ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Αυξημένη η αστυνόμευση το Σαββατοκύριακο - Περιορισμοί σε πλοία, λαϊκές και σούπερ μάρκετ

Κορωνοϊός: Αυξημένη η αστυνόμευση το Σαββατοκύριακο - Περιορισμοί σε πλοία, λαϊκές και σούπερ μάρκετ
ΙΝΤΙΜΕ

Κάθε μέτρο φαίνεται πως εξετάζει η κυβέρνηση για να μπορέσει να σταματήσει την εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, ο οποίος, παράλληλα, κάλεσε – σε έντονο ύφος – τους πολίτες να μείνουν σπίτι. Ο Νίκος Χαρδαλιάς εμφανίστηκε ιδιαίτερα δυσαρεστημένος από τις ουρές που σχηματίστηκαν στα διόδια, αλλά και τα γεμάτα πλοία.

Υπογράμμισε ότι «η πλειοψηφία τηρεί τους κανόνες, αλλά δυστυχώς κάποιοι δείχνουν αντικοινωνική συμπεριφορά, αγνοούν τις συστάσεις και τέτοιες συμπεριφορές απασχολούν και την κοινωνία αλλά και την Πολιτεία - και η ελληνική πολιτεία γνωρίζει ποια οχήματα περνούν τα διόδια, ας είναι ξεκάθαρο αυτό», ανέφερε με αφορμή την μετακίνηση ατόμων στην επαρχία.

«Κάποιοι δυστυχώς θεωρούν ότι είναι ώρα εκδρομής στο χωριό ή στο εξοχικό. Με δεδομένο ότι τα περισσότερα κρούσματα έχουν σημειωθεί στην Αττική, αντιλαμβάνονται όλοι τι μπορεί αυτό να σημαίνει και τι συνέπειες μπορεί να έχει για την υγεία των πολιτών που πάνε». Ο υφυπουργός τους κάλεσε εκεί που θα πάνε να μείνουν σπίτι, και να μην έρθουν σε επαφή με άλλους ανθρώπους.

«Τι δεν γίνεται αντιληπτό;», αναρωτήθηκε ο κ. Χαρδαλιάς. «Είναι θέμα ευθύνης απέναντι σε όλους που κινδυνεύουν. Η ευθύνη αυτή είναι σε επίπεδο αμέλειας, απερισκεψίας, αλλά η ελληνική Πολιτεία επιφυλάσσεται γι αυτό. Επιτέλους ας μείνουμε όλοι σπίτι. Πρέπει να αντιληφθούν όλοι αυτοί που μετακινούνται, τον κίνδυνο διασποράς της νόσου σε οποιοδήποτε σημείο. Βεβαίως αυτό το παρακολουθούμε από πού κοντά, διότι είναι θέμα ευθύνης απέναντι στην ίδια την κοινωνία».

Επιπλέον μέτρα

Αναφορικά με νέα μέτρα, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι από τις 6 αύριο το πρωί του Σαββάτου θα επιτρέπεται να ταξιδεύουν με τα πλοία προς τα νησιά οι μόνιμοι κάτοικοί τους, ενώ θα επιτρέπεται και η επιστροφή όσων θέλουν να αναχωρήσουν από τα νησιά. Για να εκδώσει κάποιος εισιτήριο, είναι απαραίτητη η επίδειξη αντιγράφου που μπορεί κάποιος να κατεβάσει από το TAXIS, όπως αντιγράφου της δήλωσης Ε1, ώστε να αποδεικνύεται ο τόπος μόνιμης κατοικίας.

Απαγορεύεται ο απόπλους και κατάπλους των ιδιωτικών σκαφών αναψυχής σε όλη την ελληνική επικράτεια. Όσα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής βρίσκονται σε πλεύση, υποχρεούνται έως τα μεσάνυχτα της 21ης Μαρτίου να καταπλεύσουν.

Σήμερα θα είναι εκτάκτως κλειστές όλες οι λαϊκές αγορές και από Δευτέρα μειώνονται κατά 50% ανά κλάδο οι παραγωγοί, με απόσταση 5 μέτρων μεταξύ των πάγκων και υποχρέωση εκ περιτροπής εναλλαγής ανά εβδομάδα. Επίσης, από Δευτέρα γίνεται υποχρεωτική στα super markt η απόσταση ένας πελάτης ανά 15 τ.μ. αντί 10 τ.μ. που ίσχυε έως τώρα. Επιπλέον, έχουν ανασταλεί όλες οι επισκέψεις στα καταστήματα κράτησης, καθώς και οι άδειες κρατουμένων και οι μεταγωγές, με εξαίρεση την επίκληση ειδικών λόγων κοινωνικού χαρακτήρα και πάντα σε ελάχιστο αριθμό.

Ο υφυπουργός τόνισε ότι θα υπάρχει ισχυρή παρουσία της αστυνομίας μέσα στο Σαββατοκύριακο, σε πάρκα, μεγάλες πλατείες, χώρους που παρατηρείται συγκέντρωση προσώπων, προκειμένου να τηρηθούν απαρέγκλιτα τα μέτρα. Επανέλαβε επίσης, ότι η κυκλοφορία εκτός οικίας πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο.

«Ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση αποτελεσματικά με τις λιγότερες απώλειες, είναι να σεβαστούμε και να ακολουθήσουμε πιστά τις οδηγίες των αρμοδίων αρχών. Δεν πρόκειται για άσκηση ετοιμότητας, αλλά για πραγματική μάχη. Ο κρατικός μηχανισμός λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα και παίρνει δύσκολες αποφάσεις; Προκειμένου να περιορίσει τη διάδοση του ιού και να αποτρέψει μια εγχώρια πανδημία. Ας τον βοηθήσουμε και ας καταλάβουμε ότι η ατομική ευθύνη του καθενός είναι εξίσου σημαντική με την κρατική πρωτοβουλία», κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ