Κορωνοϊός - Κοζάνη: Έκκληση στον Χατζηδάκη για την επάρκεια τηλεθέρμανσης μέσω της ΔΕΗ
Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: INTIME/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Την παρέμβαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας ζητά ο δήμαρχος Κοζάνης προκειμένου να λυθεί το ζήτημα της επάρκειας θερμικής ενέργειας της Τηλεθέρμανσης Κοζάνης καθώς τρεις μονάδες της ΔΕΗ έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, με αποτέλεσμα στις ώρες αιχμής να καλύπτεται μόνο το 80% της ζήτησης.

Πρόβλημα ως προς την επάρκεια θερμικής ενέργειας της Τηλεθέρμανσης Κοζάνης, παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες εξ αιτίας της τροφοδοσίας της από μία μόνο μονάδα του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου Κοζάνης.

Ως αποτέλεσμα αυτής της «αρρυθμίας» διαπιστώνεται ότι στις ώρες αιχμής καλύπτεται μόνο το 80 % της ζήτησης στον αστικό ιστό της πόλης. Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Κώστας Κυτίδης σημείωσε ότι «για να καλύψουμε την ζήτηση χρησιμοποιούμε τους λέβητες πετρελαίου που έχει εγκαταστήσει η δημοτική επιχείρηση, αλλά και πάλι εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών και της κακοκαιρίας των τελευταίων ημερών η ζήτηση είναι τέτοια που δεν μπορούμε να την καλύψουμε».

Στην επιστολή που έστειλε στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, ο δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας, ζητά την άμεση παρέμβασή του για την επίλυση του προβλήματος που δημιουργείται εξ αιτίας του γεγονότος ότι οι τρεις μονάδες της ΔΕΗ που τροφοδοτούν την Τηλεθέρμανση της πόλης, βρίσκονται εκτός λειτουργίας όχι λόγω βλάβης, αλλά κατόπιν εντολής του Διαχειριστή συστήματος.

Ο Δήμαρχος Κοζάνης επισημαίνει ότι οι παραπάνω επιλογές έχουν σαν συνέπεια η ΔΕΥΑΚ να καταναλώνει μεγάλες ποσότητες πετρελαίου οι οποίες από την αρχή του έτους ανήλθαν σε 1.280.000 ευρώ. Η παράταση αυτής της κατάστασης, σημειώνει ο κ Μαλούτας, θα επιφέρει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στην βιωσιμότητα της τηλεθέρμανσης.

Τέλος ο δήμαρχος Κοζάνης ζητά την άμεση παρέμβαση του υπουργού σημειώνοντας ότι η έλλειψη θερμικού φορτίου στην τηλεθέρμανση, με το γνωστό πρόβλημα της πανδημίας του κορωνοϊού σε έξαρση, δημιουργεί σοβαρά κοινωνικά προβλήματα και επιφέρει επιπτώσεις σε ευαίσθητες δομές της πόλης όπως στο Νοσοκομείο, δομές υγείας, δημόσια κτήρια κλπ.

Υπενθυμίζεται ότι τα ξημερώματα της Τρίτης, έκτο άτομο έχασε τη ζωή του στην Κοζάνη, λόγω κορωνοϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, πρόκειται για κάτοικο της περιοχής της Εορδαίας και νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας.

Αναλυτικά ο κ. Μαλούτας επισημαίνει στην επιστολή του:

«Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
Με το από 03.02.2020 έγγραφο μας – (2) σχετικό, σας είχαμε γνωστοποιήσει εγκαίρως το πρόβλημα έλλειψης θερμικής ισχύος που δημιουργείται στην εγκατάσταση τηλεθέρμανσης Κοζάνης, όταν η τροφοδοσία της με θερμική ενέργεια γίνεται από μία και μόνο μονάδα του ΑΗΣ/ΔΕΗ Αγ. Δημητρίου Κοζάνης κατά την χειμερινή περίοδο, ιδιαίτερα σε περιόδους με δυσμενείς κλιματολογικές συνθήκες. Το ζήτημα είχε κοινοποιηθεί και προγενέστερα από τις 02.12.2019 στους αρμόδιους φορείς ΔΕΗ ΑΕ και ΡΑΕ με το (1) σχετικό έγγραφο μας.
Στο σημείο αυτό υπενθυμίζεται ότι η λειτουργία της τηλεθέρμανσης Κοζάνης, και ιδιαίτερα το φορτίο βάσης, διασφαλίζεται αποκλειστικά με την προμήθεια θερμικής ενέργειας από τις μονάδες II, V και V του ΑΗΣ/ΔΕΗ Αγίου Δημητρίου Κοζάνης με συνολική παράλληλη απολαβή 137 MWth θερμικής ισχύος, που αποτελεί και την συμβατική υποχρέωση της ΔΕΗ ΑΕ. Με τις τρέχουσες κλιματολογικές συνθήκες η απαίτηση θερμικής ισχύος κυμαίνεται από 100 έως και 130 MWth μεταβαλλόμενης κατά την διάρκεια της ημέρας. Η δυνατότητα ωφέλιμης παροχής ισχύος για τις μονάδες 111 και V ανέρχεται σε * 63 MWth, ενώ για την μονάδα V σε 66 MWth (μικτή ισχύς 70 MWth).

Από την έναρξη της τρέχουσας χειμερινής περιόδου θέρμανσης έως και σήμερα έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο περισσότερες της μίας από τις προαναφερόμενες μονάδες να βρίσκονται εκτός λειτουργίας όχι λόγω βλάβης αλλά κατόπιν εντολής του Διαχειριστή συστήματος.

Το προαναφερόμενο γεγονός οδηγεί – όπως έχει επανειλημμένα αποδειχθεί έως και σήμερα – στην έλλειψη / ανεπάρκεια θερμικής ισχύος και στην αυξημένη κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης από το λεβητοστάσιο αιχμής/εφεδρείας της ΔΕΥΑ ΚΟΖΑΝΗΣ που αδυνατεί ωστόσο βάσει του σχεδιασμού του να καλύψει το φορτίο βάσης στο σύνολο του.

Οι παραπάνω επιλογές είχαν σαν συνέπεια η ΔΕΥΑΚ να καταναλώνει μεγάλες ποσότητες πετρελαίου οι οποίες της στοίχησαν μόνο για το μήνα Μάρτιο, σχεδόν 500.000 ευρώ, ενώ από τις αρχές της χρονιάς 1.280.000 ευρώ.

Η έλλειψη φορτίου κατά την τρέχουσα περίοδο με το γνωστό πρόβλημα της πανδημίας καθιστά την λειτουργία της εγκατάστασής τηλεθέρμανσης Κοζάνης επισφαλή και δημιουργεί, όπως αντιλαμβάνεστε, σοβαρά κοινωνικά προβλήματα και επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις σε ευαίσθητες δομές του αστικού ιστού (κυρίως Νοσοκομείο, Δομές υγείας, Δημόσια κτίρια κλπ.). Περαιτέρω, επιφέρει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στην βιωσιμότητα της ίδιας της εγκατάστασης τηλεθέρμανσης λόγω του υψηλού κόστους που προκύπτει από την κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης και το κόστος δικαιωμάτων εκπομπών ΕΑΡΟ (CO2).

Παρά το γεγονός ότι τα παραπάνω έχουν επισημανθεί και στο πρόσφατο παρελθόν, αλλά έχουν γίνει και από εσάς αποδεκτά κατά την διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης σας στην περιοχή, ωστόσο η κατάσταση επιδεινώνεται.

Κατόπιν τούτου, παρακαλούμε για την ΑΜΕΣΗ παρέμβαση σας για την επίλυση του προαναφερόμενου προβλήματος.».

Διαβάστε επίσης