ΕΛΛΑΔΑ

Άρχισαν οι συλλήψεις για τον κορωνοϊό - Οι ποινές για τους παραβάτες των μέτρων

Άρχισαν οι συλλήψεις για τον κορωνοϊό - Οι ποινές για τους παραβάτες των μέτρων
CNN Greece/Λευτέρης Παρτσάλης

Ξεκίνησαν οι συλλήψεις όσων παραβιάζουν τα μέτρα αποφυγής διάδοσης του κορωνοϊού. Οι κυρώσεις για τους παραβάτες είναι ιδιαίτερα αυστηρές, καθώς η νομοθεσία προβλέπει ακόμη και ποινή ισόβια κάθειρξης. 

Ειδικότερα, την προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας εκπαιδευτικών δομών λόγω του κορωνοϊού παραβίασαν ιδιοκτήτες φροντιστηρίων και εκπαιδευτικός στα Γρεβενά.

Οι δύο ιδιοκτήτες φροντιστηρίων και ένας καθηγητής οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Γρεβενών, καθώς παραβίασαν την προσωρινή απαγόρευση.

Ύστερα από αστυνομικό έλεγχο, διαπιστώθηκε ότι ένας 56χρονος και ένας 57χρονος, ιδιοκτήτες φροντιστηρίων, καθώς και ένας 43χρονος καθηγητής, εργαζόμενος στην επιχείρηση ενός εκ των δύο, παραβίαζαν τα μέτρα αποφυγής διάδοσης του κορωνοϊού.

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν και τους τρεις την ώρα του μαθήματος, τους οδήγησαν στο αστυνομικό τμήμα Γρεβενών και το πρωί της Παρασκευής, μαζί με τη σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκαν στο γραφείο του εισαγγελέα προκειμένου να απολογηθούν.

Το απόγευμα της Πέμπτης, συνελήφθη ακόμη ένα άτομο, ιδιοκτήτης φροντιστηρίου μέσης εκπαίδευσης διότι δεν τήρησε τα προληπτικά μέτρα για τον κορωνοϊό και έκανε μάθημα.

Οι αστυνομικοί τον συνέλαβαν μετά από καταγγελία και αναμένεται σήμερα να οδηγηθεί στον εισαγγελέα.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με την άτυπη ενημέρωση από το υπουργείο Παιδείας, τα σχολεία, πανεπιστήμια - ιδιωτικά και δημόσια - οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και τα φροντιστήρια θα παραμείνουν κλειστά για 14 ημέρες από τις 10 Μαρτίου.

Αυστηρές ποινικές κυρώσεις για όσους παραβιάζουν τα μέτρα

Να υπενθυμιστεί πως ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ζήτησε χθες την άμεση παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών όταν διαπιστώνεται παραβίαση των μέτρων για την αποτροπή εξάπλωσης του κορωνοϊού έχει ζητήσει

Με εγκύκλιο που απέστειλε την Πέμπτη στους εισαγγελείς όλης της χώρας, ο κ. Βασίλειος Πλιώτας παραπέμπει στο άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα στο οποίο προβλέπονται αυστηρές ποινικές κυρώσεις για όσους παραβιάζουν τα μέτρα που έχουν διαταχθεί για να αποτραπεί η διάδοση της επικίνδυνης νόσου.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «με αυτή τη συμπεριφορά προσβάλλουν ή θέτουν σε κίνδυνο θεμελιώδη προστατευόμενα έννομα αγαθά όπως η ζωή και η σωματική υγεία» και προσθέτει:

«Είναι αυτονόητη η παρέμβασή σας όταν συντρέξει νόμιμη περίπτωση».

Τι λέει το άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα

Όποιος παραβιάζει τα μέτρα που έχει διατάξει ο νόμος ή η αρμόδια αρχή για να αποτραπεί η εισβολή ή η διάδοση μιας μεταδοτικής ασθένειας τιμωρείται:

α) με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος για ζώα,

β) με φυλάκιση και χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων.

Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα μεταδοθεί η ασθένεια σε ζώα, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών και χρηματική ποινή, και αν είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί σε άνθρωπο, επιβάλλεται κάθειρξη έως δέκα έτη.

Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών και αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη.

Όποιος στις περιπτώσεις της παραγράφου 1 παραβιάζει τα μέτρα από αμέλεια, τιμωρείται: α) στην περίπτωση του στοιχείου α΄ με χρηματική ποινή ή παροχή κοινωφελούς εργασίας και

β) στην περίπτωση του στοιχείου β΄ με φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ