ΕΛΛΑΔΑ

Χατζάκης στο CNN Greece: Τα «ορφανά» κρούσματα δείχνουν ότι ο ιός «περπατάει»

Χατζάκης στο CNN Greece: Τα «ορφανά» κρούσματα δείχνουν ότι ο ιός «περπατάει»
Φωτογραφία αρχείου INTIME/ ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τη μεγάλη σημασία των «ορφανών κρουσμάτων» από την εξάπλωση του κορωνοϊού εξηγεί στο CNN Greece ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, κ. Άγγελος Χατζάκης.

«Έχουν μεγάλη σημασία γιατί δείχνουν ότι ο ιός ‘περπατάει’ -όπως είπε ο κ. Τσιόδρας-, ‘κάτω από τη μύτη μας’. Δηλαδή είναι κρούσματα από την κοινότητα, τα οποία υπάρχουν άλλα δεν τα έχουμε ανακαλύψει ή δεν μπορούμε να τα ανακαλύψουμε», τονίζει ο κ. Χατζάκης και εξηγεί τι σημαίνει ο όρος «ορφανά»:

«Τα λεγόμενα "ορφανά κρούσματα" είναι κάτι που περιμέναμε. Στην ουσία τα κρούσματα αυτά δεν έχουν καμία σχέση είτε με ταξιδιώτες, είτε με τις επαφές αυτών που είναι η μεγάλη πλειοψηφία των κρουσμάτων σήμερα. Όσο προχωράει η επιδημία, εμφανίζονται τα "ορφανά κρούσματα" και κάποια στιγμή η συντριπτική πλειοψηφία των κρουσμάτων θα είναι "ορφανή". Εύχομαι να μην φτάσει εκείνη η μέρα».

Υπενθυμίζεται ο καθηγητής και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας κ. Σωτήρης Τσιόδρας, έχει αποκαλύψει ότι τέσσερα από τα συνολικά 89 κρούσματα στη χώρα, είναι «ορφανά».

Σύμφωνα με τον κ. Χατζάκη, η κατάσταση μέχρι στιγμής φαίνεται να είναι υπό έλεγχο, ωστόσο ο ίδιος επισημαίνει ότι τα κρούσματα θα αυξηθούν ραγδαία τις επόμενες μέρες και το ερώτημα, όπως λέει, είναι αν η αύξησή τους θα είναι πολύ ραγδαία ή λίγο.

«Η ουσία είναι ότι όσο τα κρούσματα αυξάνουν αργά και προοδευτικά σημαίνει ότι το πρόβλημα είναι υπό έλεγχο, όπως είναι μέχρι τώρα. Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι το πράγμα είναι υπό έλεγχο. Γνωρίζουμε, όμως, πολύ καλά ότι τα κρούσματα θα αυξηθούν ραγδαία τις επόμενες μέρες και το ερώτημα είναι πόσο ραγδαία, πολύ ραγδαία ή θα αυξηθούν λίγο. Και η προσπάθεια που γίνεται είναι να αυξηθούν τα κρούσματα λίγο και όχι πάρα πολύ».

Στο ερώτημα αν υπάρχει περίπτωση η κατάσταση να βγει εκτός ελέγχου, απαντά θετικά, προσθέτοντας: «Ελπίζουμε να μην συμβεί. Και δεν το λέμε απλώς με ευχολόγια».

«Η ανάλυση των περιστατικών της Κίνας δείχνει ότι η επιδημία στην Κίνα «έσβησε». Αυτό σημαίνει ότι στην αιχμή ανακοινώνονταν 15.000 κρούσματα και χθες (Δευτέρα), ανακοινώθηκαν 19. Μελετώντας την επιδημία της Κίνας και την επιδημία σε πόλεις, σε χωριά, σε διάφορες πληθυσμιακές μονάδες, βλέπουμε ότι είναι εύλογη η πρόβλεψη να μην ξεφύγει η επιδημία. Μπορεί να συμβεί αυτό. Αλλά από την άλλη μεριά, έχουμε και την Ιταλία, όπου ξέφυγε. Άρα λοιπόν, το τι θα συμβεί είναι θέμα τι δουλειά κάνουμε, πήχης και όλα τα σχετικά», εξηγεί και καταλήγει:

«Εξαρτάται από την κάθε χώρα πότε θα πάρει μέτρα και αν θα τα πάρει έγκαιρα».

Στα 89 τα κρούσματα

Σε 89 ανέρχεται πλέον το σύνολο των προσβληθέντων από τον νέο κορωνοϊό, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τον καθηγητή και εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα.

Το πρωί της Τρίτης ανακοινώθηκαν πέντε νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2.

Οι τέσσερις είναι στενές επαφές των ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και ο ένας είναι εισαγόμενο περιστατικό από Λονδίνο.

Νέα μέτρα

Παράλληλα, σε ισχύ είναι νέα μέτρα προστασίας.

Αναλυτικά:

  • Ισχυρή σύσταση για την αποφυγή μετακινήσεων και ταξιδίων οπουδήποτε κι αν είναι αυτά σε ασθενείς άνω των 70 ετών, άτομα με χρόνια καρδιαγγειακά προβλήματα, χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, σακχαρώδη διαβήτη και χρόνιες καταστάσεις ανοσοκαταστολής.
  • Αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής και απαγόρευση του επισκεπτηρίου σε μονάδες θεραπείας στα νοσοκομεία.
  • Πρόβλεψη για ανανέωση της συνταγογράφησης για χρόνιους ασθενείς ως και 30 Ιουνίου προκειμένου να αποφεύγεται η μετακίνησή τους και η πιθανή έκθεσή τους στον κορωνοϊό.
  • Αναστολή πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους που περιλαμβάνουν πάνω από 1.000 άτομα.
  • Αυστηρή τήρηση μέτρων υγιεινής σε οποιαδήποτε συνάθροιση περιλαμβάνει συμμετοχή άνω των 50 ατόμων. Ο κ. Τσιόδρας τόνισε επίσης η επιτροπή εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκε το ενδεχόμενο τηλεδιάσκεψης, προκειμένου να αποφευχθεί η συνάθροιση.

Ο εργαστηριακός έλεγχος για τυχόν κρούσμα κορωνοϊού να γίνεται με αυστηρά κριτήρια όπως τα ορίζει ο ΠΟΥ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ