ΕΛΛΑΔΑ

Πτώση ελικοπτέρου:Εντοπίστηκαν δύο σοροί, συνεχίζονται οι έρευνες

Πτώση ελικοπτέρου:Εντοπίστηκαν δύο σοροί, συνεχίζονται οι έρευνες
CNN Greece/Αριστέα Σφακιανάκη

Επιβεβαιώνει το υπουργείο Άμυνας ότι εντοπίστηκαν λίγο μετά τις 11 το πρωί δύο σοροί στη νήσο Κίναρο. Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, επικαλούμενο πληροφορίες, βρέθηκαν στην πλαγιά της απόκρυμνης περιοχής της Κινάρου σε απόσταση 40-50 μέτρων από την κορυφή όπου είχαν βρεθεί τα πρώτα συντρίμμια.

Νωρίτερα, λίγο μετά τις 8 το πρωί είχαν εντοπιστεί τα συντρίμμια του ελικοπτέρου τύπου Augusta Bell του οποίου το στίγμα χάθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Σε συνέντευξη Τύπου, το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε τις λεπτομέρειες της πτώσης αλλά και τα ονόματα των τριών αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού. Πρόκειται για τους Α. Τουλίτσης (υποπολοίαρχος), Κ. Πανανάς (υποπλοίαρχος) και Ε. Ευαγγέλου (ανθυπασπιστής)

PANANAS

O υποπλοίαρχος Κωνσταντίνος Πανανάς

toulitsis

Ο υποπλοίαρχος Α. Τουλίτσης

Ο Αρχηγός ΓΕΘΑ ναύαρχος Αποστολάκης σημείωσε ότι δεν έχουν εντοπιστεί οι σοροί αλλά δεν πρέπει να δίνουμε ελπίδες.

Σύμφωνα με την ενημέρωση το ελικόπτερο Augusta Bell επιχειρούσε στο πλαίσιο άσκησης χαμηλή πτήση για τον εντοπισμό αντικειμένων εδάφους. Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι το ελικόπτερο προσέκρουσε σε βράχο ύψους 200 μέτρων που υπάρχει στην περιοχή. Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο Augusta Bell που έπεσε ήταν αυτό στο επεισόδιο των Ιμίων, καθώς τα συγκεκριμένα ελικόπτερα θεωρούνται από τα καλύτερα που διαθέτει το Πολεμικό Ναυτικό.

Νωριτέρα, ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος είχε διαψεύσει μέσω ανάρτησής του στο twitter ότι εντοπίστηκαν οι σωροί των τριών αξιωματικών.

Ο υπουργός θα επιστρέψει εσπευσμένα στην Αθήνα από τις Βρυξέλλες, λόγω του τραγικού συμβάντος, ενώ το επιτελείο του υπουργείου κρατά πλήρως ενήμερο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Το στίγμα του ελικοπτέρου χάθηκε λίγο πριν τις 3 τα ξημερώματα στην περιοχή της Κινάρου, δυτικά της Λέρου.

Το ελικόπτερο τύπου Agusta Bell είχε απονηωθεί από τη φρεγάτα "Νικηφόρος Φωκάς".

Στις έρευνες που ακόμα βρίσκονται σε εξέλιξη, συμμετέχουν πλοία της άσκησης, οργανικά ελικόπτερα πλοίων, ένα C-130 και ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας.

kynaros

Περίεργο παιχνίδι με τουρκικές ΝΟΤΑΜ

Εν τω μεταξύ, από το πρωί, εξελίσσεται ένα περίεργο παιχνίδι με έκδοση ΝΟΤΑΜ από την Τουρκία με τις οποίες αμφισβητεί τη δυνατότητα των ελληνικών Αρχών να επιχειρούν στην περιοχή.

amfisvithsh

Είχαν προηγηθεί 4 τουρκικές ΝΟΤΑΜ με τις οποίες αποκρούσει 3 ελληνικές που αφορούν δεσμεύσεις περιοχών για ασκήσεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Η ανακοίνωση του ΓΕΝ:

Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016 στις 02:45, απωλέσθη το ίχνος ελικοπτέρου ΠΝ στην περιοχή της Κινάρου. Το ελικόπτερο είχε απονηωθεί από φρεγάτα στο πλαίσιο τακτικού σεναρίου άσκησης ΑΣΤΡΑΠΗ 2/16. Στο ελικόπτερο επιβαίνουν τρία άτομα. Είναι σε εξέλιξη έρευνα στην περιοχή από πλοία της άσκησης, οργανικά ελικόπτερα πλοίων, ένα C-130 και ελικόπτερο SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς

fokas

Η Φ/Γ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ (F-466) είναι η δέκατη κατά σειρά παραλαβής και τελευταία φρεγάτα τύπου STANDARD του Πολεμικού Ναυτικού (Φ/Γ ΕΛΛΗ, Φ/Γ ΛΗΜΝΟΣ, Φ/Γ ΑΙΓΑΙΟΝ, Φ/Γ ΑΔΡΙΑΣ, Φ/Γ ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ, Φ/Γ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ, Φ/Γ ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ, Φ/Γ ΚΑΝΑΡΗΣ, Φ/Γ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ). Κατασκευάστηκε στα ναυπηγεία Dok en Werfmaatschappij στο Fijenoord της Ολλανδίας σιις 15 Νοεμβρίου 1980 και εντάχθηκε στη δύναμη του Ολλανδικού Ναυτικού στις 25 Νοεμβρίου 1982 με το όνομα «BLOYS VAN TRESLONG» (F-826). H ύψωση της ελληνικής σημαίας έγινε στο DEN HELDER της Ολλανδίας στις 19 Νοεμβρίου 2004 με πρώτο Κυβερνήτη τον Αντιπλοίαρχο Π.Παστουσέα ΠΝ. Ελαβε μέρος στην εκπαίδευση FOST στο PLYMOUTH της Αγγλίας τον Μάρτιο του 2005. Κατέπλευσε στην Ελλάδα στις 28 Μαρτίου 2005. Σε αναγνώριση της ηρωικής μορφής του Βυζαντινού στρατηγού και Αυτοκράτορα Νικηφόρου Φωκά αλλά και θέλοντας να υπογραμμίσει την αδιάσπαστη ιστορική συνέχεια του Ελληνισμού, το Πολεμικό Ναυτικό δίνει για πρώτη φορά όνομα Βυζαντινού ήρωα σε πολεμικό πλοίο του.O Νικηφόρος Φωκάς καταγόταν από τη μεγάλη στρατιωτική οικογένεια των Φωκάδων της Καππαδοκίας. Απέδιδε μεγάλη σπουδαιότητα στην ναυτική ισχύ και ηγήθηκε ως πλόιμος στρατηγός (Ναύαρχος) της μεγαλύτερης αμφίβιας επιχείρησης που αποπειράθηκε ο Μεσαιωνικός Ελληνισμός καρπός της οποίας υπήρξε η απελευθέρωση της επί ενάμιση αιώνα αραβοκρατούμενης Κρήτης. Το 960, με την ιδιότητα του Δομέστικου των Σχολών της Ανατολής, ο μετέπειτα Αυτοκράτορας ανέλαβε επικεφαλής της εκστρατείας για την απελευθέρωση της Κρήτης από τους Άραβες. Συγκέντρωσε το Βυζαντινό στόλο και μετά από εννέα μήνες δραματικής πολιορκίας , το Μάρτιο του 961 κατέλαβε το Χάνδακα και επανέφερε την Κρήτη στους κόλπους της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας για τα επόμενα 250 χρόνια. Τρία χρόνια αργότερα ως Αυτοκράτορας πλέον (τον Αύγουστο του 963 στέφθηκε αυτοκράτορας στο ναό της Αγίας Σοφίας) διέταξε τον επικεφαλής του Βυζαντινού Στόλου να απελευθερώσει την Κύπρο. Οι επιτυχείς αυτές επιχειρήσεις είχαν σαν επακόλουθο την αναζωπύρωση του Ελληνισμού στις Μεγαλονήσους και την αποκατάσταση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο ηρωικός αυτοκράτορας δολοφονήθηκε τη νύχτα της 10ης Δεκεμβρίου του 969.

Πληροφορίες από την επίσημη σελίδα του ΓΕΝ

Διαβάστε επίσης

Πάρις Καρβουνόπουλος: Τα πιθανά αίτια της πτώσης του ελικοπτέρου

Συντριβή ελικοπτέρου: Ο πατέρας του Κ. Πανανά στο CNN Greece

ΔΗΜΟΦΙΛΗ