ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: «Ερημώνει» η αγορά – Τέλος οι συναθροίσεις κάθε δόγματος και θρησκείας

Κορωνοϊός: «Ερημώνει» η αγορά – Τέλος οι συναθροίσεις κάθε δόγματος και θρησκείας
ΙΝΤΙΜΕ

Συνολικά 21 νέα κρούσματα του κορωνοϊού επιβεβαιώθηκαν τη Δευτέρα στην Ελλάδα, ενώ επεκτάθηκαν τα μέτρα σε μία προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας. Η λειτουργία των σούπερ μάρκετ δεν θα θυμίζει σε τίποτα όσα γνωρίζαμε, ενώ, σημαντικές αλλαγές ανακοίνωσε  και η Εκκλησία, που ευθυγραμμίζεται με τις γενικές οδηγίες της Πολιτείας. Τέλος, εξελίξεις υπήρξαν και σε πολιτικό επίπεδο, καθώς ο πρωθυπουργός ενημέρωσε – μέσω τηλεδιασκέψεων – τον Αλέξη Τσίπρα και την Φώφη Γεννηματά για το κυβερνητικό σχέδιο αναφορικά με τον περιορισμό της διασποράς του ιού.

Σύμφωνα με τον καθηγητή λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα, τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα είναι 352, με 65 από τους ασθενείς να νοσηλεύονται – οι 9 είναι διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας. Τα «ορφανά» κρούσματα ανέρχονται πλέον σε 51, ενώ 10 ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο.

21 νέα κρούσματα στην Ελλάδα - 352 συνολικά

Νέα μέτρα

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αρ. Πελώνη ανακοίνωσε το κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων αρχής γενομένης από την Τετάρτη, διαβεβαιώνοντας πως το μέτρο δεν αφορά σε σούπερ μάρκετ και φαρμακεία.

Παράλληλα, επέμεινε πως «φήμες περί καθολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας είναι παραπληροφόρηση, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Στην ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, προχώρησε σε περαιτέρω διευκρινίσεις σχετικά με τα νέα μέτρα, ανακοινώνοντας πως δεν κλείνουν τα παρακάτω καταστήματα:

  • Σούπερ μάρκετ
  • Φαρμακεία
  • Μίνι μάρκετ
  • Περίπτερα
  • Κρεοπωλεία
  • Φούρνοι
  • Μανάβικα
  • Υπηρεσίες ντελίβερι
  • Πρατήρια καυσίμων
  • Συνεργεία αυτοκινήτων
  • Τράπεζες
  • Υπηρεσίες κούριερ
  • Pet shop
  • Καταστήματα γεωργικών προϊόντων
  • Καταστήματα επισκευής, όπως οπτικά και καταστήματα κινητής

Διευρύνεται το ωράριο λειτουργίας των σούπερ μάρκετ

Στα σούπερ μάρκετ θα εφαρμοστεί διευρυμένο ωράριο, καθώς θα εργάζονται 07:00 – 22:00 ενώ θα παραμένουν ανοιχτά και τις Κυριακές. Ακόμη, από τη Δευτέρα τέθηκε σε ισχύ το μέτρο της κάρτας εισόδου για την τήρηση σειράς προτεραιότητας ώστε να μην συνωστίζονται οι πελάτες, αλλά – αντιθέτως – να τηρείται το μέτρο για ένα άτομο άνα 10 τετραγωνικά. Παράλληλα, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, προανήγγειλε «πλαφόν» στην αγορά αντισηπτικών, με κάθε καταναλωτή να μπορεί να παίρνει από τα ράφια μόνο τρία.

Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε, ακόμη, πως όσοι έρχονται στη χώρα από το εξωτερικό θα παραμείνουν σε αυστηρό κατ΄οίκον περιορισμό για 14 ημέρες, ενώ, παράλληλα, γνωστοποίησε ότι αναστέλλεται η εφαρμογή δακτυλίου στην Αθήνα μέχρι τέλος Απριλίου.

Πώς θα λειτουργούν οι εκκλησίες

Τη Δευτέρα συνεδρίασε εκτάκτως και η Ιερά Σύνοδος, η οποία – ύστερα από πολύωρες συζητήσεις – ανακοίνωσε σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία των εκκλησιών.

Ανακοινώθηκαν συνολικά οκτώ αποφάσεις, μεταξύ των οποίων: οι Ιεροί Ναοί θα είναι ανοιχτοί για το κοινό μόνο για κατ΄ιδίαν προσευχή, αναβάλλονται οι βαφτίσεις, γάμοι και καθημερινές λειτουργίες ενώ οι κηδείες και τα μνημόσυνα θα πραγματοποιούνται σε στενό οικογενειακό κύκλο εντός των εκκλησιών.

Ανοιχτές οι εκκλησίες για κατ’ ιδίαν προσευχή – Αναβάλλονται λειτουργίες και μυστήρια

Η Ιερά Σύνοδος κάλεσε τους πιστούς - και δη τις ευπαθείς ομάδες και τους ηλικιωμένους - να σεβαστούν τα μέτρα και τους κάλεσε σε καθημερινή προσευχή αλλά και σε αποφυγή του πανικού.

Αργά το βράδυ, μάλιστα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε την απόφαση να ανασταλούν όλες οι λειτουργίες και προσευχές σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας.

Τηλεδιασκέψεις Μητσοτάκη με Τσίπρα – Γεννηματά

Το απόγευμα της Δευτέρας, ο πρωθυπουργός πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη τόσο με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, όσο και με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, ώστε να τους εκθέσει τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς σχετικά με τη «μάχη» κατά του κορωνοϊού.

Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε στις ερωτήσεις τους και τόνισε ότι οποιαδήποτε εποικοδομητική πρόταση για την αντιμετώπιση της κατάστασης είναι καλοδεχούμενη.

Παράλληλα, τόνισαν τη σημασία του μηνύματος «Μένουμε Σπίτι».

Μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, έστειλε μήνυμα ενότητας και ευθύνης και παρέθεσε αναλυτικά τις προτάσεις που εξέθεσε στον πρωθυπουργό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ