ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Παπαθανάσης: Θα κλείσουν οι λαϊκές εάν δεν τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας

Κορωνοϊός - Παπαθανάσης: Θα κλείσουν οι λαϊκές εάν δεν τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

«Θα κλείνουν οι λαϊκές αγορές εάν δεν τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας». Αυτό σημείωσε σε ανάρτησή του, στο Twitter, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης.

Στο μήνυμα του ο υφυπουργός αναφέρει: «Θέλουμε τις λαικές αγορές ανοιχτές εφόσον συμμορφώνονται με τους κανόνες για την δημόσια υγεία που ανακοινώνει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Σε αναφορά της υπηρεσίας μας ή της αστυνομίας για μη τήρηση των κανόνων ασφαλείας, τότε, η λαϊκή αγορά αυτή θα κλείσει».

Υπενθυμίζεται ότι από την Δευτέρα 23 Μαρτίου εφαρμόζονται τα νέα μέτρα στη λειτουργία των λαϊκών αγορών, όπου η απόσταση μεταξύ των πάγκων είναι 5 μέτρα, ενώ μειώθηκαν κατά 50% ανά κλάδο οι παραγωγοί.

Επίσης έως τις ‪25 Απριλίου‬ ανεστάλη προσωρινά η δραστηριότητα στις λαϊκές αγορές όσων κλάδων απαιτείται η μετακίνηση από Περιφέρεια σε Περιφέρεια σε όλη την Επικράτεια.

Στις λαϊκές επιτρέπεται να πωλούνται πρωτογενή διατροφικά προϊόντα γης, νωπά οπωροκηπευτικά, αυγά, ελιές ελαιόλαδο, οίνος, μέλι, πουλερικά και κουνέλια, βιολογικά νωπά προϊόντα, τα οποία είναι πιστοποιημένα, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και φέρουν το ειδικό σήμα αναγνώρισης βιολογικών προϊόντων, νωπά αλιευτικά προϊόντα θάλασσας, γλυκών υδάτων, υδατοκαλλιέργειας καθώς και μεταποιημένα διατροφικά προϊόντα και κατεψυγμένα τρόφιμα. Σε αυτά περιλαμβάνονται τυροκομικά, αλλαντικά, ξηροί καρποί, όσπρια, ρύζι, ζαχαρώδη προϊόντα, καφές, οίνος αλλά και κατεψυγμένα τρόφιμα (αλιεύματα, λαχανικά, κρεατικά), είδη σφολιάτας και παρασκευάσματα ζύμης.

Αποκλεισμένο το 90% των παραγωγών

Στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» μίλησε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών, Παντελής Μόσχος, για τις αλλαγές στις λαϊκές αγορές και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί.

«Έχει γίνει ένας αποκλεισμός των παραγωγών της επαρχίας και δουλεύουν μόνο οι παραγωγοί από την Αττική» δήλωσ, ενώ αναφερόμενος στους παραγωγούς από την Κρήτη, οι οποίοι σε περίπτωση που επιστρέψουν στον τόπο τους για να παράξουν προϊόντα, δεν θα είναι σε θέση να επιστρέψουν στην Αθήνα για να τα πουλήσουν.

Σύμφωνα με τον κ. Μόσχο, έχει γίνει έκκληση προς τον υπουργό Άδωνι Γερωγιάδη, ώστε οι παραγωγοί από περιοχές εκτός Αττικής να μπορέσουν να έρθουν στην Αθήνα και να φιλοξενηθούν είτε σε φιλικά σπίτια είτε σε ξενοδοχεία. «Το 90% των παραγωγών είναι αποκλεισμένοι», ανέφερε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ