αληθινά στοιχεία των δύο μαρτύρων, κατά πληροφορίες, γνωρίζουν μόνο τρεις αστυνομικοί στην ΕΛ.ΑΣ., και ειδικότερα ο προϊστάμενος του Τμήματος Προστασίας Μαρτύρων, καθώς επίσης και δύο αστυνομικοί του συγκεκριμένου τμήματος που έχουν χρεωθεί τους κωδικούς τους.

Οι μάρτυρες επίσης φαίνεται πως ζουν κανονικά τις ζωές τους και όπως έκανε νωρίτερα γνωστή η ΕΛ.ΑΣ. μέσω ανακοίνωσης, στα μέτρα προστασίας που λαμβάνονται από την αστυνομία δεν περιλαμβάνονται ούτε η φύλαξη, ούτε κάθε άλλου είδους παρακολούθηση.

Σύμφωνα με την αστυνομία, μπορούν να φύγουν στο εξωτερικό και οι δύο καθώς δεν τους έχει επιβληθεί απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Μάλιστα, μπορούν να το κάνουν με τα πραγματικά στοιχεία της ταυτότητας τους εφόσον δεν υπάρχουν διωκτικά έγγραφα που τους επιβάλλουν τον όρο απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Σε ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. διευκρινίζεται περαιτέρω ότι «σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις της Εισαγγελίας Εφετών και τις εντολές της Εισαγγελίας Διαφθοράς, τα μέτρα προστασίας των παραπάνω προσώπων, των οποίων επιλαμβάνεται η Αστυνομία, αφορούν μόνο στη χρήση των παραπάνω κωδικών ονομασιών, αντί των πραγματικών στοιχείων ταυτότητάς τους καθώς και σε οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέτρο, ώστε να διασφαλίζεται η πλήρης ανωνυμία τους.

»Κατά συνέπεια στα μέτρα προστασίας που λαμβάνονται από την Αστυνομία δεν περιλαμβάνονται ούτε η φύλαξη, ούτε κάθε άλλου είδους παρακολούθηση των μαρτύρων.
Η Αστυνομία παραμένει σε συνεχή επικοινωνία με τις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές των οποίων τις εντολές εφαρμόζει».

Επιστολή της «Αικατερίνης Κελέση»

Υπενθυμίζεται ότι σε δήλωσή της προς την επιτροπή, η οποία απεστάλη στις 15 Φεβρουαρίου στη Βουλή, η μία μάρτυρας, η «Αικατερίνη Κελέση», ανέφερε ότι δεν έχει να συνεισφέρει «το παραμικρό σε σχέση με τη διενεργούμενη προκαταρκτική εξέταση, τόσο ως προς τη διάγνωση της υπόθεσης όσο και ως προς τη διακρίβωση της αλήθειας, αφού ούτε γνώριζα, ούτε γνωρίζω τον κ. Παπαγγελόπουλο, ούτε με γνωρίζει».

Η «Αικατερίνη Κελέση» είχε επικαλεστεί ευρωπαϊκή οδηγία για την υποχρέωση της εμπιστευτικότητας και ζητούσε ανάκληση της κλήτευσής της.

Μάλιστα, την επιστολή της την έχει στείλει στην Υπηρεσία Προστασίας Μαρτύρων, τον αντιεισαγγελέα κ. Σοφουλάκη, την Ελένη Τουλουπάκη και την αρμόδια επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Αν oι προστατευόμενοι μάρτυρας «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» επισκέπτονταν τη ΓΑΔΑ για να καταθέσουν θα είχαν απέναντί του, έξι μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής, χωρίς κινητά τηλέφωνα και με τη δυνατότητα να κρατούν μόνο γραπτές σημειώσεις. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι βουλευτές έδωσαν όρκο εμπιστευτικότητας για να μην αποκαλύψουν το πραγματικό όνομα του μάρτυρα.

Η Δικαιοσύνη αποφασίζει για την άρση του καθεστώτος προστατευόμενου μάρτυρα

Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέλη της πλειοψηφία της Προανακριτικής προσανατολίζονται να ζητήσουν την άρση του καθεστώτος του προστατευόμενου μάρτυρα για τους «Μάξιμο Σαράφη» και «Αικατερίνη Κελέση», κάτι που θα αποφασιστεί πιθανότατα στη συνεδρίαση της Επιτροπής, αύριο Πέμπτη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι βουλευτές της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής θα θέσουν ζήτημα για την Ελένη Τουλουπάκη, όχι μόνο για το ζήτημα των προστατευομένων μαρτύρων αλλά και για «κρίσιμα στοιχεία», που, όπως τονίζουν, της έχουν ζητηθεί αλλά δεν τα έχει διαβιβάσει στην επιτροπή, με συνέπεια να προκαλεί εμπόδια και να προβάλλει προσκόμματα στη διενεργούμενη έρευνα. Το ΚΚΕ έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι θα θέσει θέμα άρσης του προγράμματος προστασίας.

Το ενδεχόμενο άρσης του καθεστώτος προστασίας μαρτύρων είναι συνεπώς ανοιχτό με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Η άρση θα συζητηθεί είτε ως θέμα αρχής, όπως τίθεται από το ΚΚΕ, είτε υπό το πρίσμα των χειρισμών της Εισαγγελίας Διαφθοράς που υπήγαγε σε καθεστώς προστασίας τους δύο μάρτυρες.

Ωστόσο, η αποδοχή του αιτήματος για άρση του ειδικού καθεστώτος προστασίας των μαρτύρων δεν είναι στο χέρι των μελών της Προανακριτικής, αλλά στη διακριτική ευχέρεια της Εισαγγελίας Διαφθοράς, όπως διευκρίνιζαν νωρίτερα κύκλοι της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.

Μπούγας: Ενισχύονται οι ενδείξεις εγκλήματος

«Όσοι επιχειρούν να υπονομεύσουν ή να παρεμποδίσουν το έργο της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης για την αναζήτηση της αλήθειας, θα αποτύχουν», δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής, Γιάννης Μπούγας, ο οποίος αποχώρησε λίγο μετά τις 6.30 από τη ΓΑΔΑ, μαζί με τον εισηγητή της ΝΔ Θανάση Πλεύρη.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής δήλωσε πως «η μη εμφάνιση των μαρτύρων όχι απλώς δεν αποδυναμώνει, αντίθετα ενισχύει τις ενδείξεις για τα εγκλήματα που διερευνούμε».

«Αυτό συνέβη και χθες» είπε και επισήμανε ότι η μόνη αρμόδια για την επικοινωνία με τους δύο προστατευόμενους μάρτυρες, είναι η Διεύθυνση Προστασίας της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης.

Η επιτροπή απευθύνθηκε στον αρμόδιο υπάλληλο, αφού εξέδωσε ένταλμα βίαιης προσαγωγής, και του ζήτησε, όπως και χθες, Τρίτη την άμεση εκτέλεση του εντάλματος.

Το θέμα θα τεθεί την Πέμπτη στην συνεδρίαση που έχει προγραμματίσει η Ειδική Επιτροπή.

Καραθανασόπουλος: Όλη η διαδικασία εξελίσσεται σε φιάσκο

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, οι βουλευτές της Προανακριτικής για τη Novartis συνέταξαν το έγγραφο για τη βίαιη προσαγωγή της μάρτυρος «Αικατερίνης Κελέση», το οποίο, όπως συνέβη και με την περίπτωση του «Μάξιμου Σαράφη», μία ημέρα νωρίτερα, δεν προσυπογράφει το ΚΚΕ που θεωρεί την όλη διαδικασία προστασίας των μαρτύρων προσχηματική και ζητάει καταθέσεις από τους μάρτυρες με την πραγματική τους ταυτότητα.

«Η όλη διαδικασία εξελίσσεται σε ένα φιάσκο. Θεωρούμε ότι και η νέα έκδοση εντάλματος βίαιης προσαγωγής θα είναι ατελέσφορη και ζητάμε να αρθεί το καθεστώς προστασίας και ανωνυμίας των μαρτύρων, για να προχωρήσει η διαδικασία και να μπει στην ουσία. Ο καθένας παίρνει την ευθύνη για τη στάση που θα τηρήσει από εδώ και πέρα», δήλωσε ο Νίκος Καραθανασόπουλος.

Κατόπιν αυτών των εξελίξεων ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ αποχώρησε, ενώ οι βουλευτές ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνικής Λύσης αποχώρησαν από το κτίριο της ΓΑΔΑ λίγο αργότερα.

Παρέμβαση του Αρείου Πάγου ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλειο Πλιώτα κατέθεσαν η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ,Όλγα Γεροβασίλη, και ο εισηγητής της Κ.Ο. Σπύρος Λάππας ζητώντας από τον ανώτατο εισαγγελέα να παρέμβει ώστε να μην εκτελεστεί το ένταλμα βίαιης προσαγωγής που έχει εκδώσει η πλειοψηφία της Επιτροπής κατά του προστατευομένου μάρτυρα στην υπόθεση της Novartis με τις κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης».

Σύμφωνα πάντως με εισαγγελικές πήγες από τον Άρειο Πάγο, η έκδοση εντάλματος βίαιης προσαγωγής θεωρείται νόμιμη ενέργεια που προβλέπεται από τη νομοθεσία μας. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν, ωστόσο, ότι οι μάρτυρες που δεν προσέρχονται στο στάδιο προκαταρκτικής εξέτασης δεν έχουν ποινικές ευθύνες και δεν συνιστά λόγο για την άρση του καθεστώτος προστασίας τους.

Στην επιστολή-αναφορά, η οποία υπογράφεται από όλους τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής, τονίζεται ότι μια τέτοια ενέργεια θα οδηγούσε ευθέως σε άρση του καθεστώτος προστασίας που έχει αναγνωριστεί από εισαγγελική αρχή. Το ίδιο ισχύει και για την μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση» σε περίπτωση που, όπως όλα δείχνουν, ακολουθήσει την ίδια τακτική.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας, σε δηλώσει του τόνισε ότι:

«Ήρθαμε να αποδώσουμε έγγραφο διαμαρτυρίας ζητώντας την προστασία της νομιμότητας την οποία παραβιάζει η πλειοψηφία της Προανακριτικής Επιτροπής. Η προστασία των μαρτύρων και το ειδικό πρόγραμμα προστασίας τους προβλέπει συγκεκριμένη διαδικασία αλλά δυστυχώς γίνεται απόπειρα αποκάλυψης του προσώπου τους για να αρχίσει η βιομηχανία διώξεων σε βάρος τους. Έχουμε απευθυνθεί σε όλα τα διεθνή όργανα και καταγγέλλουμε τη συμπεριφορά της Επιτροπής. Εάν οι μάρτυρες αυτοί εξεταστούν με οποιονδήποτε άλλο τρόπο εκτός από αυτόν που προβλέπει ο νόμος είναι σίγουρη η καταδίκη της χώρας μας».

Μάλιστα, ο κ. Λάππας, αναφερόμενος στη σοβαρότητα της υπόθεσης, αναφέρθηκε σε δύο θανάτους και μία απόπειρα αυτοκτονίας που έχουν ήδη σχετιστεί με την υπόθεση της Novartis».

Ραγκούσης: Φρένο στο «σικελικό κράτος»

Με ανάρτησή του στο Facebook, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης αναφέρει:

«Ένα φρένο στον εκφυλισμό του ελληνικού κράτους σε σικελικό κράτος αποτελεί η διαρροή από τον Άρειο Πάγο ότι: “οι μάρτυρες που δεν προσέρχονται στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης δεν έχουν ποινικές ευθύνες, ούτε αίρεται το καθεστώς προστασίας τους”. Βέβαια, δεν πρόκειται να βάλει τέλος ούτε στις θεσμικές τους αθλιότητες, ούτε στην κακοποίηση της αλήθειας που συνεχώς διαπράττουν».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ