ΕΛΛΑΔΑ

Κοινοτάρχης Φερών στο CNN Greece: Eπικρατεί σχετική ηρεμία στο Δέλτα του Έβρου

Κοινοτάρχης Φερών στο CNN Greece: Eπικρατεί σχετική ηρεμία στο Δέλτα του Έβρου
CNN Greece

Σχετική ηρεμία επικρατεί στο Δέλτα του Έβρου και τα ελληνοτουρκικά σύνορα, όπως δηλώνει στο CNN Greece ο κοινοτάρχης Φερών, Θανάσης Πεμούσης.

«Τόσο την Τετάρτη όσο και σήμερα επικρατεί μια σχετική ηρεμία στο Δέλτα του Έβρου, με τον καιρό να δυσκολεύει τα πράγματα, καθώς βρέχει, γι' αυτό και δεν επιχειρούν να περάσουν το ποτάμι», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Πεμούσης.

Σχετικά με την απόφαση της Άγκυρας για αποστολή 1.000 αστυνομικών των ειδικών δυνάμεων στα ελληνοτουρκικά σύνορα για λόγους αποτροπής των επαναπροωθήσεων μεταναστών στην Τουρκία, ο κοινοτάρχης Φερών απαντά:

«Δεν καταλαβαίνω τι επιχειρεί να κάνει ο Ερντογάν με τους "κομάντο" που στέλνει στον Έβρο, αλλά δεν μας πτοεί τίποτα. Είμαστε εδώ, παραμένουμε σε επιφυλακή και φυλάμε τα σύνορα μας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Τουρκία -όπως είναι ευρέως γνωστό- οι ειδικές δυνάμεις της τουρκικής αστυνομίας στελεχώνονται από τους ακροδεξιούς Γκρίζους Λύκους.

Ο συνολικός αριμθός των ανθρώπων που έχουν επιχειρήσει να περάσουν στην Ελλάδα διαμέσου της ελληνοτουρκικής μεθορίου -άλλα έχουν μπολοκαριστεί από τις ελληνικές αρχές - από το περασμένο Σάββατο έχουν ανέλθει σε 34.778. Από αυτούς οι 244 έχουν συλληφθεί.

Όπως έγινε γνωστό, οι εθνικότητες των ανθρώπων που συνελήφθησαν στον Έβρο διαμορφώνονται ως εξής:

  • Αφγανιστάν, 64%
  • Πακιστάν, 19%
  • Τουρκία, 5%
  • Συρία, 4%
  • Σομαλία, 2,6%
  • Ιράκ, Ιράν, Μαρόκο, Αιθιοπία, Μπαγκλαντές, Αίγυπτος: 5,4

Την ερχόμενη εβδομάδα θα αρχίσει η Frontex την ταχεία μεθοριακή επέμβασή της στην Ελλάδα, τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα.

«Σχεδιάζουμε να στείλουμε γύρω στους 100 αξιωματικούς έκτακτης υπηρεσίας από την ερχόμενη Τετάρτη στην περιοχή των συνόρων του Έβρου», δήλωσε η εκπρόσωπος της υπηρεσίας Έβα Μονκιούρ, στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Η επιχείρηση της Frontex είναι σχεδιασμένη για δύο μήνες, αλλά μπορεί να παραταθεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ