ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Έλεγχοι του ΕΟΔΥ στο κέντρο προσφύγων Ριτσώνας

Κορωνοϊός: Έλεγχοι του ΕΟΔΥ στο κέντρο προσφύγων Ριτσώνας
Φωτογραφία Αρχείου ΙΝΤΙΜΕ

Ειδικό κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας σε συνεργασία με το προσωπικό του προγράμματος PHILOS που υλοποιεί ο ΕΟΔΥ σε ολόκληρη τη χώρα, διενέργησαν έλεγχο σε 63 άτομα στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών Ριτσώνας για τον κορωνοϊό.

Πρόκειται για ενέργεια που γίνεται σε συνέχεια την ανίχνευσης της νόσου COVID-19 σε λεχώνα Αφρικανικής καταγωγής στο Γενικό Νοσοκομείο «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ», η οποία διέμενε στο συγκεκριμένο Κέντρο Προσφύγων.

Γυναίκα που διαμένει στο Κέντρο Προσφύγων της Ριτσώνας και η οποία γέννησε την Κυριακή σε νοσοκομείο της Αθήνας, βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Στη δομή έχουν μεταβεί κλιμάκια του ΕΟΔΥ και του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ενώ γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών του ζευγαριού και εξετάζεται το εάν η γυναίκα κόλλησε τον ιό στη δομή ή μετά τη μετάβασή της στο νοσοκομείο.

Στη δομή της Ριτσώνας έχουν δημιουργηθεί χώροι υγειονομικής απομόνωσης για την παραμονή εκεί τυχόν ύποπτων κρουσμάτων.

Η ιχνηλάτηση επαφών είναι σε εξέλιξη από το προσωπικό του ΕΟΔΥ καθώς και η απομόνωση των στενών επαφών που προκύπτουν. Δόθηκαν οδηγίες σε όλους τους φιλοξενούμενους της δομής καθώς και στο προσωπικό που εργάζεται εκεί.

Τα πρώτα αποτελέσματα των εξετασθέντων επαφών της γυναίκας είναι αρνητικά και αναμένονται τα υπόλοιπα.

Στη δομή της Ριτσώνας έχουν δημιουργηθεί χώροι υγειονομικής απομόνωσης για την παραμονή εκεί τυχόν ύποπτων κρουσμάτων.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μετανάστευσης, Μάνος Λογοθέτης, μετέβη στην προσφυγική δομή της Ριτσώνας μετά τη διάγνωση του πρώτου θετικού κρούσματος και εμφανίστηκε καθησυχαστικός.

Διαβεβαίωσε μάλιστα με δηλώσεις του στο ΑΠΕ ότι ο μηχανισμός κινήθηκε άμεσα και εφαρμόστηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα επισημαίνοντας ότι «δεν ανησυχούμε. Η δομή είναι μεγάλη και οι άνθρωποι μένουν σε απόσταση ο ένας από τον άλλο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ