ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Πώς έφτασε ο ιός στα χωριά Δαμασκηνιά και Δραγασιά του Δήμου Βοΐου

Κορωνοϊός: Πώς έφτασε ο ιός στα χωριά Δαμασκηνιά και Δραγασιά του Δήμου Βοΐου
INTIME/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σε κατ’οίκον περιορισμό τέθηκαν χθες, Δευτέρα, οι κάτοικοι των χωριών Δαμασκηνιά και Δραγασιά Κοζάνης, και τα χωριά τους κηρύχθηκαν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για 14 ημέρες με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.

Η δημοτική αρχή υπολογίζει στους εννιά τους νοσηλευόμενους κατοίκους σε Πτολεμαΐδα και Θεσσαλονίκη και τουλάχιστον σε πέντε τα άτομα μέσα στο χωριό που δεν είναι καλά στην υγεία τους. Πώς, όμως, ο νέος κορωνοϊός προσέγγισε τον τόπο τους;

Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας, Παύλος Τζάνας επιχειρώντας να βρει το νήμα της μετάδοσης εστιάζει σε μια πρόσφατη κηδεία. «Ολη η ιστορία πρέπει να ξεκίνησε από εκεί», λέει. «Ο ιός μπορεί να ήρθε εκείνη την ημέρα, μπορεί και νωρίτερα, δεν το γνωρίζουμε και δεν θα το μάθουμε ποτέ», αναφέρει ο ιερέας του χωριού στην εφημερίδα Καθημερινή.

Η κηδεία, όπως εξηγεί ο ίδιος, έγινε στις 5 Μαρτίου. Είχε πεθάνει μια ηλικιωμένη στη Θεσσαλονίκη και οι συγγενείς της αποφάσισαν να γίνει η ταφή στον τόπο καταγωγής της. Στην εκκλησία, στο νεκροταφείο και στη δεξίωση αργότερα στην ταβέρνα υπήρχε κόσμος από τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις, μαζί με ορισμένους κατοίκους του χωριού. Η ταβέρνα, σύμφωνα με τον ιερέα, έκλεισε την επόμενη ημέρα και ο 90χρονος πατέρας του ιδιοκτήτη, κάτοικος της γειτονικής Δραγασιάς, εισήχθη με πνευμονία στο «Μποδοσάκειο» Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας στις 11 Μαρτίου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μια άλλη εκδοχή, που ακούστηκε και μέσα στο χωριό αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί, θέλει γουναράδες από τη Σιάτιστα και την Καστοριά να είχαν ταξιδέψει σε έκθεση στο Μιλάνο και αργότερα μέσω άλλης κοινωνικής εκδήλωσης ή συναναστροφής το ντόμινο της μετάδοσης να ακούμπησε κάποιον συντοπίτη τους.

«Είμαι αδιάθετος και εγώ και η πρεσβυτέρα», λέει σε τηλεφωνική του συνομιλία με την «Κ» ο ιερέας της Δαμασκηνιάς, Δημήτριος Παπαδημητρούλης. Εχει επί τέσσερις ημέρες πυρετό (μέχρι και 38), βήχα, πονόλαιμο και δυσκολία στην κατάποση. Παρόμοια συμπτώματα εμφανίζει και η σύζυγός του. Δεν έχουν εξεταστεί για τον κορωνοϊό. «Μας είπαν να ζητήσουμε ιατρική βοήθεια εάν ανέβει ο πυρετός πολύ και έχουμε δύσπνοια», λέει ο 61χρονος ιερέας.

Η τροφοδοσία και παροχή ειδών πρώτης ανάγκης στα δύο χωριά θα γίνεται με τη συνδρομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η αστυνομία θα επιβλέψει την τήρηση του γεωγραφικού περιορισμού. Ο Δήμος Βοΐου παρείχε τηλέφωνα ψυχολόγων και κοινωνιολόγων σε όσους κατοίκους τα χρειαστούν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ