ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Ανησυχία για τα 22 «ορφανά» κρούσματα – Τι να προσέχουν περισσότερο οι πολίτες

Κορωνοϊός: Ανησυχία για τα 22 «ορφανά» κρούσματα – Τι να προσέχουν περισσότερο οι πολίτες
INTIME

Τον προβληματισμό του για τα 22 «ορφανά« κρούσματα, από τα οποία τα περισσότερα εντοπίζονται στην Αττική, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, από τα 228 κρούσματα συνολικά στη χώρα μας 3 αφορούν ανθρώπους που κατέληξαν, ενώ συνεχίζουν να νοσηλεύονται 57 ασθενείς, από τους οποίους οι 5 είναι διασωληνωμένοι και 8 έχουν πάρει εξιτήριο.

Το 51% όσων νοσούν είναι άνω των 65 ετών ενώ συνολικά έχουν ληφθεί 3.400 δείγματα για έλεγχο.

«Σίγουρα τα μέτρα δεν αποδίδουν αμέσως. Σε 2-3 εβδομάδες θα δει κάποιος αν αποδίδουν τα μέτρα για έναν ιό που εξαπλώνεται ταχύτατα. Εμένα δεν με ανησυχούν οι θάνατοι, αλλά τα "ορφανά" κρούσματα (όσα δεν ξέρουμε πηγή μετάδοσης) που το καθένα έχει δώσει το δικό του κύκλο μετάδοσης κι αυτός ο κύκλος μετάδοσης είναι εκθετικός» τόνισε χαρακτηριστικά και προειδοποίησε με έμφαση ότι «αν δεν έχουμε και την ατομική ευθύνη μαζί με τα μέτρα, τα μέτρα δεν θα δουλέψουν».

Για τις ουρές στα σούπερ μάρκετ

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Τσιόδρας και στα όσα συμβαίνουν σε πολλά σούπερ μάρκετ της χώρας, όπου σχηματίζονται ουρές αρκετών μέτρων, τονίζοντας πως ο συνωστισμός ευνοεί τη μετάδοση του κορωνοϊού.

«Έχουμε πει να είναι μέχρι 5 άτομα στην ουρά. Να τηρούνται αποστάσεις ασφάλειας πάνω από 1 μέτρο, καλύτερα 2», τόνισε ο λοιμωξιολόγος.

«Τα σούπερ μάρκετ δεν θα κλείσουν όποτε ο κόσμος δεν πρέπει να ανησυχεί ότι δεν θα βρίσκει τρόφιμα» ανέφερε και πρόσθεσε: «Το θέμα το ζητήσαμε και σήμερα στην επιτροπή και θα το ξαναδούμε. Ίσως θα βοηθούσε το διευρυμένο ωράριο».

Ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας έκανε για μια ακόμη φορά λόγο για την ατομική ευθύνη και είπε ότι ο αυτοπεριορισμός παραμένει το πιο σημαντικό μέτρο για την αποφυγή εξάπλωσης του ιού.

Επίσης, σημείωσε πως τα ΜΜΜ θα πρέπει να λειτουργούν με κατά το δυνατόν λιγότερο συνωστισμό.

Προσοχή σε ηλικιωμένους

Ο λοιμωξιολόγος συνέστησε προσοχή στους καπνιστές, καθώς είπε ότι κινδυνεύουν περισσότερο από άλλους να προσβληθούν από τον κορωνοϊό, αλλά όχι απαραίτητα να νοσήσουν βαρύτερα, ενώ δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να δείχνουν ότι οι παχύσαρκοι είναι πιο εύκολο να προσβληθούν από τον ιό.

Ακόμη μια ευάλωτη ομάδα είναι οι ηλικιωμένοι. «Aναμένουμε αυτός ιός να πλήξει κυρίως ανθρώπους άνω των 65 με 70 ετών. Προκαλεί σοβαρές πνευμονίες οι οποίες μια στις 1000 περιπτώσεις μπορεί να αφορούν και νέα άτομα. Υπάρχουν λοιπόν και νεωτέρα άτομα άτομα που έχουν κάνει αυτήν την πνευμονία και ήδη νοσηλεύονται στη χώρα μας», είπε ο κ. Τσιόδρας.

Όσον αφορά την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα κι αν βρισκόμαστε ήδη σε τροχιά Ιταλίας, ο εκπρόσωπος του υπ. Υγείας ήταν προσεκτικός στα λόγια του.

«Δεν μπορώ να μιλήσω για τροχιά τύπου Ιταλίας, θα μου επιτρέψετε να περιμένω μια εβδομάδα για να το πω αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσιόδρας συνέστησε να περιμένουμε όλοι για να δούμε πως εξελίσσεται η πανδημία στη χώρα μας και μετά να προσπαθήσουμε να βγάλουμε συμπεράσματα για το ποιοι πλήττονται περισσότερο από αυτή.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας επανέλαβε και πάλι ότι δεν συστήνεται έλεγχος σε ασυμπτωματικούς πολίτες και όσους έχουν ήπια συμπτώματα, ενώ χρησιμοποίησε μια φράση ενός Βρετανού συναδέλφου του για να μας πει πως πρέπει να συμπεριφερθούμε στο νέο ιό.

«Δεν πρέπει να σκέφτομαι ότι δεν έχω τον ιό και προφυλάσσομαι, αλλά ότι τον έχω και δεν θέλω να τον μεταδώσω στους άλλους».

Ακόμη, συνέστησε σε όσους χρειάζονται φάρμακα να τα παίρνουν συγγενείς τους και να μην πηγαίνουν οι ίδιοι.

Σε ερώτηση του CNN Greece και της Νατάσσας Σπαγαδώρου, σχετικά με την εμφάνιση κρούσματος σε έναν γιατρό στην Α' Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική του Λαϊκού Νοσοκομείου και τις πληροφορίες ότι έχουν παρουσιαστεί συνολικά τέσσερα κρούσματα, ο κ. Τσιόδρας αρνήθηκε να επιβεβαίωσει τις πληροφορίες.

«Δεν θα επιβεβαιώσω καμία πληροφορία» είπε.

Σε επιφυλακή το «Λαϊκό» μετά από κρούσμα του ιού

Δήλωσε, ωστόσο, ότι οι εργαζόμενοι στο χώρο υγείας βρίσκονται στην εμπροσθοφυλακή της μάχης κατά του νέου κορωνοϊού και λαμβάνονται όλα τα μέτρα για την προστασία τους. «Παρ' όλα αυτά θα υπάρξουν και κρούσματα σε αυτή την κατηγορία των συμπολιτών μας», είπε ακόμη.

Αναφερόμενος στα παιδιά που έχουν βρεθεί θετικά στον κορωνοϊό, ο καθηγητής Τσιόδρας ανέφερε ότι πρόκειται για ήπιες περιπτώσεις, με ελαφρά συμπτωματολογία και τα περισσότερα εξ αυτών είναι σπίτι τους. «Μη μας ανησυχούν τα παιδιά» είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, σε ερώτηση για τις συνθήκες ταφής των θυμάτων του κορωνοϊού, ο κ. Τσιόδρας -αφού ανέφερε ότι υπάρχει πλήρης σεβασμός του νεκρού- είπε ότι εκείνο που τον ανησυχεί είναι η συνάθροιση ανθρώπων στις κηδείες και όχι ο ίδιος ο νεκρός.

Κλείνουν όλα τα χιονοδρομικά και οι οργανωμένες παραλίες

Η κυβέρνηση φαίνεται πως είναι σε εγρήγορση καθώς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τα νέα δεδομένα, ανακοίνωσε επιπλέον το κλείσιμο όλων των χιονοδρομικών κέντρων και οργανωμένων παραλιών.

Όπως παρατηρήθηκε, οι Αθηναίοι μετά τα τελευταία μέτρα της κυβέρνησης λόγω κορωνοϊού, άδειασαν το κέντρο της πόλης και τις καφετέριες και... στράφηκαν στις παραλίες.

Ποια καταστήματα έβαλαν «λουκέτο»

Υπενθυμίζεται πως από σήμερα, Σάββατο και για 14 μέρες είναι κλειστά τα παρακάτω καταστήματα.

  • Εμπορικά κέντρα, πολυκαταστήματα (shops in a shop), εκπτωτικά χωριά
  • Καφετέριες, καφενεία, μπαρ και επιχειρήσεις εστίασης με εξαίρεση τις υπηρεσίες delivery και take-away
  • Κέντρα διασκέδασης
  • Κινηματογράφοι, θέατρα, αίθουσες θεαμάτων
  • Βιβλιοθήκες
  • Μουσεία, αρχαιολογικοί και ιστορικοί χώροι
  • Πρακτορεία τυχερών παιγνίων, καζίνο, λέσχες παιγνίων με την εξαίρεση τους πλανόδιους πωλητές και τα διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια
  • Αθλητικές εγκαταστάσεις, αθλητικοί όμιλοι, πολιτιστικοί όμιλοι και σωματεία (εξαιρούνται οι ανοιχτοί χώροι μεμονωμένης άθλησης όπως θα διευκρινιστεί στην ΚΥΑ)
  • Θεματικά πάρκα (λούνα πάρκ κλπ) / εξαιρούνται οι δημόσιοι ανοιχτοί χώροι αναψυχής.
  • Κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής-μασάζ, οίκοι ανοχής, κέντρα δερματοστιξίας (τατουάζ) και τρυπήματος δέρματος/σώματος

Σημειώνεται πως οι επιχειρήσεις διατηρούν τη δυνατότητα να εκτελούν διοικητικές ή άλλες εργασίες κεκλεισμένων των θυρών με την τήρηση όλων των κανόνων υγιεινής.

Κορωνοϊός: 45 συλλήψεις σε όλη την Ελλάδα - Αψήφησαν τα νέα μέτρα καταστηματάρχες

Μένουν ανοιχτά (ενδεικτικά):

  • Λιανεμπόριο με εξαίρεση τα ανωτέρω
  • Λιανεμπόριο τροφίμων (π.χ. σούπερ μάρκετ)
  • Λαϊκές αγορές
  • Φούρνοι και ζαχαροπλαστεία χωρίς τραπεζοκαθίσματα
  • Φαρμακεία
  • Ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας
  • Καφετέριες κατά το μέρος που κάνουν διανομή προϊόντων και take away
  • Ξενοδοχεία (αυστηρά για εξυπηρέτηση των τουριστών με τη δυνατότητα delivery και take away από το μπαρ ή το εστιατόριο που λειτουργεί εντός)
  • Τράπεζες (με ειδικές οδηγίες για άδεια παρουσίας έως 5 άτομα σε κάθε κατάστημα / γκισέ με μέτρα προστασίας, δυνατότητα επιμήκυνσης ωραρίου και καταβολή συντάξεων σε περισσότερες ημέρες / λειτουργίες πχ δανείων σε απογευματινές ώρες και σύσταση για διαδικτυακές συναλλαγές)
  • Τηλεφωνικά κέντρα με ειδικές οδηγίες για κατάλληλη απόσταση και μέτρα υγιεινής των εργαζομένων

Τα μέτρα που αποφασίστηκαν στη σύσκεψη του Μαξίμου

Το «πάγωμα» όλων των πτήσεων από και προς Ιταλία, την αυστηριοποίηση των ελέγχων για τους παραβάτες των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, την αύξηση του προσωπικού της υπηρεσίας 1135 και λήψη περαιτέρω μέτρων για την αποφυγή συνωστισμού σε σούπερ μάρκετ και ΜΜΜ: αυτές είναι ορισμένες από τις αποφάσεις που ελήφθησαν το πρωί του Σαββάτου στο Μέγαρο Μαξίμου, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό.

Στη σύσκεψη μετείχαν, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή και ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης.

Στη διάρκεια της σύσκεψης έγινε εκτίμηση της εφαρμογής από τους πολίτες, των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί, και τονίστηκε η ανάγκη για περαιτέρω ενημέρωση τους, ώστε να αποφεύγουν το συνωστισμό και να τηρούν τις αποστάσεις σε χώρους, των οποίων δεν έχει διακοπεί η λειτουργία όπως τα super markets και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, που πρέπει να λειτουργούν με το 50% των επιβατών.

Σταματούν επίσης, όσες πτήσεις λειτουργούν ακόμη, από και προς την Ιταλία. Ζητήθηκε η αυστηροποίηση των ελέγχων για εκείνους που παραβιάζουν το νόμο δείχνοντας αντικοινωνική συμπεριφορά.

Στη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε η αύξηση του προσωπικού της υπηρεσίας 1135, έγινε ενημέρωση για τις ενέργειες που έχουν γίνει σε διμερές κρατικό επίπεδο για την προμήθεια πρόσθετου ιατρικού υλικού και συζητήθηκε ο καλύτερος συντονισμός με τους δήμους για την λειτουργία του προγράμματος 'Βοήθεια στο Σπίτι" προκειμένου να παρέχονται πρόσθετες υπηρεσίες στους ηλικιωμένους.

Συζητήθηκε επίσης η πορεία ενίσχυσης του συστήματος Υγείας με γιατρούς και νοσηλευτές.

Μέχρι σήμερα έχουν προσληφθεί 248 γιατροί και νοσηλευτές, ενώ βρίσκονται σε διαδικασία πρόσληψης άλλοι 929 οι οποίοι θα βρίσκονται στις θέσεις τους εντός της ερχόμενης εβδομάδας.

Σημειώνεται πως σε καθημερινή βάση, ξεκινώντας από αύριο, Κυριακή θα γίνεται στις 18.00 ενημέρωση των πολιτών από τον Καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα και τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

Τα 10 μέτρα του υπουργείου Εσωτερικών

Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, απαρίθμησε 10 μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού στην Ελλάδα.

  1. Ύστερα από αίτημα του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Γιώργου Γεωργαντά και σε συνεργασία με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Δημήτρη Παπαστεργίου και τον Πρόεδρο των εργαζομένων στα ΚΕΠ κ. Αναστάσιο Βραδή, υπέγραψε απόφαση, σύμφωνα με την οποία ταΚέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτώνθα λειτουργούν από τις 7.30 έως τις 15.00, από Δευτέρα έως Παρασκευή, θα εξυπηρετούν δε τους πολίτες μόνο με ραντεβού, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός.
  2. Οι ευπαθείς ομάδες δημοσίων υπαλλήλων,όπως καρκινοπαθείς και μεταμοσχευμένοι, θα μπορούν να λάβουν ειδική άδεια.
  3. Δίνεταιπαράταση έως τις 30 Ιουνίου 2020, στην δυνατότητα υποβολής αιτήσεων, για τη ρύθμιση τωναδήλωτων τετραγωνικών, είτε μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΚΕΔΕ είτε με αυτοπρόσωπη παρουσία στους Δήμους.
  4. Οι συνεδριάσεις των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων μπορούν να γίνονται μέσωτηλεδιασκέψεωνείτε οι αποφάσεις να λαμβάνονται δια περιφοράς. Στις περιπτώσεις που η συνεδρίαση είναι επιβεβλημένη θα γίνεται κεκλεισμένων των θυρών.
  5. Επεκτείνεται σε συνεργασία μεΑΑΔΕη δυνατότητα τηλεργασίας. Παντού το υπουργείο Εσωτερικών προχωρά σε ρυθμίσεις που θα διευκολύνουν τους πολίτες και αποφεύγουν τον συγχρωτισμό για να εξασφαλισθεί ο ρυθμός επιβράδυνσης στην εξάπλωση του ιού.
  6. Επιβάλλεται να οργανώσουν οι Δήμοι τουλάχιστον δύο βάρδιες για την αποκομιδή των απορριμμάτων,ώστε σε περίπτωση ασθένειας κάποιων εργαζομένων να μπορεί ο τομέας καθαριότητας να λειτουργήσει.
  7. Δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους να προχωρούν σε απ' ευθείας αναθέσεις στον ιδιωτικό τομέα,συγκεκριμένου έργου και χρόνου για τη στήριξη του τομέα καθαριότητας.
  8. Οι Δήμοι θα έχουν τη δυνατότητα, αντί για δίμηνες να συνάπτουν τετράμηνες συμβάσεις, για προσωπικό που θα εξυπηρετεί έκτακτες ανάγκες.
  9. Τα χρήματα που το υπουργείο Εσωτερικών έδωσε στους Δήμους ως έκτακτη επιχορήγηση να χρησιμοποιηθούν κυρίως για την προστασία και τη στήριξη των εργαζομένων στην καθαριότητα. Δήμοι και Περιφέρειες να αξιοποιήσουν την έκτακτη κρατική χρηματοδότηση που δόθηκε (10,7 εκατ. ευρώ στους Δήμους και 5 εκατ. στις Περιφέρειες) προκειμένου να υπάρξουν μέτρα θωράκισης του πληθυσμού.
  10. Τα μέτρα και οι ρυθμίσεις που αφορούν χρέη ιδιωτών προς το δημόσιο εφαρμόζονται αναλογικά και από τους Δήμους όλης της χώρας, προκειμένου να διευκολυνθούν ιδιώτες, επαγγελματίες λόγω της κρίσης που έχει πλήξει την οικονομία από τον κορωνοϊό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ