ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Ο χάρτης της πανδημίας στη χώρα - Πώς «κινείται» ο ιός ηλικιακά και γεωγραφικά

Κορωνοϊός: Ο χάρτης της πανδημίας στη χώρα - Πώς «κινείται» ο ιός ηλικιακά και γεωγραφικά
CNN Greece

Η πανδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα εξαπλώνεται πλέον με σχετικά σταθερούς ρυθμούς και αυτό αποτυπώνει και η τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ, με τους νομούς στους οποίους δεν έχει ανιχνευθεί επιβεβαιωμένο κρούσμα να παραμένουν πέντε.

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 07 Απριλίου 2020 (ώρα 15:00).

Τα νέα επιβεβαιωμένα εργαστηριακά κρούσματα της νόσου είναι 77. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.832 (ημερήσια μεταβολή +4.4%), εκ των οποίων 55.0% άνδρες. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι δύο, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 81 θάνατοι. Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 74 έτη.

Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων):

1

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 90 (78.9% άνδρες). Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

3

Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων

Ο παρακάτω χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση τη δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς:

4

Mε βάση τον παραπάνω χάρτη, οι νομοί στους οποίους δεν υπάρχει επισήμως επιβεβαιωμένο κρούσμα είναι οι εξής:

  • Γρεβενών
  • Καρδίτσας
  • Ευρυτανίας
  • Αιτωλοακαρνανίας
  • Φωκίδας

Με βάση τον ίδιο χάρτη, οι περιοχές που έχουν -αναλογικά με τον πληθυσμό τους- πληγεί περισσότερο (απεικονίζονται με σκούρο πράσινο χρώμα) είναι ο νομός Καστοριάς και η Χερσόνησος του Αθω. Επίσης, ιδιαίτερα έντονα έχουν πληγεί οι νομοί Έβρου, Ξάνθης, Θεσσαλονίκης, Κοζάνης, Αχαΐας, Ηλείας και Ζακύνθου.

Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα (σε λογαριθμική κλίμακα):

5
6

ΔΗΜΟΦΙΛΗ